”Olemme päätyneet tähän pisteeseen epätoivon takia” – Kanadalainen kansalais­järjestö kauppaa kovia huumeita kiellosta huolimatta, sillä muu ei auta

Järjestön tarkoituksena on estää yliannostuksista johtuvia kuolemia, jotka usein johtuvat katukaupassa myytävien huumeiden epäpuhtauksista. Pelkästään Brittiläisen Kolumbian alueella on kuollut yli 10 000 ihmistä yliannostuksiin viimeisten kuuden vuoden sisällä.

Mainoksissa kerrotaan kansalaisjärjestöjen järjestämästä puhtaiden huumeiden jakamistapahtumasta Vancouverissa elokuussa.

14.9. 12:56

Kanadalainen kansalaisjärjestö Drug Users Liberation Front (DULF) aikoo jatkaa heroiinin, kokaiinin ja metamfetamiinin myymistä viranomaisen kiellosta huolimatta. Asiasta kertoo The Guardian -sanomalehti.

Järjestön tarkoituksena on estää yliannostuksista johtuvia kuolemia, jotka usein johtuvat katukaupassa myytävien huumeiden epäpuhtauksista. Pelkästään Brittiläisen Kolumbian alueella on kuollut yli 10 000 ihmistä yliannostuksiin viimeisen kuuden vuoden sisällä.

”Olemme päätyneet tähän pisteeseen epätoivon takia”, DULF:n edustaja Eris Nyx sanoi.

DULF haki yhdessä toisen järjestön, Vancouver Area Network of Drug Users, kanssa Kanadan terveysviranomaiselta poikkeuslupaa huumeiden ostamista ja myymistä varten. Health Canada -viranomainen kuitenkin tyrmäsi hakemuksen huolimatta, että sitä tukivat muun muassa Vancouverin kaupunginhallitus ja Brittiläisen Kolumbian alkuperäiskansojen terveystaho First Nations Health Authority.

Koska poikkeuslupaa ei viranomaisilta heltynyt, Health Canada muistutti DULF:ia, että he rikkovat lakia. Tästä huolimatta yhtään pidätystä ei ole ainakaan vielä tehty.

Yliannostuskriisin takia DULF olisi halunnut hankkia huumeita pimeästä verkosta, testata niiden koostumuksen ja myydä päihdeongelmista kärsiville.

”Hallitus näytti meille periaatteessa keskisormea ja sanoi, että liikumme laittomilla huumemarkkinoilla – tarjoamatta vaihtoehtoja”, Nyx kertoi.

”Olimme erittäin selviä hakemuksessamme – käyttäisimme mieluummin laillisia markkinoita. Emme me ole rikollisia, olemme vain ihmisiä, jotka välittävät yhteisöistään.”

DULF aikoo valittaa Health Canadan päätöksestä korkeimpaan oikeuteen. Päätös rikkoo järjestön mukaan kansalaisten perusvapautta elämään ja yhtenäiseen suojeluun lain edessä.

Yliannostuskriisi on DULF:n Nyxin mukaan pahentunut merkittävästi viime aikoina.

”Vuosia sitten, kun työskentelin kodittomien yösuojassa, kohtasimme yliannostuksia suurin piirtein kerran kolmessa kuukaudessa. Äskettäin luku oli kymmenen yliannostusta per vuoro. Näin pahaksi asiat ovat menneet ja ne vain pahenevat”, Nyx sanoi The Guardianin mukaan.

Eri tasoilla toimivat hallitukset ovat kaikki esittäneet huolensa yliannostuskriisin takia. Liittovaltion hallinto on hyväksynyt pilottiohjelman, joka dekriminalisoisi muttei laillistaisi pienten huumausainemäärien hallussapidon. Ohjelman on tarkoitus alkaa tammikuussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat