Annie Lööf eroaa Ruotsin keskusta­puolueen puheen­johtajan paikalta

Keskustapuolue koki valtiopäivävaaleissa tappion, jota Lööf kutsui tiedotustilaisuudessa pettymykseksi.

Annie Lööf ilmoitti jättävänsä keskustapuolueen puheenjohtajan tehtävän. Kuva on vuodelta 2018.

15.9. 14:29

Ruotsin keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööf on ilmoittanut eroavansa puolueen puheenjohtajan paikalta, kertovat muun muassa ruotsalaismediat Dagens Nyheter ja SVT.

Lööf on toiminut puolueen puheenjohtajana vuodesta 2011. Hän jatkaa tehtävässään, kunnes puolueelle on nimitetty uusi puheenjohtaja.

Aiheesta järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Lööf sanoi kokevansa, että nyt on oikea aika siirtää kapula eteenpäin.

Lööf kertoi olleensa pettynyt puolueensa vaalitulokseen tuoreissa valtiopäivävaaleissa. Keskustapuolueen kannatus jäi 6,7 prosenttiin, kun edellisissä vaaleissa se oli 8,6 prosenttia.

Keskustapuolue kuului vuosien ajan oikeistoblokkiin maltillisen kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja liberaalipuolueen kanssa.

Vuonna 2019 puolue päätti kuitenkin tukea sosiaalidemokraattien Stefan Löfveniä maan uudeksi pääministeriksi. Samoin teki liberaalipuolue. Tätä edelsivät ennätyksellisen pitkät yli neljän kuukauden hallitusneuvottelut, jotka johtuivat siitä, että niin punavihreä blokki kuin oikeistoblokkikaan ei saanut enemmistöä valtiopäivä­vaaleissa.

Tuoreissa vaaleissa keskusta liittyi sosiaalidemokraattien johtamaan punavihreään blokkiin. Punavihreä blokki hävisi vaalit oikeistoblokille kolmen edustajan erolla.

Keskiviikkona sosiaalidemokraattien puheenjohtaja, tämänhetkinen pääministeri Magdalena Andersson ilmoitti eroavansa pääministerin paikalta ja tekevänsä tilaa maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristerssonin vetämille hallitus­neuvotteluille.

Keskustapuolueen johtajan paikan jättävä Lööf kertoi tuntevansa pettymyksen lisäksi myös helpotusta.

”Olen tehnyt osuuteni. Tiedän, että on paljon muita, jotka eivät anna vihan voittaa. Politiikka on kova ala”, Lööf sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat