Romahdus Venäjällä on mahdollinen, mutta se tulee aina yllätyksenä, arvioi britti­tutkija

Krimin takaisinvaltaus alkaa vaikuttaa koko ajan mahdollisemmalta, tunnettu Venäjä-tutkija Keir Giles sanoo.

Venäjä-tutkija Keir Giles kuvattuna Helsingissä huhtikuussa.

13.9. 17:06

Brittiläisen Venäjä-tuntijan Keir Gilesin mukaan Ukrainan sodan takaiskujen vaikutus Venäjän johdon asemaan jää nähtäväksi. Viime päivinä lännessä on kiinnitetty huomiota venäläisten propagandistien puheisiin, joissa ongelmat sotarintamalla on myönnetty, tai joidenkin paikallispoliitikkojen vaatimuksiin presidentti Vladimir Putinin erosta.

”Olisi houkuttelevaa tulkita ne ensimmäisiksi halkeamiksi järjestelmässä, mikä voisi johtaa nopeaan romahdukseen”, Giles sanoi STT:n haastattelussa tiistaina.

Hän muistuttaa kuitenkin, että vastaavia merkkejä on nähty ennenkin, eikä mitään ole tapahtunut. Vasta jälkikäteen on voitu todeta ennusmerkkien olleen selviä.

Eli nähtäväksi jää?

”Valitettavasti näin. Se, milloin tietty kriittinen massa [muutokselle] on saavutettu, tulee aina yllätyksenä – myös niille, jotka seuraavat kehitystä tarkkaan”, Giles myöntää.

Gilesin mukaan länsimaisilla tarkkailijoilla ei ole keinoa seurata keskusteluja Venäjän komentoketjun yläpäässä.

”Emme tiedä, mitä siellä puhutaan ja onko kuva todellisesta tilanteesta [Ukrainan sodassa] alkanut vähitellen suodattua sinne läpi”, Giles sanoo.

Hänen mukaansa on kuitenkin mahdotonta ajatella, etteikö Putin olisi tietoinen siitä, että venäläisjoukot ovat vetäytyneet niille määrätyn tehtävän suorittamisesta ja että ”voitto” Ukrainassa on määriteltävä jälleen uudelleen.

”Hehän ovat tehneet sen jo 3–4 kertaa”, Giles muistuttaa.

Tutkija myöntää pitäneensä Ukrainan menestystä vastahyökkäyksessä mahdollisena, mutta ei kovin todennäköisenä. Pikemminkin Giles odotti hidasta etenemistä ja venäläisten puolustusasemien jauhamista tykkitulella.

Gilesin mukaan ukrainalaisten hyökkäyksen on pakko jossain vaiheessa pysähtyä, mutta se ei välttämättä johdu venäläisten sotilaiden vastarinnasta vaan esimerkiksi ukrainalaisten huolto-ongelmista.

”Tai ehkä ukrainalaisilta loppuvat takaisinvallattavat alueet”, Giles naurahtaa.

Tiistaina Venäjän puolustusministeriö tosin väitti asevoimien tehneen ”valtavia iskuja” ukrainalaisten asemiin kaikilla rintamasuunnilla.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken puolestaan sanoi ukrainalaisjoukkojen saavuttaneen merkittävää edistystä. Blinkenin mukaan on kuitenkin liian aikaista arvioida, mihin Ukrainan vastahyökkäys johtaa.

Giles kertoo tähän saakka pitäneensä Krimin niemimaan takaisinvaltausta liian suurena palana Ukrainan kykyjä ajatellen.

”Nyt sekin alkaa näyttää yhä enemmän mahdolliselta”, Giles sanoo.

Hän sanoo kuitenkin olevansa varma siitä, että joistain länsimaista yhä varoitellaan Ukrainaa hyökkäämästä Krimille.

Gilesin mukaan menestyksekäs vastahyökkäys on ylivoimaisesti paras perustelu, minkä Ukraina voi esittää lännen aseavun jatkamiselle ja lisäämiselle. Lännessä esitetyt puheenvuorot aseavun lopettamisen puolesta kun ovat osoittautuneet kerta toisensa jälkeen perusteettomiksi, Giles sanoo.

Vaikka Ukraina nyt etenee voitokkaasti ja Venäjä pakenee holtittomasti, sodan pikaista loppumista on Gilesin mukaan turha odottaa.

”Sota ei lopu ennen kuin Venäjä vakuuttuu siitä, että sodan hyödyt ovat pienemmät kuin kustannukset. Eikä niihin kustannuksiin lasketa materiaalitappiota tai varsinkaan ihmishenkiä”, Giles toteaa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat