Kuningattaren corgit söivät hovin keittiö­mestareiden valmistamia aterioita ja saivat jopa omat joulusukkansa: Mitä Elisabetin koirille tapahtuu nyt?

Charles III:n noustessa kuninkaaksi on mahdollista, että kuninkaallisille koirille etsitään uusi koti.

10.9. 12:10

Kuningatar Elisabet II:n kuolema laukaisi liikkeelle muutosten sarjan, joista osa on maailmanpoliittisesti merkittäviä, kun taas toiset koskettavat enemmänkin tunne­tasolla. Yksi jälkimmäisistä on eläinten ystävänä tunnetun monarkin kuninkaallisten koirien tulevaisuus.

Koirat ja hevoset olivat Elisabetille koko elämän kestänyt rakkaus. Koiraroduista hänen suosikkinsa oli welsh corgi, joita hänellä ehti olla elämänsä aikana yli 30. Lisäksi hänellä on ollut muita koiria, kuten hänen itse kehittämänsä dorgi-rodun edustajia, jotka ovat sekoitus corgia ja mäyräkoiraa.

Mediatietojen mukaan kuningattaren koirat ovat eläneet varsin mukavasti. Ne juoksevat pitkin palatsia, syövät hovin keittiömestareiden valmistamia aterioita, nukkuvat pehmoisissa koreissa ja saavat jouluisin omat joulusukkansa. Koirat ovat jopa saaneet eläinpsykologin hoitoa.

Kuningatar Elisabet II ja Candy-koira alkuvuonna 2022.

Toistaiseksi on epäselvää, minne edesmenneen kuningattaren neljä jäljellä olevaa koiraa päätyvät. Buckinghamin palatsi ei ole tiedottanut, mikä corgien Candy ja Muick, dorgi Sandyn sekä cockerspanieli Lissyn tulevaisuus on.

On mahdollista, että koirat joutuvat totuttelemaan pian ahtaampiin temmellystiloihin kuin palatsin käytävät. Kruununperijä kuningas Charles III:n nimittäin kerrotaan pitävän enemmän jackrussellinterriereistä kuin corgeista.

Brittihoviin perehtynyt asiantuntija Ingrid Seward arvioi Newsweek-lehdelle, että joku kuninkaallisen perheen jäsenistä ottaisi koirat huomaansa. Todennäköisimpänä vaihto­ehtona hän piti Elisabetin toiseksi vanhinta poikaa prinssi Andrew’ta, joka antoi kaksi koirista kuningattarelle lahjaksi viime vuonna.

Kuningattaren elämään perehtynyt kirjailija Penny Juror puolestaan arveli, että koirat saattaisivat päätyä kuningattaren palvelusväelle, joka on niistä usein huolehtinut.

Elisabetin hallitsijakauden aikana corgeista tuli kuningattaren ja hänen myötään jopa brittimonarkian tavaramerkki. Sanomalehti The New York Times kertoo, että rodun suosion huippuvuodet Britanniassa osuivat 1960-luvulle, jolloin Elisabetin valtaan­noususta oli kulunut joitakin vuosia.

Ensimmäinen hovicorgi astui tassullaan palatsiin 1933, kun Elisabetin isä kuningas Yrjö VI hankki Dookie-koiran Elisabetille ja tämän siskolle Margaretille näiden ollessa lapsia.

Elisabet sai ensimmäisen oman corginsa, Susanin, 18-vuotis­syntymäpäivänään. Susan eli monet Elisabetin elämän merkittävimmistä vuosista: se oli mukana Elisabetin ja Philipin seurusteluaikana ja avioliiton ensimmäisinä vuosina ja tarjosi emännälleen lohtua tämän isän kuoltua.

Susan ei kuitenkaan ollut kaikkien suosiossa – sen kerrotaan näykkineen erityisen mielellään palvelijoiden jalkoja ja purreen kerran hovin kellonkääntäjää nilkasta.

Susan oli monien Elisabetin myöhemmin omistamien corgien esiäiti. Vuonna 2018 kuollut Willow oli mediatietojen mukaan viimeinen Elisabetin corgeista, joka polveutui Susanista. Willow esiintyi kuningattaren kanssa kuuluisassa James Bond -pätkässä, joka nähtiin vuoden 2012 Lontoon olympialaisten avajaisissa.

Viimeisinä vuosinaan Elisabet ajatteli, ettei hankkisi enää uusia koiria. Andrew kuitenkin päätti antaa äidilleen Muickin ja Sandyn lahjaksi vuonna 2021, jolloin kuningatar vietti koronaviruspandemian takia aikaansa eristyksissä Windsorin linnassa.

Koiranpentujen kerrotaan viihdyttäneen kuningatarta aikana, jolloin hänen puolisonsa prinssi Philip teki kuolemaa ja hovi pui skandaaleja, jotka syntyivät prinssi Harryn ja Meghanin kuuluisasta Oprah-haastattelusta sekä Andrew’n osallisuudesta Jeffrey Epsteiniä koskevaan seksuaalirikosvyyhtiin.

Kuningattaren kuoltua koirien kohtalo ehti aiheuttaa yleisössä huolestuneita reaktioita sen jälkeen, kun hovin hevosasiantuntijan haastattelu vuodelta 2015 tuli uudelleen esiin. Artikkelissa siteerattiin Elisabetia, joka sanoi, ettei hän halua uusia nuoria koiria, koska ei tahdo ”jättää yhtäkään nuorta koiraa taakseen”.

Viestipalvelu Twitterissä jotkut näyttivät tulkinneen, että koirat haudattaisiin emäntänsä kanssa, kuten muinaisten faaraoiden lemmikit.

Faaraotyylinen hautaus olisi epätodennäköinen paitsi eläinsuojelu­kysymysten kannalta myös eläinrakkaan kuningattaren muistoa ajatellen. Todennäköistä onkin, että kun kuninkaallisten koirien on aika suunnata vehreämmille tiluksille, ainakin joillekin niistä löytyy hautapaikka kuningasperheen Sandringham house -linnan pihamaalta.

Siellä sijaitsee kaikkien kuningattaren corgien viimeinen leposija.

Nuori kuningatar Elisabet Susan-corginsa kanssa vuonna 1959.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat