Raportti: 50 miljoonaa ihmistä elää ”nykyajan orjuudessa”

YK:n tavoitteena on kitkeä ”nykyajan orjuus” vuoteen 2030 mennessä, mutta tavoite karkaa käsistä. Pakkotyössä ja pakkoaviossa elävien määrä on kasvanut kymmenellä miljoonalla vuoden 2016 jälkeen.

Intialainen Puditalli Kona ”uhrasi” vuonna 2012 hiuksensa seremoniassa, jonka myötä hän toivoi vanhimman tyttärensä pääsevän naimisiin. Tuoreen YK-raportin mukaan pakkoavioliitot ovat 85 prosentissa suvun toiveiden mukaisia. HS:n haastattelema Puditalli Kona oli viiden lapsen äiti ja leski.

12.9. 13:48

Yhteensä noin 50 miljoonaa maailman asukasta on joutunut tilanteeseen, jota voi kutsua ”nykyajan orjuudeksi”, YK:n alainen Kansainvälinen työjärjestö ILO kertoo maanantaina julkaistussa raportissa.

Järjestön arvion mukaan 28 miljoonaa ihmistä tekee pakkotyötä ja 22 miljoonaa on ajautunut pakkoavioliittoon. Pakkotyössä olevista noin 57 prosenttia on miehiä ja poikia. Pakkoavioliitoista noin 85 prosenttia koskee naisia ja tyttöjä.

Viime vuotta kuvaava tilastotieto on erityisen murheellinen, koska vuonna 2016 tehdyssä selvityksessä ”nykyajan orjuudessa” elävien kokonaismäärä oli noin 40 miljoonaa.

YK:n tavoitteena on poistaa ”orjuus” lasten kohdalla vuoteen 2025 mennessä ja aikuistenkin osalta vuoteen 2030 mennessä. Kuten usein, tosielämä jauhaa kansainvälisesti sovittua tavoitetta murskaksi.

Pakkotyötä tekevistä puolet ja pakkoavioliitoissa elävistä neljännes asuvat korkean tulotason maissa.

ILO:n raportin mukaan noin 1,7 miljoonaa lasta on pakotettu prostituutioon. Järjestön mukaan kaikkiaan noin 3,3 miljoonaa alaikäistä tekee pakkotyötä.

Järjestön mukaan ”nykyajan orjuutta” esiintyy lähes kaikissa maailman maissa. Pakkotyötä tekevistä puolet ja pakkoavioliitoissa elävistä neljännes asuvat korkean tulotason maissa.

Pakkoavioliitossa elävien ihmisten määrä on kasvanut 6,6 miljoonalla kymmenessä vuodessa. ILO:n mukaan todellinen luku lienee huomattavasti suurempi.

HS kertoi viime viikolla, että esimerkiksi Afrikan sarven maissa lapsiavioliitot ja tyttöjen sukuelinten silpominen ovat lisääntyneet kuivuudesta kärsivillä alueilla yli 50 prosentilla vuoden aikana. Sukuelinten silpomisella viestitetään yhteisöjen miehille, että talon tyttö on valmis avioliittoon.

“Se on epätoivoisten vanhempien teko, jotta tytär ei kuole omille käsivarsille. Mitä itse tekisit samassa tilanteessa?” pohti pakkoavioliittojen lisääntymistä Kirkon ulkomaan­avun Kenian-maajohtaja John Bongei HS:lle.

ILO:n maanantaisen raportin mukaan noin 85 prosenttia pakkoavioliitoista tapahtuu oman perheen painostuksen vuoksi. YK:n määritelmän mukaan alle 17-vuotiaiden lasten avioliitot ovat aina pakotettuja, koska lapsi ei voi antaa suostumustaan avioliittoon.

Eniten pakkoavioliittoja on kirjattu arabimaissa, joissa noin puoli prosenttia avioliitoista on pakotettuja.

”On shokeeraavaa, että nykyajan orjuuden tilanne ei parane. Mikään ei oikeuta tällaista perustavanlaatuista ihmisoikeuksien loukkausta”, ILO:n pääjohtaja Guy Ryder totesi järjestönsä tiedotteessa.

Orjuus mielletään yleensä historiaan jääneeksi ongelmaksi. Yhdysvalloissa tehty piirros on vuodelta 1864.

ILO:n mukaan erityisen haavoittuvassa asemassa pakkotyölle ovat maahanmuuttajat. Raportissa ei mainita Suomea erikseen, mutta esimerkiksi HS on aiemmin kertonut, että joissakin Suomessa toimivissa nepalilaisravintoloissa ihmiset ovat työskennelleet ”nykyajan orjuutta” muistuttavissa oloissa.

Noin 20 eri maassa (tai alueella) lapsia pakotetaan sotilaiksi, useimmiten aseistettujen kapinallisryhmien mutta joskus myös hallitusten toimesta. YK:n turvallisuusneuvoston selvityksen mukaan noin 10 000 lasta siepataan tai värvätään palvelemaan sotilaina joka vuosi.

Ugandalaisesta Herran vastarinta-armeijasta karannut poika luki Raamattua avustus­järjestön tiloissa vuonna 1997.

ILO:n mukaan ”nykyajan orjuuden” lopettamisessa keskeisessä roolissa ovat toimivat työlainsäädännöt sekä viranomaisvalvonta. Kaikkialla niistäkään ei ole hyötyä, sillä noin 14 prosenttia “orjuudessa” elävistä työskentelee jonkun maan julkisen hallinnon palkka­listoilla.

”Kyseessä on ihmisen luoma ongelma, joka kytkeytyy historialliseen orjuuteen ja pinttyneeseen rakenteelliseen epätasa-arvoon. Useiden päällekkäisten kriisien aikana tarvitaan aitoa poliittista tahtoa, jotta nämä ihmisoikeusloukkaukset loppuvat”, totesi raportin tekoon osallistuneen Walk Free -ihmisoikeusjärjestön perustaja Grace Forrest ILO:n tiedotteessa.

Euroopan parlamentissa järjestettiin vuonna 2019 ”nykyajan orjuutta” kuvaava näyttely. Kuvassa oikealla euroedustaja Heidi Hautala (vihr).

Lue lisää: Järjestö etsii Isis-vaimojen piilottelemia jesidiorjia al-Holin vankileiriltä – Rohkeutta vaativasta hankkeesta syntyi jännittävä ja tunteikas dokumentti

Lue lisää: ”Muut ynnä lapset käytettiin orjina” – Suomalaisia on orjuutettu, ja olemme orjuuttaneet itsekin, mutta miksi siitä ei puhuta?

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat