Trumpin entistä neuvonantajaa Steve Bannonia syytetään jälleen petoksesta, presidentti armahti hänet jo kertaalleen

Steve Bannonia syytetään jälleen petoksesta, joka liittyy Yhdysvaltain ja Meksikon rajalle rakennettavaa muuria varten järjestettyyn rahainkeruukampanjaan.

Steve Bannon kiisti syyllisyytensä torstaina Manhattanin syyttäjänviraston edessä.

9.9. 10:29

Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin neuvonantajana ja strategiapäällikkönä vuonna 2017 toiminutta Steve Bannonia syytetään petoksesta ja rahanpesusta, kertovat kansainväliset uutistoimistot. Yhteensä syytekohtia Bannonia vastaan on kuusi.

New Yorkin Manhattanin alueen syyttäjänvirasto syyttää Bannonia rahan huijaamisesta lahjoittajilta, jotka luulivat tukevansa lahjoituksillaan Yhdysvaltain ja Meksikon rajalle rakennettavaa muuria.

Vuoden mittaisella We Build the Wall -nimisellä rahainkeruukampanjalla kerättiin syytteiden mukaan yli 25 miljoonaa dollaria, joista syytteiden mukaan satojatuhansia dollareita päätyi Bannonin ja hänen epäiltyjen rikoskumppaniensa taskuun. Bannon oli etukäteen vakuuttanut, että ”penniäkään” rahainkeruukampanjaan lahjoitetuista varoista ei päätyisi hänen tai muiden kampanjaa vetäneiden taskuihin.

Bannon tunnetaan noin kahdeksan kuukautta kestäneen ja potkuihin päättyneen presidentin neuvonantajan tehtävänsä lisäksi muun muassa äärioikeistolaisen Breitbart News -sivuston johtamisesta.

Bannon on kiistänyt syytteet, mutta torstaina hän antautui New Yorkin viranomaisille. Manhattanin syyttäjänviraston ulkopuolella käsiraudoissa toimittajien ohi kävellessään Bannon teki selväksi, että hän kokee joutuneensa ”vainoamisen” kohteeksi.

”Näin tapahtuu kuolevan hallinnon viimeisinä päivinä. Minua ei vagita koskaan. Heidän täytyy ensin tappaa minut”, Bannon julisti.

Bannon myös väitti, että syytteissä on kyse tulevan syksyn kongressin vaaleista.

Bannonia syytettiin samasta rikoksesta jo vuonna 2020, mutta presidentti Trump päätti viimeisenä virkapäivänään tammikuussa 2021 armahtaa entisen neuvonantajansa valtiollisista syytteistä.

Bannonin kanssa rikoksista syytettiin samaan aikaan kahta muuta hänen rikoskumppanikseen nimettyä miestä, jotka myönsivät syyllisyytensä.

Presidentin armahdus vapauttaa Bannonin kuitenkin vain valtiollisesta syytteestä eikä estä alueellista syyttäjänvirastoa nostamasta Bannonia kohtaan vastaavia syytteitä.

Syytteet nostanut New Yorkin piirikunnan syyttäjä, demokraattipuoluetta edustava Alvin Bragg totesi torstaina medialle, että ”Manhattanille ja New Yorkissa lahjoittajien huijaamisesta joutuu vastuuseen”. Jos Bannon todetaan syylliseksi, hän voi saada vakavimmista rikoksista enimmillään 15 vuotta vankeutta.

Kesällä Bannon tuomittiin kokonaan toisessa oikeustapauksessa Yhdysvaltain kongressin halventamisesta.

Tuomion taustalla oli se, ettei Bannon alun perin suostunut todistamaan kongressin komitean edessä eikä luovuttamaan komitean pyytämiä asiakirjoja tutkinnassa, joka käsitteli viime vuoden loppiaisena tapahtunutta kongressitalon valtausta.

Bannonin tuomion pituus kongressin halventamisesta ilmoitetaan todennäköisesti lokakuussa. Vähimmillään hän voi saada 60 päivää vankeutta, enimmillään kaksi vuotta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat