Yhdysvaltain tiedustelu­tiedot: Venäjä on tukenut ulkomaisia puolueita, poliitikkoja ja virkamiehiä yli 300 miljoonalla dollarilla

Yhdysvaltain tiedustelutietojen mukaan Venäjä on siirtänyt varoja puolueille, virkamiehille ja poliitikoille yli kahdessakymmenessä maassa saavuttaakseen vaikutusvaltaa ulkomailla.

Venäjän ruplia ja Yhdysvaltain dollari.

13.9. 20:52 | Päivitetty 13.9. 22:17

Yhdysvaltain tiedustelutietojen mukaan Venäjä on siirtänyt vuodesta 2014 lähtien yli 300 miljoonaa dollaria ulkomaisille poliittisille puolueille, virkamiehille ja poliitikoille yli kahdessakymmenessä maassa saavuttaakseen vaikutusvaltaa ulkomailla.

Varojen siirtämisestä kerrotaan tiistaina julkistetussa tiedusteluraportissa. Asiasta uutisoivat uutistoimistot Reuters ja AFP.

Tiedustelutietojen mukaan kyseessä on vähimmäisarvio, ja Venäjä on todennäköisesti siirtänyt salaa enemmänkin varoja tapauksissa, jotka ovat jääneet huomaamatta, kertoo korkea-arvoinen virkamies uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Uskomme, että tämä on vain jäävuoren huippu”, virkamies kertoi toimittajille Reutersin ja AFP:n mukaan.

Yhdysvallat ennakoi, että Venäjä rahoittaa tulevina kuukausina poliittisia toimijoita yhä enemmän heikentääkseen Ukrainan sodan vuoksi määrättyjä pakotteita ja säilyttääkseen oman vaikutusvaltansa ulkomailla, toimittajille puhunut virkamies sanoi Reutersin mukaan.

Yhdysvallat ei ole eritellyt, mihin maihin Venäjän vaikuttamispyrkimykset ovat kohdistuneet.

Yhdessä räikeimmistä tapauksista Venäjän suurlähettiläs oli antanut miljoonia dollareita aasialaisen maan presidenttiehdokkaalle, AFP kertoo.

Euroopassa Venäjä on raportin mukaan käyttänyt tekaistuja sopimuksia peiteyhtiöitä puolueiden rahoittamiseen, kun taas Keski-Amerikassa, Aasiassa, Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa Venäjän valtionyhtiöt ovat ohjanneet rahoitusta suoraan. Toisinaan Venäjä on lähettänyt käteistä, mutta se on käyttänyt myös kryptovaluuttoja ja ”ylenpalttisia” lahjoja, AFP kertoo.

Reutersin mukaan Yhdysvaltain hallitus on jakanut muille maille tietoja Venäjän salassa siirtämistä varoista, kertoi nimettömänä pysyvä hallinnon virkamies. AFP:n mukaan Yhdysvallat jakaa havaintojaan hallituksille yli sadassa eri maassa.

AFP:n mukaan Yhdysvaltain ulkoministeriö on lähettänyt edustustoille eri puolilla maailmaa sisäisen lausunnon, jonka mukaan Venäjä on toteuttanut salaisen kampanjan, jonka avulla se on pyrkinyt muuttamaan ulkomaisia ympäristöjä itselleen suotuisiksi.

”Venäjälle ’peitellyn poliittisen rahoituksen’ hyödyt ovat kaksitahoiset: vaikutusmahdollisuuksien kehittäminen edunsaajina oleviin henkilöihin ja puolueisiin sekä sen todennäköisyyden lisääminen, että nämä puolueet menestyvät hyvin vaaleissa”, lausunnossa sanottiin.

”Näiden puolueiden ja niiden venäläisten hyväntekijöiden väliset salaiset suhteet heikentävät demokraattisten instituutioiden eheyttä ja yleisön luottamusta niihin”, lausunnossa todettiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat