IAEA: Sähkökatkos vaarantaa Zaporižžjan ydinvoimalan toiminnan – ”Vaadin kiireellisesti, että kaikki pommitukset lopetetaan koko alueella välittömästi”

IAEA kertoo, että sen käsityksen mukaan voimalaa hallinnoiva taho ei enää luota siihen, että sähköverkko saadaan palautettua, ja se harkitsee ainoan toiminnassa olevan olevan reaktorin sulkemista.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön johtaja Rafael Grossi puhui lehdistötilaisuudessa Zaporižžjan ydinvoimalaan tehdyn vierailun jälkeen 2. syyskuuta.

9.9. 19:07

Tilanne Enerhodarin kaupungissa Ukrainassa, jossa sijaitsee Zaporižžjan ydinvoimala, on yhä epävarmempi, sanoo kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtaja Rafael Grossi perjantaisessa lausunnossaan. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

"Siksi vaadin kiireellisesti, että kaikki pommitukset lopetetaan koko alueella välittömästi", Grossi sanoi lausunnossaan.

"Vain näin voidaan varmistaa [ydinvoimalan] henkilökunnan turvallisuus ja mahdollistaa sähkön kestävä palauttaminen Enerhodariin ja voimalaitokseen."

Enerhodarin kaupungin pommitukset ovat aiheuttaneet sähkökatkoksen ja vaarantaneet Zaporižžjan ydinvoimalan turvallisen toiminnan, kertoi Grossi perjantaina Twitterissä.

Lausunnon mukaan Enerhodarin kaupunkiin sähköä jakava infrastruktuuri tuhoutui ydinvoimalan kytkinlaitoksen pommituksessa. Lausunnossa kerrotaan, että kaupungissa ei ole juoksevaa vettä, ei sähköä eikä toimivaa viemärijärjestelmää.

”Koska pommitukset ovat lisääntyneet ja jatkuvat, on epätodennäköistä, että Zaporižžjan ydinvoimalan luotettava sähköverkko saadaan palautettua, varsinkin kun pommitukset vahingoittavat jatkuvasti ja toistuvasti sähköinfrastruktuuria”, lausunnossa kerrotaan.

IAEA kertoo, että sen käsityksen mukaan voimalaa hallinnoiva taho ei enää luota siihen, että sähköverkko saadaan palautettua, ja se harkitsee ainoan toiminnassa olevan olevan reaktorin sulkemista.

IAEA:n mukaan on viitteitä siitä, että Enerhodarin asukkaiden yhä vaikeammat olosuhteet saattavat vaikuttaa merkittävästi siihen, onko ydinvoimalan turvallisen ja varman käytön jatkamiseen tarvittavaa henkilökuntaa saatavilla.

Uutistoimisto AFP kertoo, että Ukrainan ydinenergiaviraston johtajan Petro Kotin mukaan venäläiset joukot ovat pidättäneet ja kiduttaneet ydinvoimalan henkilökuntaa.

Kotinin mukaan noin 200 työntekijää on pidätetty ja kaksi tehtaan henkilökuntaan kuuluvaa on hakattu kuoliaaksi.

Reuters kertoi perjantaina IAEA:n johtokunnan päätöslauselmaluonnoksesta, jossa kehotetaan Venäjää lopettamaan kaikki toimet Ukrainan ydinlaitoksia vastaan.

IAEA:n luonnos on jatkoa maaliskuussa pidetyssä hallintoneuvoston hätäkokouksessa hyväksytylle päätöslauselmalle, jota vain Venäjä ja Kiina vastustivat.

Päätöslauselman tavoitteena oli osoittaa Venäjän olevan diplomaattisesti eristyksissä ja painostaa sitä lopettamaan Zaporižžjan ydinvoimalan miehitys.

IAEA:n mukaan ydinvoimalan miehitys ja pommitukset muodostavat vakavan ydinonnettomuuden uhan.

Reutersin näkemässä tekstiluonnoksessa sanotaan, että johtokunta "tuomitsee Venäjän federaation jatkuvat väkivaltaiset toimet Ukrainan ydinlaitoksia vastaan, mukaan lukien Venäjän joukkojen ja Rosatomin henkilöstön jatkuvan läsnäolon Zaporižžjan ydinvoimalassa".

Luonnoksessa Venäjää kehotetaan lopettamaan välittömästi kaikki Zaporižžjan ydinvoimalaan ja kaikkiin muihin Ukrainan ydinlaitoksiin kohdistuvat toimet, jotta toimivaltaiset viranomaiset saisivat takaisin täyden valvonnan kaikkiin ydinlaitoksiin Ukrainan kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisällä.

Luonnoksessa todetaan, että hallintoneuvosto "korostaa" IAEA:n johtajan Rafael Grossin hiljattain esittämää vaatimusta suojavyöhykkeestä, joka muodostettaisiin Zaporižžjan voimalan ympärille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat