Venäjän väitetään värväävän vankeja sotilaiksi – ”Sotimaan lähtee joko vankeja tai lapsiasi, päätä itse”, sanoo Wagner-johtaja

”Putinin kokkina” tunnettu Wagner-johtaja puolustaa venäläisten vankien rekrytointia Ukrainan sodan taisteluihin. Venäjä on kokenut kovia tappioita Ukrainassa, ja huhujen mukaan se rekrytoi nyt erityisesti vankiloissa istuvia tappajia rintamalle.

Wagnerin johtaja Jevgeni Prigožin vuonna 2016 otetussa kuvassa.

16.9. 13:52

Yksityisarmeija Wagnerin johtaja Jevgeni Prigožin on puolustellut sosiaalisessa mediassa julkaistussa tiedotteessa sitä, että venäläisiä vankeja lähetettäisiin taistelemaan Ukrainan sotaan.

Elokuun puolivälissä Prigožinin kerrottiin itse kiertäneen venäläisvankiloissa värväämässä sotilaita Ukrainaan.

Erityisesti tappajia, kertovat useat venäläiset oppositio­lähteet ja vankien asiaa ajavat järjestöt. Venäjä on kokenut kovia tappioita Ukrainassa.

Prigožin antoi lausuntonsa sen jälkeen, kun video hänestä rekrytoimassa vankeja tuli julki. Asiasta uutisoi Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Prigožin ilmaisee asian niin, ettei vaihtoehtoja olisi.

”Sotimaan lähtee joko yksityisiä sotilasyrityksiä ja vankeja tai lapsiasi – päätä itse”, hän sanoi.

Sosiaaliseen mediaan jaettu viesti ei suoraan viittaa Prigožinin vierailuun vankilassa tai myönnä sitä.

Ukrainan asevoimien kesäkuussa sosiaalisessa mediassa julkaiseman kuvan kerrotaan esittävän Wagner-ryhmän tukikohdan tuhoutumista Luhanskin alueella kesäkuussa.

Videon leviämisen jälkeen Prigožin sanoi lausunnossaan, että jos hän olisi vankilassa, hän ”unelmoisi” liittymisestä Wagner-ryhmään ”maksaakseen velkansa isänmaalle”.

Aiemmin vuotaneiden materiaalien mukaan hän lupasi vangeille vapautumista sen jälkeen, kun he ovat palvelleet kuusi kuukautta Wagnerin riveissä.

BBC:n mukaan Venäjän laki ei salli vankien vapauttamista vastineeksi asepalveluksesta tai palkkasoturi­palveluksesta. Prigožin kuitenkin sanoi BBC:n varmentamalla videolla, että ”kukaan ei palaa telkien taakse”, jos palvelee Wagner-ryhmässä.

Hän myös varoitti mahdollisia värvättyjä karkaamisesta.

”Jos saavut Ukrainaan ja päätät, että se ei ole sinua varten, me teloitamme sinut.”

Tuhoutuneita Venäjän armeijan kulkuneuvoja Harkovan alueella tiistaina.

Britannian puolustusministeriön mukaan vankien värvääminen osoittaa, että Venäjällä on pula taisteluun lähetettävistä jalkaväkijoukoista.

BBC paikansi videomateriaalin rangaistussiirtolaan Marin tasavallassa Venäjällä. Kasvojentunnistusohjelma ehdotti rekrytoijaksi Prigožinia, ja tämä vahvistettiin eri lähteistä. BBC on myös aiemmin tunnistanut yhteyksiä Venäjän presidentti Vladimir Putinin ja Prigožin – joka tunnetaan myös liikanimellä ”Putinin kokki” – välillä.

Prigožin on aiemmin kiistänyt yhteyden Wagneriin. Vankilavideolla hän kuitenkin kertoo vangeille olevansa ”yksityisen sotayhtiön edustaja”.

”Ehkä olette kuulleet nimen Wagner-ryhmä”, hän toteaa vangeille.

Yksityisarmeija Wagnerin uskotaan taistelleen Ukrainassa vuodesta 2014. Wagnerin palkkasotilaiden vahvuus Ukrainassa kasvoi jo ennen Venäjän helmikuun lopun hyökkäystä Ukrainaan. Elokuun puolivälissä Ukrainan väitetään iskeneen Wagnerin päämajaan Popasnan kaupungissa Itä-Ukrainassa.

Ukrainan sodan lisäksi Wagner on toiminut myös muun muassa Syyriassa ja useissa Afrikan konflikteissa. Prigožinia pidetään ryhmän perustajana.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat