Kiista Trumpin kartanon asia­kirjoista kasvaa – Oikeus­ministeriö uhkaa valittaa tuomarin päätöksestä, joka ”aiheuttaa korvaamatonta vahinkoa”

Yhdysvaltain oikeusministeriö ilmoitti olevansa valmis valittamaan tuomari Aileen Cannonin päätöksestä nimittää ulkopuolinen selvitysmies tutkimaan Trumpin Mar-a-Lago-kartanosta takavarikoituja asiakirjoja.

Donald Trumpia koskeva rikostutkinta voi viivästyä merkittävästi.

9.9. 14:04

Yhdysvalloissa tällä viikolla alkanut kiista entisen presidentin Donald Trumpin hallussa olleiden asiakirjojen tutkimisesta paisuu entisestään.

Uusin käänne nähtiin torstaina, kun Yhdysvaltain oikeusministeriö ilmoitti olevansa valmis valittamaan tuomari Aileen Cannonin päätöksestä nimittää ulkopuolinen selvitysmies tutkimaan Trumpin Mar-a-Lago-kartanosta takavarikoituja asiakirjoja.

Selvitysmies hidastaa todennäköisesti merkittävästi asiakirjoja koskevaa rikostutkintaa. Se on jäissä siihen asti, että selvitysmies on saanut oman tutkintansa valmiiksi.

Torstaina oikeusministeriö ilmoitti, että tuomarin päätös on riski koko Trumpia koskevalle rikostutkinnalle. Ministeriö vaati Cannonia lykkäämään päätöstään ja antoi tälle aikaa lykkäykseen ensi viikon torstaihin. Jos Cannon ei suostu oikeusministeriön vaatimukseen, oikeusministeriö aikoo tehdä tuomarin päätöksestä virallisen valituksen.

”Ilman lykkäystä hallitus ja kansalaiset kärsivät korvaamatonta vahinkoa rikostutkinnan perusteettoman viivästymisen vuoksi”, oikeusministeriö ilmoitti.

Mar-a-Lago-kartanosta takavarikoidut paperit ovat olleet uutisissa nyt noin kuukauden ajan. Liittovaltion poliisi FBI teki kartanoon kotietsinnän 8. elokuuta ja takavarikoi sieltä yhteensä yli 11 000 asiakirjaa.

Trumpia epäillään asiakirjojen hallussapidon vuoksi rikoksesta. On lainvastaista pitää hallussaan presidentinhallinnon asiakirjoja, jotka ovat liittovaltion omaisuutta. Vakavammasta rikoksesta on kyse, jos asiakirjat ovat salaisia tai erittäin salaisia. Tästäkin Trumpia epäillään.

FBI ja oikeusministeriö siis tutkivat, onko Trump syyllistynyt rikokseen säilyttäessään asiakirjoja, erityisesti salaisia asiakirjoja, kodissaan virkakautensa päätyttyä.

Oikeusministeriön mukaan ulkopuolinen selvitysmies on tarpeeton siksikin, että erillinen ”suodatinryhmä” on jo erotellut aineistoista Trumpin henkilökohtaiset paperit. Näitä oli noin 500.

Jos tuomari pysyy päätöksessään ja oikeusministeriö päätyy valittamaan siitä, on lähes varmaa, että se viivästyttää entisestään meneillään olevaa tutkimusta.

Oikeusministeriö ilmoittaa kannanotossaan uskovansa, että se ”loukkaantuisi” korjaamattomasti, jos tuomarin päätös selvitysmiehestä pysyy voimassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat