Yhdysvallat ”syvästi huolissaan” vangitun Aleksei Navalnyin kohtelusta Venäjällä

Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan vankilaviranomaiset ovat häirinneet Aleksei Navalnyin puolustuksen valmistelua ja viestintää asianajajansa kanssa.

46-vuotias Navalnyi vangittiin viime vuoden alussa, kun hän palasi Venäjälle Saksasta.

10.9. 5:54

Yhdysvallat on syvästi huolissaan siitä, miten Venäjän hallitus kohtelee vangittua oppositiojohtajaa Aleksei Navalnyia, Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Ned Price sanoi perjantaina. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Pricen mukaan Venäjän vankilaviranomaiset ovat häirinneet Navalnyin puolustuksen valmistelua ja kommunikointia asianajajansa kanssa. Hän sanoi myös, että Navalnyia on pidetty toistuvasti eristyssellissä vähäisten väitettyjen rikkomusten vuoksi.

Price sanoi, että Navalnyin kohtelu on ”todiste poliittisesti motivoituneesta häirinnästä” ja toisti Yhdysvaltain vaatimuksen oppositiojohtajan välittömästä vapauttamisesta.

Ministeriö katsoo lausunnossaan, että Navalnyin toistuva kiusaaminen on osoitus Venäjän hallinnon epävarmuudesta ja siitä, kuinka Venäjä pelkää ”niitä, jotka puhuvat totta”.

Navalnyi on Venäjän presidentti Vladimir Putinin kenties äänekkäin ja tunnetuin kriitikko Venäjällä. Hänet tuomittiin helmikuussa ehdonalaisrikkomuksesta 2,5 vuoden vankeuteen. Maaliskuussa hänet tuomittiin yhdeksän vuoden vankeuteen kavalluksesta ja oikeuden halventamisesta.

Oppositiojohtajan mukaan kaikki häntä vastaan esitetyt syytteet tekaistiin, jotta hallinto sai tekosyyn tukahduttaa hänen poliittiset pyrkimyksensä sekä hänen hallintoa vastaan nostattamansa vastustuksen.

Navalnyi sanoi torstaina, että vankilan viranomaiset ovat riistäneet häneltä oikeuden asianajajaan, ja vankilan henkilökunta viivästyttää hänen ja hänen lakitiiminsä välistä kirjeenvaihtoa kolmipäiväisillä kirjeenvaihdon tarkastuksilla.

Navalnyi kommunikoi julkisuudessa Twitterin välityksellä asianajajiensa avulla.

46-vuotias Navalnyi vangittiin viime vuoden alussa, kun hän palasi Venäjälle Saksasta. Hän oli ollut Saksassa toipumassa ja kuntoutumassa myrkytyksestä, josta hän on syyttänyt Putinia ja Venäjän turvallisuuspalvelua FSB:tä.

Hänet siirrettiin kesäkuussa IK-6-vankilaan, jota on luonnehdittu tiukan hallinnon rangaistussiirtolaksi. Navalnyin liittolaiset ovat sanoneet vankilan olevan yksi Venäjän pelottavimmista.

Navalnyin tiedottajan Kira Jarmyšin mukaan 250 kilometriä Moskovasta itään sijaitseva vankila on tunnettu vankien kiduttamisesta ja tappamisesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat