Ukrainan vapauttamasta Izjumista löytyi yli 400 merkitsemätöntä hautaa

Kaupungin läheltä löytyi perjantaina myös toinen hautauspaikka, jossa on parisensataa ruumista.

16.9. 10:46 | Päivitetty 16.9. 15:21

Harkovan alueella sijaitsevasta Izjumin kaupungista on löydetty hautapaikka, jossa on satoja ruumiita, Ukrainan puolustusministeriö kertoi viestipalvelu Twitterissä perjantain vastaisena yönä.

Puolustusministeriö puhui perjantain vastaisena yönä 440 ruumiista. Perjantaina aamupäivällä presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että hautoja on noin 450.

Alueen johtavan poliisitutkijan Serhi Bolvinovin mukaan jotkut haudatuista kuolivat tykistön tulituksessa ja jotkut ilmaiskuissa, kertoo Reuters.

Perjantaina aamupäivällä ei ollut vielä tiedossa, onko haudattujen joukossa vainajia, joihin on kohdistunut venäläismiehittäjien sotarikoksia. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi lupasi torstai-iltana videopuheessaan ”selvää, todennettua tietoa” perjantain kuluessa.

Ukrainan puolustusministeriö puhuu twiitissään myös joukkohaudoista, mutta ei erittele asiaa tarkemmin. Löydetyt ruumiit oli twiitin mukaan haudattu yksittäisiin, merkitsemättömiin hautoihin.

Harkovan alueella sijaitsevasta Izjumin kaupungista on löydetty hautapaikka, jossa on satoja ruumiita. Ukrainan puolustusministeriö julkaisi kuvan merkitsemättömistä haudoista.

Harkovan alueella sijaitsevasta Izjumin kaupungista on löydetty hautapaikka, jossa saattaa olla joukkohautoja. Ukrainan puolustusministeriö julkaisi kuvan ukrainalaisviranomaisista Izjumin hautapaikalla.

Izjumin kaupungin läheltä on löytyi perjantaina myös toinen hautapaikka, josta on uutistoimisto Reutersin haastattelemien silminnäkijöiden mukaan löytynyt noin 200 puista ristiä.

Zelenskyi vertasi löytöä Venäjän sotarikoksiin siviilejä vastaan Kiovan lähistöllä Butšassa viime keväänä.

"Venäjä jättää jälkeensä kuolemaa kaikkialla, ja se pitää saattaa vastuuseen", Zelenskyi sanoi myöhään torstai-iltana videolla.

Tuhannet venäläissotilaat pakenivat Izjumin alueelta viime viikonloppuna. Venäjän joukot jättivät jälkeensä suuria määriä ammustarvikkeita ja kalustoa.

Venäjä ei ole vielä kommentoinut Izjumista löydettyjä hautoja.

Ukrainan viranomaisten lausunnot viittaavat sotarikoksiin.

”Tarpeellisiin toimenpiteisiin on jo ryhdytty”, kirjoitti Ukrainan presidentinkanslian kansliapäällikkö Andriy Jermak Twitterissä. ”Kaikki ruumiit lähetetään oikeus­lääketieteellisiin tutkimuksiin. Venäjä on murhaajavaltio.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat