Kaksi LGBT-aktivistia tuomittiin kuolemaan Iranissa

Iranin lain mukaan samaa sukupuolta olevien seksuaalinen kanssakäyminen on rikos.

Naisten tuomioita pidetään erittäin epätavallisina. Kuvituskuva.

10.9. 3:23

Kaksi LGBT-aktivistia on tuomittu kuolemaan Iranissa, muun muassa BBC kertoo. Urmian tuomioistuin totesi 31-vuotiaan Zahra Seddiqi Hamedanin ja 24-vuotiaan Elham Choubdarin syyllisiksi ”turmeltuneisuuden levittämiseen”.

Ihmisoikeusjärjestö Hengaw kertoi, että naisia syytettiin homoseksuaalisuuden ja kristinuskon edistämisestä sekä kommunikoinnista Iranin islamilaista tasavaltaa vastustavan median kanssa.

Hengaw’n mukaan ”turmeltuneisuuden levittämisestä” (Mofsed-e-filarz) syytetään usein henkilöitä, joiden katsotaan rikkoneen maan šaria-lakeja.

Iranin oikeuslaitos vahvisti annetut tuomiot, mutta sanoi, että ne liittyivät ihmiskauppaan eivätkä aktivismiin.

”Toisin kuin kyberavaruudessa julkaistut uutiset ja levitetyt huhut kertovat, näitä kahta henkilöä on syytetty naisten ja nuorten tyttöjen pettämisestä ja heidän kauppaamisestaan yhteen alueen maista”, oikeuslaitoksen uutislehti Mizan kertoi BBC:n mukaan.

Hengaw’n mukaan Seddiqi Hamedani, joka tunnetaan myös nimellä Sareh, on kotoisin väestöltään pääosin kurdeista koostuvasta Naqadehin kaupungista Iranin Länsi-Azerbaidžanin maakunnasta.

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan syytökset homoseksuaalisuuden edistämisestä sekä vihamielisen median kanssa kommunikoinnista juontavat juurensa hänen sosiaalisessa mediassa julkisesti esittämiinsä seksuaalivähemmistöjen oikeuksia puolustaviin kommentteihin sekä hänen esiintymiseensä toukokuussa 2021 julkaistussa BBC:n dokumentissa, joka käsitteli seksuaalivähemmistöjen kokemia vääryyksiä Irakin Kurdistanissa.

Iranin lain mukaan samaa sukupuolta olevien seksuaalinen kanssakäyminen on rikos. Rangaistukset vaihtelevat ruoskimisesta kuolemanrangaistukseen.

Syytökset kristinuskon edistämisestä johtuivat Amnestyn mukaan puolestaan ristikaulakorun käyttämisestä sekä kotikirkon toimintaan osallistumisesta vuosia sitten. Iranin kansalaiset, joita ei tunnusteta kristityiksi, zoroastrialaisiksi tai juutalaisiksi, eivät saa harjoittaa uskontoaan julkisesti.

YK ilmaisi perjantaina huolensa langetetuista kuolemantuomioista. YK:n ihmisoikeustoimiston tiedottaja Liz Throssell kertoi uutistoimisto AFP:lle, että naiset oli tuomittu ”epämääräisellä ja laajakäsitteisellä” rikosnimikkeellä ilman asianmukaista ja reilua oikeudenkäyntiä.

Seddiqi Hamedanille ja Choubdarille langetettuja tuomioita pidetään erittäin epätavallisina. Useat aktivistit ovat sanoneet, etteivät he muista, että naista olisi aiemmin määrätty Iranissa teloitettavaksi seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat