Kuningas Charles III piti ensimmäisen puheen kansalaisille, toisti äitinsä lupauksen

Kuningas vakuutti puheessaan pitävänsä yllä Britannian hallinnon perustuslaillisia periaatteita. Charles nimitti poikansa Williamin ja tämän Kate-vaimon Walesin prinssiksi ja prinsessaksi.

Britannian kuningas Charles III piti puheen Buckinghamin palatsin sinisestä salista Lontoossa perjantaina. Kuvakaappaus.

9.9. 20:57 | Päivitetty 9.9. 21:07

Britannian uusi kuningas Charles III toisti puheessaan äitinsä, kuningatar Elisabet II:n lupauksen palvella Britanniaa koko elämänsä.

”Kuten kuningatar itse teki niin vankkumattomalla antaumuksella, minäkin lupaan nyt juhlallisesti, niin kauan kuin Jumala antaa minulle aikaa, puolustaa perustuslaillisia periaatteita, jotka ovat kansakuntamme ytimessä", Charles III sanoi.

”Hänen omistautumisensa ja antaumuksensa hallitsijana ei koskaan horjunut, ei muutosten ja edistyksen, ilon ja juhlan, eikä surun ja menetyksen aikoina."

Kuningas sanoi, että Elisabet II:n oli ”koko elämänsä ajan inspiraationa ja esimerkkinä minulle ja koko perheelleni”.

”Olemme hänelle velkaa mitä sydämellisimmän velan, jonka yksikään perhe voi olla äidilleen velkaa; hänen rakkaudestaan, kiintymyksestään, ohjauksestaan, ymmärryksestään ja esimerkistään."

Kuningas sanoi puheessaan, että hänen äitinsä kuolema oli "suurimman surun hetki minulle ja kaikille perheenjäsenilleni".

Hän sanoi, että Britanniassa ja koko kansainyhteisössä koettu kunnioitus ja kiintymys kuningatarta kohtaan "lohduttaa ja tukee" kuninkaallista perhettä.

”Koko perheeni puolesta voin vain esittää vilpittömät ja sydämelliset kiitokset surunvalitteluista ja tuesta. Ne merkitsevät minulle enemmän kuin voin koskaan ilmaista."

Kuningas myös vakuutti pitävänsä yllä Britannian hallinnon perustuslaillisia periaatteita. Charles kertoi, että Walesin prinssin arvonimi siirtyy nyt hänen pojalleen, prinssi Williamille. Williamin vaimosta Katesta tulee Walesin prinsessa.

Charles III ilmaisi rakkautensa prinssi Harrylle ja hänen vaimolleen Meghanille, pojalleen ja miniälleen.

”Haluan myös ilmaista rakkauteni Harrylle ja Meghanille heidän jatkaessaan elämänsä rakentamista ulkomailla", Charles sanoi puheessaan.

Puheensa lopuksi Charles sanoi, että rakkaalle äidilleen hän haluaa sanoa vain kiitos.

”Ja rakkaalle äidilleni, kun aloitat viimeisen suuren matkasi liittyäksesi rakkaan edesmenneen isäni luokse, haluan vain sanoa tämän: kiitos. Kiitos rakkaudestasi ja omistautumisestasi perheellemme ja kansakuntien perheelle, jota olet palvellut niin ahkerasti kaikki nämä vuodet. Laulakoon enkelparvi sinut lepoon.”

Voit lukea kuningas Charles III:n koko puheen kuninkaallisen perheen verkkosivuilta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat