Ruotsin vaali­tulokseen kätkeytyi uutinen, joka on jäänyt vähälle huomiolle

Uusi muslimiäänestäjiä tavoitteleva Partiet Nyans sai paljon ääniä monissa lähiöissä. Valtiopäivistä puolue jäi kuitenkin kauas.

Tukholman Rinkebyn ennakkoäänestyspaikalle oli pitkä jono lauantaina päivää ennen vaaleja.

14.9. 15:36

Tukholma

Ruotsin vaaleihin liittyi paljon uutisia, joista yksi on jäänyt Suomessa vähemmälle huomiolle.

Vaali-iltana sitä olikin vaikea nähdä.

Vaalitulosgrafiikoissa on tunnettujen puolueiden lisäksi sarake ”muut”. Tuon sarakkeen alla on erilaisia pienpuolueita, mutta paljon huomiota ne eivät yleensä kerää.

Näissäkin vaaleissa ”muut” saivat vain noin 1,5 prosenttia äänistä.

Merkittävää näissä vaaleissa oli kuitenkin se, että monissa Ruotsin lähiöissä ”muut” saivat jopa kymmeniä prosentteja äänistä.

Malmön Rosengårdissa muut saivat yli 28 prosenttia äänistä. Tukholman Rinkebyssä muut keräsivät 22 prosentin äänisaaliin.

Rosengårdissa esimerkiksi Herrgårdenin äänestysalue oli edellisissä vaaleissa 2018 sosiaalidemokraattien valtakuntaa, kun puolue keräsi 79 prosenttia äänistä. Näissä vaaleissa puolueen tuesta oli hävinnyt lähes puolet. Toiseksi suurimmaksi puolueeksi oli noussut ”muut”.

Tarkkoja äänestystietoja ei ole vielä saatavilla, mutta näyttää siltä, että muut-sarakkeen nousua selittää uusi puolue nimeltä Partiet Nyans.

Kyseessä on etenkin muslimiäänestäjiä tavoitteleva puolue, joka esittelee linjaansa kotisivuillaan näin:

”Lisääntynyt populismi ulkomaalais­vihamielisine sävyineen on saanut kaikki vakiintuneet puolueet lähentymään toisiaan kysymyksissä, jotka koskevat maahanmuuttoa, integraatiota ja uskontoa. Liberaalit eivät ole enää liberaaleja ja sosialistit eivät ole enää sosialisteja.”

Puolue kutsuu itseään ”koko Ruotsin puolueeksi”, johon kaikki puolueen linjaa tukevat ovat tervetulleita ”taustoista, uskonnosta ja etnisyydestä” riippumatta. Tavoitteena on avoimempi ja suvaitsevampi yhteiskunta. EU-mielinen puolue haluaa panostaa muun muassa kouluihin, ruotsin opetukseen ja jengirikollisuuden kitkemiseen. EU:lta puolue haluaa sallivampaa maahanmuutto­politiikkaa.

Partiet Nyansin perusti vuonna 2019 entinen keskustapoliitikko Mikail Yüksel, joka sai entisestä puolueestaan potkut, koska Yükselilla oli yhteyksiä turkkilaiseen Harmaat sudet -ääriliikkeeseen.

Partiet Nyansin perustaja ja entinen keskustapoliitikko Mikail Yüksel jakoi vaalilehtisiä Malmön Rosengårdissa viime viikolla.

Puolueen tavoitteita on myös kieltää islamin profeetta Muhammedia esittävät pilakuvat, saada miesten ja naisten erilliset vuorot uimahalleihin ja huntukiellon vastustaminen. Viime vuonna puolueen puheenjohtaja sanoi, että profeetta Muhammedin pilkkaaminen pitäisi määritellä viharikokseksi ja että Koraanin polttaminen pitäisi kieltää lailla.

Puolue haluaa myös, että muslimit ja afroruotsalaiset määritellään Ruotsissa viralliseksi vähemmistöryhmäksi. Lisäksi puolue vaatii halvempia vuokra-asuntoja ja että islamofobia määritellään rikokseksi.

Puolue teki vaalikampanjaa Ruotsin suurkaupunkien lähiöissä juttelemalla ihmisten kanssa. Strategia näytti toimivan, mutta ei niin hyvin, että puolue olisi saanut paikkoja valtiopäiville tai kunnanvaltuustoihin. Joissain kunnissa tilanne on kuitenkin täpärä, kun ääniä on vielä laskematta.

Ruotsalaislehti Dagens Nyheterin mukaan puolue sai valtiopäivävaaleissa noin 15 000 ääntä. Ruotsin vaalit olivat erittäin tiukat, ja jotkut sosiaalidemokraatit ovatkin pohtineet, menettikö puolue äänestäjiä Partiet Nyansille tavalla, joka ratkaisi vaalivoiton.

Ruotsin suurkaupunkien lähiöt ja siellä asuvat ihmiset olivat yksi vaalien suurista teemoista. Esimerkiksi sosiaalidemokraatit pyrkivät kampanjoimaan maahanmuuttaja­valtaisissa lähiöissä. Pääministeri Magdalena Andersson vieraili Rinkebyssä päivä ennen vaaleja, ja siellä sosiaalidemokraatit oli näissäkin vaaleissa suurin yhdessä vasemmistopuolueen kanssa.

Kolmanneksi suurin oli Partiet Nyansin nostama muut-sarake.

Vaikka Partiet Nyans jäi kauas tavoitteestaan eli Ruotsin valtiopäivistä, on ilmeistä, että Ruotsin lähiöissä sen viesteille on kaikupohjaa.

Lue lisää: Ruotsin vaalitilanne on tiukin mahdollinen, mikä tarkoittaa vaikeita hallitus­neuvotteluja – Yksi ”poliittinen villi” voi muuttaa koko pelin

Lue lisää: Ruotsin vaaleissa koettiin viime hetken käänne, joka muutti kaiken

Lue lisää: Ruotsin äärimmäisen tiukat vaalit ratkeavat sunnuntaina, HS seurasi pääministeriehdokkaiden viimeistä puristusta Rinkebystä Östermalmille

Juttua korjattu 16.9.2022 kello 15.57: Aiemmin jutussa puhuttuun Rosengårdin Herrgårdenin vaalipiiristä. Oikea termi on kuitenkin Herrgårdenin äänestysalue.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat