Valtavat turvallisuus­järjestelyt säestävät Putinin ja Xin tapaamista Uzbekistanissa

Uzbekistanin historiallinen silkkitiekaupunki on suljettu Shanghain yhteistyöjärjestön huippukokouksen ajaksi. Venäjän Putin ja Kiinan Xi keskustelevat kahden kesken torstaina.

15.9. 8:41 | Päivitetty 15.9. 14:34

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Kiinan presidentti Xi Jinping saapuivat torstaiaamuna Samarkandiin Kaakkois-Uzbekistaniin osallistuakseen Shanghain yhteistyöjärjestön kokoukseen historiallisessa silkkitiekaupungissa. Putin lensi paikalle Moskovasta, Xi puolestaan Kazakstanista, jossa hän vieraili keskiviikkona.

Uutisvideoiden mukaan Xi sai lentokentällä valtiollisen vastaanoton marssimusiikkeineen, Putin taas käveli turvamies perässään yksin autoonsa.

Näytelmä oli sama kuin Putinin vieraillessa Kaspianmeren alueen maiden huippukokouksessa Turkmenistanissa kesäkuussa. Muut päämiehet saivat isäntäväeltä Ashgabatin kentällä suolaa ja leipää, Putin käveli kättään kameroille heilauttaen yksin autolleen.

Uutiskanava Axar kertoi kesäkuussa paikallisiin lähteisiin viitaten, ettei kyseessä ollut Turkmenistanin protesti vaan venäläisten oma toive, presidentti kun pelkää yhä tautitartuntaa.

Xin saapumista Samarkandiin Kazakstanin kautta voi sen sijaan pitää Xin näpäytyksenä Putinille. Kazakstanin presidentti Kasym-Žomart Tokajev on tehnyt julkisesti selväksi, ettei hänen kannatuksensa Putinin Ukrainan-politiikalle ole ainakaan varauksetonta.

Lue lisää: Kazakstanin presidentti kiisti Putinin Ukraina-näkemykset Pietarin talousfoorumissa

Kahdeksanjäsenisen Shanghain yhteistyöjärjestön huippukokouksen pääpäivä on perjantai, mutta Putin ja Xi neuvottelevat kahden kesken torstaina. Kremlin mukaan presidentit keskustelevat muun muassa Ukrainan tilanteesta.

Presidenttien tapaamisen ja huippukokouksen turvallisuusjärjestelyt ovat huippuluokkaa, kertoo uutistoimisto AFP. Pääsy maitse yli puolen miljoonan asukkaan kaupunkiin suljettiin jo useita päiviä aiemmin, ja kaupalliset lennot Samarkandin lentokentälle on peruttu.

Kaupungin kadut ja torit olivat keskiviikkona lähes tyhjiä lukuun ottamatta runsaslukuisia turvallisuusjoukkoja. Muun muassa Samarkandin kaikki koulut on suljettu torstain ja perjantain ajaksi.

Kyseessä on ensimmäinen kerta kolmeen vuoteen, kun Putin osallistuu Shanghain yhteistyöjärjestön kokoukseen. Xi puolestaan on käynyt ylipäätään ulkomailla viimeksi juuri ennen Wuhanin maakunnan koronasulkua tammikuussa vuonna 2020, jolloin hän vieraili Myanmarissa.

Putin ja Xi tapasivat viimeksi helmikuun alussa Pekingissä. Kremlin myöhemmin antaman tiedotteen mukaan Kiinan ja Venäjän ystävyys todettiin tuolloin ”rajattomaksi”. Kiina ei kuitenkaan ole esimerkiksi ottanut virallista kantaa Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan.

Vuonna 2001 perustettu Shanghain yhteistyöjärjestö on taloudellinen ja poliittinen foorumi, jonka jäseniä ovat Kiinan ja Venäjän lisäksi Intia ja Pakistan sekä entiset neuvostotasavallat Uzbekistan, Kazakstan, Kirgisia ja Tadžikistan.

Lisäksi Iran on ilmoittanut harkitsevansa liittymistä järjestöön. Iranin presidentti Ebrahim Raisi saapui Samarkandiin jo keskiviikkona ja tapasi Uzbekistanin presidentin Shavkat Mirzijojevin.

Kremlin tiedotteen mukaan Putinilla on Samarkandissa useita kahdenkeskisiä tapaamisia, mutta presidentinhallinto ei kertonut, kenen kanssa.

Uzbekistanin hallituksen mukaan Putin tapaa perjantaina kahden kesken myös Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin, jonka odotetaan saapuvan Samarkandiin. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Xi Jinping ja Vladimir Putin nostivat maljaa Vladivostokin talousfoorumin yhteydessä vuonna 2018.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat