Putin ja Xi tapaavat ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan

Venäjän ja Kiinan johtajat osallistuvat Shanghain yhteistyöjärjestön kokoukseen Uzbekistanissa. Kyseessä on Xi Jinpingin ensimmäinen ulkomaanmatka koronapandemian alettua.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Kiinan johtaja Xi Jinping tapasivat Pekingissä helmikuun alussa ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

13.9. 21:27

VENÄJÄN presidentti Vladimir Putin ja Kiinan johtaja Xi Jinping tapaavat torstaina Uzbekistanissa, jossa järjestetään loppuviikosta Shanghain yhteistyöjärjestön (SCO) kokous. Asiasta uutisoivat muun muassa uutistoimistot Reuters ja AFP.

Kremlin mukaan tapaaminen on vallitsevan geopoliittisen tilanteen vuoksi ”erityisen merkityksellinen”. Viimeksi Putin tapasi Kiinan johtajan Pekingin talviolympialaisten yhteydessä helmikuussa. Vielä saman kuun aikana Venäjä aloitti täysmittaisen hyökkäyksensä Ukrainassa.

Venäjä pyrkii tiivistämään yhteistyötään Kiinan ja Keski-Aasian maiden kanssa nyt, kun pakotteet ovat etäännyttäneet sitä entisestään länsimaista. Kremlin avustaja Juri Ushakov kiitteli tiistaisessa tiedotustilaisuudessaan Kiinaa ”tasapainoisesta suhtaututumisesta Ukrainan kriisiin”.

Putinin ja Xin tapaaminen osuu hetkeen, jona molempien maiden välit Yhdysvaltoihin ovat poikkeuksellisen tulehtuneet. Kremlin mukaan johtajat aikovat puhua kahdenvälisistä, alueellisista ja kansainvälisistä aiheista.

Asialistalla ovat myös Ukrainan ja Taiwanin tilanne, kertoo Reuters.

”Kiina ymmärtää selvästi syyt, jotka pakottivat Venäjää käynnistämään erikoisoperaationsa. Tämä on aihe, joka tietenkin keskustellaan läpikotaisesti tulevassa tapaamisessa”, Ushakov sanoi tiedotustilaisuudessa Moskovassa.

Ushakov totesi myös, että johtajat antavat ”luonnollisesti myönteisen arvion” Venäjän ja Kiinan kahdenvälisessä strategisessa kumppanuudessa vallitsevalle ”ennennäkemättömän korkealle luottamukselle”.

Shanghain yhteistyöjärjestön (SCO) kokous järjestetään Uzbekistanin Samarkandissa 15.–16. syyskuuta. Vuosituhannen alussa perustetun järjestöön kuuluvat Venäjän ja Kiinan lisäksi Intia, Pakistan, Kazakstan, Kirgisia, Uzbekistan ja Tadžikistan.

Länsimaiden Venäjään kohdistamien pakotteiden myötä maa pyrkii nyt syventämään yhteistyötään Keski-Aasian valtioiden kanssa. Kreml korosti ennen Shanghain yhteistyöjärjestön kokousta järjestön merkitystä länsimaiden vastavoimana.

”SCO tarjoaa todellisen vaihtoehdon länsikeskeisille järjestöille”, Ushakov totesi toimittajille Moskovassa.

Hänen mukaansa kaikki järjestöt jäsenet ”puolustavat oikeudenmukaista maailmanjärjestystä.”

Xi Jinping ei ole ainut johtaja, jonka Putin suunnittelee tapaavansa. Uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjän presidentti on keskustelemassa myös Iranin presidentin Ebrahim Raisin ja Pakistanin pääministerin Shehbaz Sharifin kanssa.

Perjantaina – kokouksen pääpäivänä – hän tapaa myös Intian pääministerin Narendra Modin, Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin ja Azerbaidžanin johtajan Ilham Aliyevin.

Intian Modin kanssa Putin aikoo keskustella venäläislannoitteiden viennistä ja maiden välisestä elintarvikekaupasta, kertoo Kreml Reutersin mukaan.

Kiinan Xi Jingpingille kyseessä on ensimmäinen ulkomaanmatka sitten koronapandemian.

Kiina ei ole ennakkoon hehkuttanut Putini ja Xin tapaamista yhtä innokkaasti kuin Kreml. Venäjä mainosti johtajien kohtaamista jo viime viikolla, mutta Kiina on vasta maanantaina ylipäätään vahvistanut, että Xi aikoo osallistua SCO:n kokoukseen Uzbekistanissa.

Lisäksi Kiinan johtaja tekee valtionvierailun Kazakstaniin presidentti Kassym-Jomart Tokayevin kutsusta. Kiina ja paavi Franciscus ovat Kazakstanissa samaan aikaan, mutta paavi ei antanut mitään viitteitä siitä, että he tapaisivat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat