Oikeistoblokki täpärässä 175–174-johdossa Ruotsissa – vaalin tulos varmistuu vasta parin päivän päästä, DN:n mukaan valta saattaa vaihtua

Uuden vaalilain vuoksi joillain äänestyspaikoilla jonot venyivät yli tunnin mittaisiksi ja äänestäjiä jopa pyörtyi.

Ihmiset jonottivat äänestyskopille sunnuntaina Tukholmassa.

11.9. 20:50 | Päivitetty 12.9. 13:07

Ruotsissa sunnuntaina pidetyt valtiopäivävaalit ovat ajautuneet huipputasaiseen asetelmaan, joka ratkeaa vasta keskiviikkona tai jopa vasta torstaina, kun esimerkiksi ulkomailla annetut ennakkoäänet on saatu laskettua.

Oikeistoblokki on tähän mennessä laskettujen äänten perusteella saamassa 175 paikkaa valtiopäiville, kun valtaa pitävä, sosiaalidemokraattien johtama punavihreä blokki on jäämässä 174 paikkaan.

Dagens Nyheter -lehden (DN) mukaan aiemmat vaalit näyttävät, että oikeistoblokilla on hyvät mahdollisuudet voittaa vaalit, kun ulkomailla ja osassa Ruotsia annetut ennakko­äänet on laskettu.

Mahdollisesti pääministeriksi nouseva maltillisen kokoomuksen johtaja Ulf Kristersson kertoi olevansa valmis kokoamaan hallituksen, jos hänen blokkinsa todella voittaa vaalit.

Vasemmistoblokkia johtava sosiaalidemokraattien puheenjohtaja, pääministeri Magdalena Andersson puolestaan sanoi, että ruotsalaisten on vain odotettava, että vaalin tulos selviää.

”Jokainen ääni on laskettava, ja kestää kunnes saamme lopullisen tuloksen”, Andersson totesi aamuyöllä.

Sosiaalidemokraatit sai selvästi eniten ääniä, noin 30,5 prosenttia. Oikeisto­populistinen ruotsidemokraatit oli toiseksi suosituin noin 20,6 prosentin ääniosuudella. Maltillinen kokoomus eli mahdollinen pääministeripuolue sai noin 19,1 prosenttia äänistä.

Oikeistoblokkiin kuuluu maltillinen kokoomus, ruotsidemokraatit, kristillisdemokraatit ja liberaalipuolue. Vasemmistoblokin muodostavat sosiaalidemokraatit, keskustapuolue, vasemmistopuolue ja ympäristöpuolue.

Blokkien järjestys määrittää, kuka Ruotsia pääsee johtamaan. Oikeistoblokin sisällä kilpailtiin siitäkin, viekö ruotsidemokraatit maltilliselta kokoomukselta suurimman oikeistopuolueen paikan.

Ulf Kristersson lähti kilpailemaan pääministerin paikasta, ja sunnuntai-iltana tavoite alkoi jälleen näyttää mahdolliselta.

Sunnuntaina eri puolilla Ruotsia nähtiin ruuhkautuneita äänestyspisteitä. Ruotsissa on yli 6 000 äänestysaluetta. Äänestyspaikoilla oli jonoa vielä kaksi tuntia sen jälkeen, kun vaalihuoneistojen oli tarkoitus sulkea ovensa.

Maltillinen kokoomus vaikutti pitkään vaalien suurimmalta häviäjältä, ja vaalivalvojaisiin laskeutui aluksi hiljaisuus. Tilanne alkoi kääntyä puolenyön lähestyessä.

Puolueen johtaja Kristersson lähti vaaleihin kilpailemaan pääministerin paikasta, ja sunnuntai-iltana tavoite alkoi jälleen näyttää mahdolliselta.

SVT:n poliittinen kommentaattori Elisabeth Marmorstein sanoi jo ovensuukyselyjen julkaisun jälkeen sunnuntai-iltana, että tulos olisi lopulliseksi jäädessään ”katastrofaalinen” Kristerssonille. Tuolloin punavihreä blokki oli voittamassa vaalit ja ruotsidemokraatit maltillisen kokoomuksen.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson ei ole missään kohtaa varsinaisesti kisannut pääministerin paikasta, sillä muut oikeistopuolueet eivät suostu tukemaan ruotsidemokraatteja blokin johtoon.

Sunnuntai-illan tulosten perusteella yksikään puolue ei olisi putoamassa valtio­päiviltä. Ennen vaalipäivää Ruotsissa oli jännitetty muun muassa sitä, yltävätkö ympäristöpuolue ja liberaalipuolue neljän prosentin äänisaaliiseen, jota valtiopäiville pääsy edellyttää.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT uutisoi sunnuntaina, että ennakkoäänestys kävi tänä vuonna suunnilleen yhtä vilkkaana kuin viime vaaleissa. Silloin ennakkoon äänesti 2,9 miljoonaa ihmistä.

Vaalisunnuntaina suureksi uutiseksi nousivat ruuhkat äänestyspaikoilla eri puolilla Ruotsia. Äänestäjät kohtasivat pitkiä jonoja useilla paikkakunnilla, kuten Tukholmassa, Uppsalassa, Malmössä, Göteborgissa ja Hudiksvallissa.

Esimerkiksi Uppsalassa SVT:n toimittaja raportoi jopa puolentoista tunnin mittaisiksi venyneistä jonotusajoista. Osan äänestäjistä kerrottiin kääntyneen pois äänestys­paikoilta pitkät jonot nähtyään.

Jonot olivat pitkiä myös esimerkiksi Söderhamnin kunnassa Keski-Ruotsissa, jossa SVT kertoi kahden äänestäjän pyörtyneen äänestysjonossa. Söderhamnissa äänestystä hidasti sekin, että ääniä annettiin neljä: valtiopäivä-, kunnallis- ja aluevaalien lisäksi Söderhamnissa äänestettiin siitä, rakennetaanko merelle tuulivoimala.

Syynä pitkiin jonoihin oli uusi sääntö, jolla Ruotsi pyrki varjelemaan vaalisalaisuuttaan.

Ruotsin vaaliviranomaisen kansliapäällikkö Anna Nyqvist kertoi SVT:n Ruotsi äänestää -televisiolähetyksessä, että ruuhkat ovat vaihdelleet eri äänestyspaikkojen ja ajankohtien välillä.

”Äänestysalueita on tänään 6 264, ja monella niistä on ollut rauhallista, eikä jonoja ole. Toisilla paikoilla on taas ollut ajoittain pitkiä jonoja”, Nyqvist sanoi.

Hän kuitenkin myönsi, että tilanne oli aiempiin vuosiin verrattuna poikkeuksellinen.

”On selvää, että jonoja on paljon enemmän kuin meillä on tavanomaisesti ollut.”

Syynä pitkiin jonoihin oli uusi sääntö, jolla Ruotsi pyrki varjelemaan vaalisalaisuuttaan Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyji) vaalivirkailijoiden moitteiden jälkeen. Viime vaaleissa Etyjin tarkkailijat arvostelivat Ruotsia siitä, ettei vaalisalaisuus toteudu maassa riittävän hyvin.

Ruotsissa jokaisella puolueella on oma äänestyslipukkeensa, ja aiemmin lipukkeet ovat olleet avoimesti esillä. Tänä vuonna vaalilipukkeet oli yksityisyyden parantamiseksi noudettava sermien takaa, mistä aiheutui pullonkauloja äänestyspaikoilla.

Ruotsin vaaliviranomaiset olivat jo ennakolta varoitelleet, että jonotusajat saattaisivat venyä. Esimerkiksi Tukholman kaupungin hyvinvointikomitean kansliapäällikkö Eva Debels kertoi, että jonojen uhka oli tiedossa, mutta saatavilla ei ollut enempää tiloja.

Ruuhkien lisäksi sekaannusta aiheutti muun muassa se, että näkövammaisille oli ennakkoon jaettu pistekirjoituksella merkittyihin äänestyskuoriin väärät äänestysliput. Näkövammaisten keskusliitto pyysi ennakkoon äänestäneitä näkövammaisia äänestämään sunnuntaina uudelleen, sillä he ovat saattaneet antaa äänensä virheen vuoksi eri puolueelle kuin ovat tarkoittaneet.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat