Kaksi ihmistä pidätettiin Skotlannissa heidän esitettyään monarkian vastaisia viestejä – järjestöt huolissaan sanan­­vapaudesta

Kaksi ihmistä pidätettiin Skotlannissa sen jälkeen, kun he esittivät monarkian vastaisia viestejä. Britanniassa tuli huhtikuussa voimaan uusi tiukennettu lainsäädäntö, joka antaa poliisille enemmän valtuuksia puuttua mielen­osoituksiin.

13.9. 9:38 | Päivitetty 13.9. 19:42

Skotlannissa poliisi pidätti kaksi ihmistä järjestysrikkomuksen nojalla sen jälkeen, kun he esittivät monarkian vastaisia viestejä, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Pidätykset tehtiin tilaisuuksissa, joissa muisteltiin edesmennyttä monarkkia Elisabet II:sta ja juhlittiin uuden kuninkaan Charles III:n julistamista. Lisäksi Englannin Oxfordissa mies pidätettiin ja vapautettiin hieman myöhemmin hänen huudettuaan ”kuka hänet [Charles III:n] valitsi?” kuninkaan julistamistapahtumassa.

Mies vietiin hänen omien sanojensa mukaan käsiraudoissa poliisiauton takaosaan. Hän kertoi, että poliisi perusteli pidätystä huhtikuussa voimaantulleella lailla.

Tuore laki antoi muun muassa poliisille lisävaltuuksia puuttua mielenosoituksiin, ja se lavensi viranomaisten mahdollisuuksia esimerkiksi asettaa mielenosoituksille alkamis- ja päättymisajat.

Lakia on kritisoitu, ja sitä vastaan osoitettiin mieltä muun muassa Bristolissa viime vuoden maaliskuussa. Kesäkuussa poliisi pidätti lain nojalla brexitiä vastustaneen miehen Lontoossa, koska hänen mielenosoituksensa olivat liian kovaäänisiä.

Pidätykset ovat herättäneet huolta sananvapausjärjestöissä.

Monarkiaa vastustavat mielenosoittajat protestoivat tyhjillä lapuilla sananvapauden rajoittamista vastaan Edinburghissa tiistaina.

”Meidän täytyy pitää huoli siitä, ettei tätä tilaisuutta käytetä vahingossa tai tarkoituksella rapauttamaan kansalaisten ilmaisunvapautta”, sanoi Index on Censorship -järjestön johtaja Ruth Smeeth.

Big Brother Watch -järjestön johtaja Silkie Carlo puolestaan sanoi, että poliiseilla on ”velvollisuus suojella oikeutta osoittaa mieltä yhtä paljon kuin heillä on velvollisuus mahdollistaa oikeus osoittaa tukea, surua tai kunnioitusta”.

”Mielenosoittaminen ei ole lahja valtiolta, se on perustavanlaatuinen oikeus”, sanoi Liberty-järjestön ohjelmista ja kampanjoista vastaava Jodie Beck.

Pidätysten lisäksi ainakin yksi ihminen, joka osoitti mieltään kuninkaan saapumista vastaan parlamenttitalon edustalla maanantaina, lähetettiin matkoihinsa. Poliisin mukaan yhtä ihmistä pyydettiin siirtymään kauemmaksi, jotta ajoneuvot pääsisivät sisään ja ulos rakennuksesta.

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt myös video, jossa poliisin kuullaan pyytävän yhteystietoja mieheltä, joka piti tyhjää paperinpalasta ilmassa. Syyksi poliisi sanoi, että miehen aikomus kirjoittaa paperille ”ei minun kuninkaani” voi ”loukata jotakuta”.

Ihmiset kerääntyivät Edinburghissa maanantaina osoittamaan kunnioitustaan Elisabet II:n arkun äärelle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat