Papua-Uudessa-Guineassa voimakas maanjäristys, ainakin neljä on kuollut

Maanjäristyksen voimakkuudeksi mitattiin 7,6.

Sunnuntain maanjäristyksen aiheuttamia tuhoja lukiossa Laen kaupungin lähellä.

11.9. 5:35 | Päivitetty 11.9. 16:21

Itäisen Uuden-Guinean alueella Papua-Uuden-Guinean saarivaltiossa on tapahtunut voimakas maanjäristys, muun muassa uutistoimistot Reuters ja AFP kertovat. Maanjäristyksen voimakkuudeksi mitattiin 7,6.

Reutersin mukaan järistyksen uhriluku on noussut ainakin neljään. Lisäksi useita on loukkaantunut vakavasti maanvyöryssä vuoristoalueella sijaitsevassa Matokon kylässä. Maanvyöryjä on kerrottu olleen myös muualla maassa. Lisäksi maanjäristys on vaurioittanut rakennuksia ja teitä sekä aiheuttanut sähkökatkoja.

Kokonaiskuva järistyksen aiheuttamista kuolonuhreista ja vaurioista on toistaiseksi epäselvä.

Papua-Uusi-Guinea sijaitsee Australian pohjoispuolella lounaisella Tyynellämerellä. Se muodostuu Uuden-Guinean saaren itäosasta ja läheisistä pienemmistä saarista.

Euroopan ja Välimeren seismologisen keskuksen (EMSC) mukaan järistys tapahtui noin 80 kilometrin syvyydessä. Järistys oli niin voimakas, että se tuntui myös maan pääkaupungissa Port Moresbyssä, joka sijaitsee lähes 500 kilometrin päässä.

Yhdysvaltain tsunamivaroitus­järjestelmä antoi järistyksen jälkeen tsunamivaroituksen maanjäristyksen lähialueille, mutta ilmoitti myöhemmin uhkan olevan ohi. Sen mukaan joillakin rannikkoalueilla saattaa edelleen kuitenkin esiintyä merenpinnan vaihteluita. Australiassa ei myöskään ollut sen mukaan välitöntä tsunamiuhkaa.

AFP:n mukaan monet Papua-Uusi-Guinean rannikolla asuvat ovat kuitenkin paenneet korkeammille alueille sen jälkeen, kun merenpinta oli äkillisesti laskenut.

Papua-Uuden-Guinean asukkaat ovat jakaneet sosiaalisessa mediassa kuvia ja videoita halkeilleista teistä, vaurioituneista rakennuksista ja autoista sekä kauppojen hyllyiltä putoavista tavaroista.

Lähimpänä maanjäristyksen keskusta sijaitsevien Laen ja Madangin kaupunkien asukkaat kertoivat AFP:lle, että järistys oli paljon voimakkaampi kuin aiemmat.

”Erittäin vahva, oli kuin istuisi meressä – kaikki vain kellui”, eräs paikallinen kertoi AFP:lle.

Maanjäristykset ovat yleisiä Papua-Uudessa-Guineassa. Saarivaltio sijaitsee Tyynenmeren tulirenkaalla, joka on tektonisten levyjen välisen kitkan aiheuttaman seismisen toiminnan keskus.

7,5 magnitudin järistys ravisteli vuonna 2018 maan vuoristoisia ylänköjä. Järistyksessä kuoli 126 ihmistä ja tuhannet kodit kärsivät vaurioita.

Naapurimaassa Indonesiassa vuonna 2004 tapahtunut 9,1 magnitudin järistys laukaisi tsunamin, joka tappoi lähialueilla yli 220 000 ihmistä.

Tarkennus 11.9.2022 klo 11.27: Täsmennetty, että Yhdysvaltain tsunamivaroitusjärjestelmä antoi tsunamivaroituksen järistyksen lähialueille. Tekstistä saattoi aiemmin ymmärtää, että tsunamivaroitus olisi koskenut Yhdysvaltoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat