Ruotsin vaaleissa kaikki äänet laskettu, pää­ministeriksi todennäköisesti Ulf Kristersson

Ääntenlaskenta saatiin päätökseen kello 15.04 paikallista aikaa torstaina.

Maltillisen kokoomuksen puoluejohtaja Ulf Kristersson saapui äänestyspaikalle 11. syyskuuta.

14.9. 20:22 | Päivitetty 15.9. 16:07

Ruotsin vaalit olivat äärimmäisen tiukat. Lopullinen tulos varmistui torstaina kello 15.04 paikallista aikaa. Maan oikeisto aloitti kuitenkin avoimen juhlimisen jo keskiviikkoillan aikana.

Oikeistoblokki saa valtiopäiville 176 paikkaa ja punavihreä blokki 173 paikkaa.

Oikeisto kasvatti etumatkaansa ääntenlaskennan viime metreillä. Aluksi ryhmittymien välillä oli vain yksi paikka.

”Äänestäjät ovat sanoneet mielipiteensä – nyt saamme Ruotsin kuntoon”, iloitsi maltillinen kokoomus Facebook-tilillään.

Vaalitulos tarkoittaa sitä, että Ruotsissa vaihtuu valta. Pitkään hallinneet sosiaalidemokraatit väistyvät sivuun ja pääministeriksi nousee todennäköisesti maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson.

Nykyinen pääministeri Magdalena Andersson tunnusti keskiviikkoiltana tappionsa ja jätti virallisen eronpyyntönsä torstaina.

Kristersson puolestaan kertoi keskiviikkoiltana kuvapalvelu Instagramissa aloittavansa hallitusneuvottelut. Facebookissa Kristersson sanoi aloittavansa nyt ”uuden tehokkaan hallituksen johtamisen.”

”Maltillinen kokoomus ja muut puolueet minun puolellani ovat saanet mandaatin muutokselle, jota olemme kaivanneet. Aloitan nyt työn rakentaakseni toimintakykyisen hallituksen”, hän sanoi julkaisemallaan videolla.

Myös muut oikeistopoliitikot, kuten kristillisdemokraattien puheenjohtaja Ebba Bush ovat korostaneet ruotsalaisten äänestäneen muutoksen puolesta. Juhliessaan he jättivät vähemmälle huomiolle sen, että käytännössä lähes kaikkien oikeistopuolueiden kannatus laski.

Oikeiston menestys nojaa täysin ruotsidemokraattien suurelle vaalivoitolle. Maan toiseksi suurimmaksi puolueeksi nousevat ruotsidemokraatit ovat saamassa valtiopäiville 11 uutta paikkaa.

Puolueen puheenjohtaja Jimmie Åkesson ei kuitenkaan ole varteenotettava pääministeri, sillä muut oikeistopuolueet eivät kannata häntä tehtävään. Siksi pääministeriksi nousee todennäköisesti maltillisen kokoomuksen Kristersson, vaikka hänen puolueensa jää vasta maan kolmanneksi suurimmaksi.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson juhli tuloksia jo sunnuntai-iltana Elite Hotel Marina Tower -hotellissa.

Viimeisiä ääniä laskettiin Tukholman kaupungintalolla keskiviikkona 14. syyskuuta.

Ruotsidemokraattien Åkesson iloitsi Facebookissa sitä, että hänen puolueensa kasvatti kokoaan kaikkia muita enemmän ja kiitti puoluetovereitaan ”fantastisesta vaalikampanjasta”.

Myös hän korosti, että ruotsalaiset äänestivät muutoksen puolesta.

”Nyt saa riittää epäonnistunut sosiaalidemokraattinen politiikka, joka on johtanut maata väärään suuntaan kahdeksan vuoden ajan”, hän kirjoitti.

”On aika aloittaa turvallisuuden, hyvinvoinnin ja yhteenkuuluvuuden jälleenrakentaminen. On aika asettaa Ruotsi etusijalle.”

Vaikka punavihreä blokki hävisi vaalit, sosiaalidemokraatit ovat saamassa seitsemän uutta valtuustopaikkaa. Sosiaalidemokraatit varmistavat näin paikkansa Ruotsin suurimpana puolueena, mutta puolueen puheenjohtajan Anderssonin asemaa pääministerinä se ei pelasta.

Andersson ilmoitti erostaan tiedotustilaisuudessa, jonka alussa hän muun muassa kehui oman hallituksensa saavutuksia ja mainitsi Naton jäsenyyteen liittyvät neuvottelut.

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson ilmoitti eroavansa.

Andersson kehui myös oman puolueensa vaalitulosta ja sosiaalidemokraattien saavuttamaa suurimman puolueen asemaa.

”Olemme Ruotsin suurin puolue ja Pohjois-Euroopan suurin puolue”, Andersson sanoi.

Andersson piti valitettavana, että oikeistoblokin puolueet ovat valinneet yhteistyön ruotsidemokraattien kanssa.

Andersson kuitenkin sanoi, että mikäli Kristersson ei onnistu muodostamaan hallitusta, ”hänen ovensa on auki”.

”Me sosiaalidemokraatit olemme valmiita tekemään yhteistyötä kaikkien kanssa, jotka haluavat ratkaista Ruotsin ongelmia”, hän sanoi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat