Pääministeri Magdalena Andersson on jättänyt ero­ilmoituksensa, ilmoitti ”ovensa olevan aina avoinna” neuvotteluille

Ruotsin pääministerinä marraskuusta 2021 alkaen toiminut Magdalena Andersson on jättänyt eroilmoituksensa.

15.9. 12:05 | Päivitetty 15.9. 12:49

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson on tavannut Ruotsin valtiopäivien puhemiehen Andreas Norlénin ja jättänyt tälle eroilmoituksensa.

Vaikka Anderssonin johtama Ruotsin sosiaalidemokraattinen puolue sai vaaleissa eniten ääniä, noin 30 prosenttia, sen johtama punavihreä blokki hävisi vaalit oikeistoblokille. Oikeistoblokki on saamassa valtiopäiville 176 paikkaa ja punavihreä blokki 173 paikkaa.

Oikeistoblokin voitto on ruotsidemokraattien suuren vaalivoiton ansiota. Muut oikeistopuolueet päättivät näissä vaaleissa ryhtyä yhteistyöhön Jimmie Åkessonin johtaman puolueen kanssa, mutta ne eivät kuitenkaan halua Åkessonia seuraavaksi pääministeriksi.

Niinpä Ruotsin seuraavaksi pääministeriksi nousee todennäköisesti maltillisen kokoomuksen Ulf Kristersson, vaikka hänen puolueensa jäi vasta maan kolmanneksi suurimmaksi.

Vaalitulos oli hyvin tiukka. Oikeisto kasvatti etumatkaansa ääntenlaskennan viime metreillä. Aluksi ryhmittymien välillä oli vain yksi paikka.

Andersonin eroilmoituksen jälkeen puhemies antaa Kristerssonille tehtäväksi aloittaa hallitusneuvottelut. Niissä maltillinen kokoomus, ruotsidemokraatit, kristillisdemokraatit ja liberaalipuolue alkavat muodostaa uutta hallitusta.

Vaaleilla valitut uudet valtiopäivien edustajat kokoontuvat ensimmäisen kerran 27. syyskuuta. Andersson johtaa siirtymäkauden hallitusta siihen asti, että uusi hallitus astuu virkaan.

Andersson piti eroilmoituksen jättämisen jälkeen lehdistötilaisuuden, jossa hän korosti, että hänen ”ovensa ovat edelleen auki”.

”Jos maltillinen kokoomus tulee toisiin ajatuksiin ja haluaa tehdä ennemmin yhteistyötä minun kuin ruotsidemokraattien kanssa, oveni on avoinna”, Andersson sanoi.

Andersson korosti puheessaan, että Ruotsin politiikka tarvitsisi enemmän avoimuutta ja vähemmän tiukkoja jakolinjoja. Hän sanoi olevansa valmis yhteistyöhön kaikkien muiden puolueiden paitsi ruotsidemokraattien kanssa.

Oman puolueensa vaalimenestyksestä Andersson sanoi, että edessä on huolellinen perehtyminen siihen, miksi sosiaalidemokraattien pitkään jatkunut valtakausi tuli päätökseensä.

”Teemme nyt huolellisen vaalianalyysin saadaksemme selville, mitä voimme oppia tästä ja mitä voimme tehdä saavuttaaksemme suuremman suosion äänestäjien keskuudessa.”

Andersson vakuutti, ettei hänellä ole mitään henkilökohtaista Ulf Kristerssonia vastaan ja että hän aikoo onnitella tätä sitten, kun Kristerssonista on tullut pääministeri.

Oppositiojohtajana Andersson aikoo omien sanojensa mukaan tehdä selväksi, millaista politiikkaa sosiaalidemokraatit haluaa edistää.

”Aiomme tietenkin asettua tiukasti kaikkea väkivallan, vihan ja rasismin edistämistä vastaan.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat