”Sankaritar” ryösti Libanonissa pankin nostaakseen perheensä rahoja siskon syöpä­hoitoja varten

Libanonin syvä taantuma on saanut osan kansalaisista turvautumaan omankädenoikeuteen. Maa rajoittaa talletusten nostoa, jotta pankit eivät luhistuisi.

Pankin ikkuna hajosi Libanonin Beirutissa, kun nainen ryösti pankista perheensä rahoja siskonsa syöpähoitoja varten.

14.9. 18:45

Libanonin pääkaupungissa Beirutissa nainen ryösti pankin nostaakseen perheensä tililtä tuhansia euroja siskonsa syöpähoitoja varten.

Nainen käveli pankkiin Tallettajien protesti -nimiseen ryhmään kuuluvien aktivistien kanssa. Aktivistiryhmä sanoi Reutersille ottavansa vastuun rikoksesta.

Naisen kädessä nähtiin myös ase, mutta hän väitti paikallismedioille myöhemmin, ettei se ollut oikea vaan sukulaislapsen lelupistooli.

Paikalla ollut AFP:n kirjeenvaihtaja kertoi, että panttivankitilanne kesti vajaan tunnin. Ryöstäjät valelivat pankin lattiat bensiinillä ennen pakenemista rahoineen särkyneestä ikkunasta.

Libanonilaiset ovat ymmärtäneet ja ylistäneet ryöstäjää. Sosiaalisessa mediassa hänestä on alettu käyttää nimitystä ”sankaritar”.

Nainen itse on korostanut, että pankkiryöstö oli hänen viimeinen mahdollisuutensa, sillä pankki ei ollut aiemmilla käynneillä antanut hänen nostaa riittävästi rahaa omilta tileiltään.

"Minulla ei ole enää mitään menetettävää. Olen tullut tien päähän”, nainen sanoi tv-kanava Al Jadeedin haastattelussa ryöstön jälkeen.

Libanonin turvallisuusjoukkojen työntekijöitä ryöstetyssä pankissa 14. syyskuuta. Heidän jaloissaan on AFP:n mukaan ryöstäjän sukulaislapsen leluase.

AFP:n mukaan nainen myös kuvasi ryöstönsä reaaliajassa nettiin. Videolla kuuluu, kuinka hän esittäytyy koko nimellään.

”Tulin tänään nostamaan sairaalassa kuolemaisillaan olevan siskoni talletuksen”, hän sanoo videolla. ”En tullut tappamaan ketään, enkä sytyttämään tulta. Tulin vaatimaan oikeuksiani.”

Nainen kertoi paikallismedialle onnistuneensa saamaan noin 13 000 dollaria niistä 20 000 dollarista, jotka hänen perheensä oli tallettanut pankkiin. Naisen mukaan hänen siskonsa syöpähoidot maksavat 50 000 dollaria.

Kyseessä ei ollut ensimmäinen eikä viimeinen kerta, kun libanonilaiset ryöstävät pankin päästäkseen käsiksi omiin säästöihinsä. Vielä samana keskiviikkona aseistettu mies marssi konttoriin Aleyn-vuoristokaupungissa nostaakseen jumissa olevat rahansa.

Elokuussa sankarina juhlittu kiväärimies otti pankin asiakkaat panttivangeiksi kuuden tunnin ajaksi Beirutissa, ja vastaava panttivankikriisi tapahtui tammikuussa Bekaan laaksossa.

"Huijaamisen ja prostituution pankki”, luki graffitissa, joka oli maalattu pankin ikkunaan Beirutissa.

YK:n mukaan lähes kolme neljäsosaa libanonilaisista eli köyhyydessä viime vuonna. Kovassa talouskriisissä ihmiset eivät pääse vapaasti käsiksi edes omiin säästöihinsä, sillä talletusten nostamista on alettu rajoittaa asteittain vuodesta 2019, jotta pankkijärjestelmä ei luhistuisi.

Libanonin taantuma on ollut niin syvä, että vastaavaa koetaan Maailmanpankin mukaan yleensä vain sotien aikana. Vuonna 2021 maan bruttokansantuote oli enää arviolta 20,5 miljardia dollaria, kun se vielä vuonna 2018 oli 55 miljardia dollaria.

Ostovoima on laskenut niin paljon, että esimerkiksi sotilaan kuukausipalkka on nyt 50 dollaria, kun se ennen oli 900 dollaria.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat