Ruotsin vaalien uusi puolue Nyans väittää vaaleja vilpillisiksi – Rinkebyssä vaali­mainoksissa esiintyy rikoksesta tuomittu rehtori

Ruotsin vaalien uusi puolue Nyans kampanjoi etenkin suurkaupunkien lähiöissä, joissa se keräsi paljon ääniä. Valtiopäiville asti äänet eivät riittäneet. Oikeusministerin mukaan muslimiäänestäjiä tavoitteleva Nyans on uhka avoimelle yhteiskunnalle.

Nyansin ehdokas, viime vuonna vankilasta vapautunut rehtori Bashir Aman Ali ja sosiaalidemokraattien ehdokas, pääministeri Magdalena Andersson mainostivat yhä Rinkebyssä torstaina.

19.9. 10:54

Tukholma

Rinkebyn katukuvassa isoimman puolueen paikasta on yhä tiukka kilpailu, vaikka vaalit käytiin jo.

On paljon sosiaalidemokraattien mainoksia, mutta ehkä vielä enemmän näkyy täysin uuden puolueen mainoksia.

Tuon puolueen nimi on Partiet Nyans tai lyhyemmin Nyans.

On torstai, ja runsas viikko sitten pidettyjen vaalien tulos jo selvillä. Vaalimainoksia ei ole vielä ehditty poistaa kaduilta. Vuonna 2019 perustettu Nyans keräsi täällä Rinkebyn alueilla jopa yli 20 prosenttia äänistä.

Enemmän ääniä saivat kuitenkin alueen perinteiset mahtipuolueet sosiaalidemokraatit ja vasemmistopuolue.

Nyans oli Ruotsin vaalien uusi ilmiö. Puolue, joka keräsi paljon ääniä Ruotsin suurkaupunkien maahanmuuttajavaltaisissa lähiöissä. Puolue suuntaa viestinsä etenkin muslimiväestölle. Nyans kertoo pyrkivänsä puhumaan maahanmuuttajien asemasta muutenkin kuin ongelmien kautta.

Ennen vaaleja oikeusministeri Morgan Johansson kuvaili puoluetta uhkaksi avoimelle yhteiskunnalle. Iltapäivälehti Expressenin haastattelussa toukokuussa Johansson sanoi puolueen pyrkivän iskemään kiilaa muslimiväestön ja muun yhteiskunnan välillä.

”Äärimmäisen vaarallista”, hän sanoi.

Nyansin äänimäärä jäi kuitenkin niin pieneksi, ettei se saanut paikkoja valtiopäiville. Puolue sai 0,44 prosenttia äänistä ja oli vaalien suurin pienpuolue. Puolue sai Ruotsissa yli 28 000 ääntä. Matematiikan professori Svante Linusson arvioi Dagens Nyheterin haastattelussa, että jos nuo äänet olisivat tulleet sosiaalidemokraateille, sosiaalidemokraatit olisivat voineet voittaa vaalit.

Kuntavaalien ääntenlaskua ei ole vielä vahvistettu, ja perjantaina Nyansilla oli vielä mahdollisuus saada edustaja läpi Landskronassa Etelä-Ruotsissa.

Nyansin puheenjohtaja Mikail Yüksel epäilee, että Ruotsin vaaleissa on tapahtunut vaalivilppiä, jonka seurauksena Nyans on menettänyt ääniä.

”Botkyrkassa vaalivirkailija oli kehottanut ennakkoäänestäjiä jättämään Nyansin vaalilipukkeet ottamatta”, Yüksel väitti paikallismedia Nyhetsbyrån Järvan uutisen mukaan.

Yüksel kertoi uskovansa yhä, että puolue saa paikkoja kunnanvaltuustoissa. Lauantaina puheenjohtaja Yüksel kertoi puolueen tekevän valituksen kuntavaalien järjestelyistä Göteborgissa.

Puolue ei vastannut HS:n haastattelupyyntöön.

Maltillisen kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien vaalimainoksen välissä Rinkebyssä roikkuu Nyansin vaalimainos.

Rinkebyn bussipysäkillä näkyy pääministerin tehtävistä eronneen Magdalena Anderssonin mainos: Yhdessä voimme tehdä Ruotsista paremman, siinä lukee.

Vieressä mainostaa Nyans-puolueen ehdokas Bashir Aman Ali.

Pysäyttäkää LVU:n väärinkäyttö, islamofobia ja Israelin miehitys, lukee mainoksessa.

LVU viittaa Ruotsin lakiin, jonka tavoitteena on suojata lapsia ja nuoria. LVU:n nojalla lapsia voidaan esimerkiksi ottaa huostaan. Helmikuussa Ruotsissa nousi kohu lasten huostaanotoista. Tätä kohua Nyans on hyödyntänyt vaalikampanjassaan.

Alkuvuonna sosiaalisissa medioissa alkoi levitä väitteitä, että Ruotsi olisi ottanut pakolla huostaan ”kymmeniätuhansia” muslimitaustaisia ruotsalaislapsia.

Väitteet eivät pidä paikkaansa, mutta ne herättivät pelkoa muslimitaustaisissa ruotsalaisissa. Väitteitä myös lietsottiin ulkomailta.

Lue lisää: "Lopettakaa lastemme sieppaaminen”, vaatii somekampanja – Ruotsista tuli suuren disinformaatio-operaation kohde

Nyansin mainoksessa esiintyvä Bashir Aman Ali on Ruotsissa tunnettu islamilaisen vapaakoulun al-Azharin rehtorina.

Bashir Aman Ali vapautui viime vuonna vankilasta. Hän oli saanut tuomion yli kymmenen miljoonan kruunun kavaltamisesta koulukonsernilta. Vankilassa Bashir Aman Ali istui kolme vuotta.

Tukholmassa toiminut al-Azharin koulu puolestaan määrättiin maaliskuussa suljettavaksi koulun omistajapohjan epäselvyyksien takia.

Bashir Aman Ali ei ole ainoa Nyansin ehdokas, joka on tuomittu rikoksista. Ruotsalaislehti Dagens Nyheterin mukaan puolueella oli valtiopäivävaaleissa 67 ehdokasta, joista 10 oli tuomittu rikoksesta.

Puolueen puheenjohtaja Mikail Yüksel sanoi Dagens Nyheterin haastattelussa, että tuomiot ovat puolueen tiedossa. Yüksel itse on saanut Turkissa tuomion pahoinpitelystä. Hän oli aiemmin keskustapuolueen poliitikko, mutta sai potkut puolueesta, koska hänellä oli yhteyksiä turkkilaiseen Harmaat sudet -äärijärjestöön.

Nyansin tavoitteita

  • Nyans kutsuu itseään ”koko Ruotsin puolueeksi”, johon kaikki puolueen linjaa tukevat ovat tervetulleita ”taustoista, uskonnosta ja etnisyydestä” riippumatta.

  • Tavoitteena on avoimempi ja suvaitsevampi yhteiskunta.

  • EU-mielinen puolue haluaa panostaa muun muassa kouluihin, ruotsin opetukseen ja jengirikollisuuden kitkemiseen. EU:lta puolue haluaa sallivampaa maahanmuuttopolitiikkaa.

  • Tavoitteita on myös kieltää islamin profeetta Muhammedia esittävät pilakuvat, saada miesten ja naisten erilliset vuorot uimahalleihin. Puolue vastustaa huntukieltoa. Viime vuonna puolueen puheenjohtaja sanoi, että profeetta Muhammedin pilkkaaminen pitäisi määritellä viharikokseksi ja että Koraanin polttaminen pitäisi kieltää lailla.

  • Puolue haluaa myös, että muslimit ja afroruotsalaiset määritellään Ruotsissa viralliseksi vähemmistöryhmäksi. Lisäksi puolue vaatii halvempia vuokra-asuntoja ja että islamofobia määritellään rikokseksi.

Torstaipäivänä Rinkebyn torilla on vilinää.

Hedelmäkojuilla riittää asiakkaita ja lounaspaikoissa syöjiä. Monet paikalliset kieltäytyvät haastattelusta ja perustelevat kieltäytymistä heikolla ruotsin kielen taidolla.

Lähes kaikki Rinkebyssä asuvat ovat maahanmuuttajataustaisia.

Torilla istuu kahvia nauttiva varhaiseläkeläinen Abdulkarim Elmi, jolta ruotsin kieli luonnistuu. Elmi kertoo panneensa Nyansin vaalimainokset merkille.

”En osaa sanoa puolueesta mitään. En sano kyllä tai ei, mutta minun ääntäni he eivät saaneet”, Elmi sanoo.

Abdulkarim Elmi kävi äänestämässä, mutta ei halua sekaantua vakavasti politiikkaan. ”Haluan vain ottaa rauhallisesti ja juoda kahvia, ei politiikkaa.”

Ruotsissa vaalivoiton otti oikeistoblokki, joten sosiaalidemokraatit joutuu nyt luopumaan vallasta. Rinkebyssä sosiaalidemokraatit jatkaa suurimpana puolueena, mutta sen kannatus laski edellisistä vaaleista.

Elmi toivoo, että oikeistoblokki saa jengirikollisuuden kuriin niin kuin poliitikot ovat luvanneet.

”Toivottavasti he onnistuvat. Uskon, että se on mahdollista ratkaista, mutta aikaa se vie”, hän sanoo.

Nyans ei saanut myöskään Rinkebyssä asuvan Nimo Salahin ääntä.

Erikoissairaanhoitajana työskentelevä Salah on sosiaalidemokraattien jäsen ja hieman peloissaan Ruotsin tulevasta suunnasta oikeistohallituksen johdolla. Etenkin ruotsidemokraattien suosio huolestuttaa.

”Pelkään, että se vain pahentaa vähemmistöjen kokemaa ulkopuolisuutta. Olen samaa mieltä, että Ruotsiin on saatava järjestystä ja turvallisuutta, sitä ihmiset täällä Rinkebyssä haluavat. Katsotaan nyt, miten oikeistohallitus onnistuu, heillä on nyt neljä vuotta aikaa.”

Salah on asunut Rinkebyn lisäksi muualla Ruotsissa sekä yhdeksän vuotta Britanniassa. Lontoota hän pitää huomattavasti parempana ja vastaanottavaisempana kaupunkina maahanmuuttajille kuin Tukholmaa.

Rinkebyssä hän tuntee kuitenkin olonsa kotoisaksi.

”Meillä on ongelmia, mutta myös paljon hyvää arkea. Se hyvä arki ei vain saa huomiota, vaan meistä puhutaan silloin kun autot palavat ja ongelmanuoret tekevät jotain.”

Nimo Salah sanoo, että jengirikollisuuden ja segregaation ongelmien kitkemiseksi tarvitaan panostuksia kouluun, nuorisopsykiatriaan ja sosiaalitoimeen.

Uuteen puolue Nyansiin Nimo Salah ei ole tutustunut vielä kovin tarkoin. Hän kuitenkin näkee, miksi puolue voi houkutella äänestäjiä.

”Ihmiset ehkä haluavat toivoa ja muutosta, koska tuntevat olevansa yhteiskunnan ulkopuolella. Monet tekevät kovasti töitä ja yrittävät olla osa yhteiskuntaa, mutta silti sanotaan, että et tee tarpeeksi tai et ole tarpeeksi ruotsalainen”, Salah sanoo.

Salahin mukaan ruotsalaiset vähemmistöt kyllä haluavat tulla osaksi yhteiskuntaa, mutta siitä on tehty kovin vaikeaa.

”Minä ja monet koulutetut ystäväni haluavat asua Rinkebyssä, mutta monet haluavat täältä pois. Muuttaminen on vain vaikeaa, koska toiselta alueelta ei saa asuntoa. Ihmiset haluavat tulla osaksi yhteiskuntaa, mutta siihen pitää tarjota mahdollisuuksia.”

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat