Facebook toimitti YK:n tutkijoille valtavan määrän tietoa Myanmarin sota­rikoksista

Myanmaria syytetään YK:n kansainvälisessä tuomioistuimessa rohingya-vähemmistön kansanmurhasta vuoden 2017 etnisissä vainoissa.

Sotilasjunttaa vastustavat taistelijat saattoivat mielenosoittajia Sagaingissa Myanmarissa 7. syyskuuta.

12.9. 22:35

Sosiaalisen median palvelu Facebook on luovuttanut YK:n tutkijaryhmälle laajan aineiston, joka saattaa tukea väitteitä, joiden mukaan Myanmar on syyllistynyt sotarikoksiin ja rohingya-muslimeiden kansanmurhaan vuonna 2017.

Myanmarin sotarikoksia selvittävän YK:n tutkijaryhmän (IIMM) johtaja Nicholas Koumjian kertoi maanantaina YK:n ihmisoikeus­neuvostolle Genevessä, että Facebook on jakanut tutkijoille miljoonia juttuja tileiltä, jotka yhtiö on sulkenut, koska ne ovat antaneet väärää tietoa henkilöllisyydestään. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Myanmaria syytetään YK:n kansainvälisessä tuomioistuimessa (ICJ) rohingya-vähemmistön kansanmurhasta vuonna 2017. Tuolloin yli 730 000 ihmistä joutui pakenemaan naapurimaahan Bangladeshiin, kun armeija hyökkäsi rohingyojen asuttamiin kyliin.

Etnisissä vainoissa poltettiin kyliä ja tapettiin ja raiskattiin joukoittain rohingya-vähemmistöön kuuluvia.

Facebook kertoi jo vuonna 2020, että se oli toimittanut IIMM-tutkijamekanismille tietoja Myanmarin armeijaan liittyviltä sivuilta ja tileiltä, jotka se oli poistanut vuonna 2018 rohingya-vastaisen vihapuheen kitkemiseksi. Facebook luovutti tiedot sen jälkeen, kun tutkijat olivat syyttäneet sitä todistusaineiston pimittämisestä.

Sekä Facebookin jakamien että 200 muusta lähteestä peräisin olevien tietojen avulla tutkijat ovat valmistelleet 67 todistusaineistollista ja analyyttista pakettia. Paketit on tarkoitettu jaettaviksi oikeusviranomaisten kanssa sekä alueellisissa, kansallisissa että kansainvälisissä oikeudenkäynneissä.

Myanmarin sotarikoksia tutkiva mekanismi IIMM perustettiin vuonna 2018 ja se aloitti toimintansa vuotta myöhemmin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat