Tigrayn joukot valmiita välittömään tulitaukoon ja rauhanneuvotteluihin Etiopian keskushallinnon kanssa

Pohjois-Etiopiassa on sodittu jo lähes kahden vuoden ajan, ja tulitauko särkyi uudelleen elokuussa. Myös hallituksen joukot ovat sanoneet suostuvansa Afrikan unionin välittämiin rauhanneuvotteluihin.

Nuori mies käveli tuhoutuneen panssarivaunun ohi lähellä Debre Taborin kaupunkia Pohjois-Etiopiassa 6. joulukuuta 2021.

12.9. 17:35

Tigrayn joukot ilmoittivat sunnuntaina olevansa valmiita välittömään tulitaukoon ja Afrikan unionin välittämiin rauhanneuvotteluihin Etiopian keskushallinnon kanssa.

”Olemme valmiita sitoutumaan välittömään ja molemminpuolisesti sovittuun vihamielisyyksien lopettamiseen suotuisan ilmapiirin luomiseksi”, Tigrayn johto totesi tiedotteessaan, jonka se julkaisi Twitterissä 11. syyskuuta.

Sunnuntaina Etiopiassa juhlistettiin myös uutta vuotta. Tigrayn johto sanoi haluavansa nähdä, etteivät ”etiopialaiset yleisesti, mutta etenkään Tigrayn asukkaat” joudu enää kuulemaan aseiden tulitusta eivätkä kärsimään välttämättömien palvelujen ja humanitaarisen avun saarrosta.

Myös Etiopian hallitus on aiemmin ilmaissut suostuvansa Afrikan unionin välittämiin rauhanneuvotteluihin, kertoo Saksan radion ulkomaanpalvelu Deutche Welle. Hallitus on sanonut suostuvansa neuvottelupöytään ilman ennakkoehtoja.

Tigrayn kansan vapautusrintama (TPLF) ja keskushallinnon joukot ovat sotineet Pohjois-Etiopiassa jo lähes kahden vuoden ajan. Viimeksi taistelut puhkesivat uudelleen elokuussa, kun molemmat osapuolet syyttivät toisiaan viisi kuukautta kestäneen tulitauon rikkomisesta.

Etiopia kärsii sodan lisäksi ruokakriisiä syventäneestä kuivuudesta, joka korventaa Afrikan sarvea. Samalla väkivaltaisuudet vaikeuttavat avun pääsyä alueelle. YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimiston (OCHA) mukaan maan noin 120 miljoonasta asukkaasta 20 miljoonaa on kuluvan vuoden aikana humanitaarisen avun tarpeessa.

Aiemmin TPLF-joukot ovat suhtautuneet Afrikan unionin välittämiin rauhanneuvotteluihin epäluuloisesti, kirjoittaa CNN. He ovat muun muassa vaatineet hallitusta palauttamaan Tigrayn keskeisiä pankki- ja viestintäpalveluita, ennen kuin suostuisivat minkäänlaisiin neuvotteluihin.

Nyt Tigrayn joukot toteavat kuitenkin tiedotteessa, että he odottavat Afrikan unionilta uskottavia rauhanneuvotteluja, joihin osallistuu konfliktin molempien osapuolten hyväksymiä rauhanvälittäjiä, kansainvälisiä tarkkailijoita ja asiantuntijoita.

Afrikan unionin komission puheenjohtaja Moussa Faki Mahamat kutsui Tigrayn joukkojen julistusta sunnuntaina ”ainutlaatuiseksi mahdollisuudeksi kohti rauhan uudelleen rakentamista” Etiopiassa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat