Israelin puolustusministeri: Iran käyttää Syyrian sotilas­laitoksia ase­tuotantoonsa, pystyy tuottamaan jopa ydinkärkiä

Laitokset uhkaavat puolustusministerin mukaan Israelin ja lähialueen turvallisuutta.

Israelin puolustusministeri Benny Gantz on sanonut, että Iran pystyisi tuottamaan muutaman viikon sisällä tarpeeksi rikastettua uraania kolmen ydinkärjen tekemiseen.

13.9. 4:53

Iran on käyttänyt yli kymmentä syyrialaista sotilaslaitosta tuottaakseen nykyaikaisia ohjuksia ja aseita joukoilleen, Israelin puolustusministeri Benny Gantz sanoi maanantaina. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Israel on useiden vuosien ajan hyökännyt Syyriassa Iraniin sidoksissa oleviin kohteisiin. Iran ja Syyria eivät ole kommentoineet asiaa.

Syyria on kieltäytynyt aiemmin kommentoimasta samankaltaisia syytöksiä, ja Iran on kiistänyt rakentavansa tuotantokapasiteettia Lähi-itään. Iran tosin väitti valmistaneensa häivedroonin, jolla se voisi iskeä Israelin suuriin kaupunkeihin.

Brittilehti The Guardian kertoo Gantzin väittäneen, että Iran pystyisi tuottamaan muutaman viikon sisällä tarpeeksi rikastettua uraania kolmen ydinkärjen tekemiseen.

Puhuessaan New Yorkissa pidetyssä konferenssissa Gantz esitteli karttaa, jossa hänen mukaansa näkyy Syyrian valtion viraston CERS:in sotilaskohteita. Gantzin mukaan virasto osallistuu ohjusten ja aseiden valmistukseen Iranille.

”Iran muutti CERS:in laitokset keskipitkän ja pitkän kantaman ohjusten ja aseiden tuotantolaitoksiksi, joiden valmistamia aseita toimitettiin Hizbollahin ja Iranin liittolaisille. Toisin sanoen siitä tuli jälleen yksi Iranin rintama – kehittyneiden, strategisten aseiden tehdas”, Gantz sanoi.

Israelin tekemiksi arvioidut Syyrian lentokenttiin kohdistetut iskut ovat viime aikoina lisääntyneet. Iskujen tarkoituksena on häiritä Iranin yhä enemmän käyttämiä aseiden ilmakuljetuksia, jotka päätyvät Syyrian ja Libanonin liittolaisille, mukaan lukien Hizbollahille, alueelliset diplomaatti- ja tiedustelulähteet kertovat Reutersille.

Israel on kohdistanut iskujaan toistuvasti Masyafin alueelle, jossa Gantzin mukaan sijaitsee maanalainen aseiden tuotantolaitos, joka muodostaa uhan Israelille ja lähialueelle.

"Erityisesti Masyafin laitosta käytetään kehittyneiden ohjusten tuottamiseen”, puolustusministeri sanoi ja lisäsi, että Iran pyrkii rakentamaan ohjus- ja aseteollisuutta myös Libanoniin ja Jemeniin.

"Jos tätä kehitystä ei pysäytetä, on alueella vuosikymmenen sisällä kehittynyttä iranilaista teollisuutta, joka tuottaa aseita ja levittää terroria”, Gantz totesi.

Gantzin kommentit kärjistivät jännitteitä Iranin ja Yhdysvaltain välisten ydinsopimus­neuvotteluiden kariutumisen ympärillä.

YK:n alaisen kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtaja Rafael Grossi sanoi maanantaina järjestön kokouksessa Wienissä, että Iran ei ole tehnyt yhteistyötä IAEA:n kanssa tutkimuksessa, joka koski ennen vuotta 2013 kolmelta paikalta löydettyjä ydinhiukkasten jäämiä.

Grossin mukaan löydöt viittaavat siihen, että Iran on saattanut yhteen aikaan pyörittää salaista ydinohjelmaa.

Iran on vaatinut IAEA:n tutkimuksen virallista lopettamista ennen kuin se voi hyväksyä minkäänlaista vuonna 2015 allekirjoitetun ydinsopimuksen elvytyssopimusta. Yhdysvallat vetäytyi alkuperäisestä sopimuksesta vuonna 2018 presidentti Donald Trumpin johdolla. Sopimuksen elvytysneuvottelut ovat tällä hetkellä jäissä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat