Kirgisian ja Tadžikistanin rajakonfliktissa kuollut jo yli 90 ihmistä – tulitauko ei pitänyt

Molemmat osapuolet syyttävät toisiaan väkivaltaisuuksista.

Taisteluita on käyty Kirgisian mukaan eteläisessä Batkenin maakunnassa.

17.9. 1:51 | Päivitetty 18.9. 20:58

Taistelut Kirgisian ja sen naapurimaan Tadžikistanin välisellä raja-alueella ovat jatkuneet tulitauosta huolimatta, uutistoimisto Reuters kertoo. Perjantaina maiden presidentit sopivat tulitauosta ja joukkojen vetäytymisestä.

Taisteluita on käyty Kirgisian mukaan eteläisessä Batkenin maakunnassa, joka rajautuu Tadžikistanin pohjoiseen Sughdin alueeseen. Batkenin sisällä sijaitsee lisäksi Tadžikistanille kuuluva Vorukhin alue.

Yhteenotoissa on kuollut ainakin 94 ihmistä, kertoo uutistoimisto AFP.

Tadžikistanin kertoi sunnuntaina 35 maan kansalaisen kuolleen konfliktissa. Maan ulkoministeriö kertoi lisäksi 25 ihmisen loukkaantuneen. Ministeriön mukaan uhrien joukossa on siviilejä.

Kirgisia taas ilmoitti sunnuntaina, että 59 ihmistä on kuollut ja 144 loukkaantunut Batkenin eteläisellä raja-alueella.

Venäläinen uutistoimisto RIA kertoi aiemmin Kirgisian kansallisen turvallisuuden komitean päällikön Kamtšybek Tashievin sanoneen, että uhrien määrä oli suuri.

”Tilanne on vaikea, ja mitä tulee huomiseen – kukaan ei voi antaa siitä mitään takeita”, Tashiev sanoi.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Tadžikistanin ulkoministeriö on lisäksi syyttänyt Kirgisian sotilaita siitä, että he tappoivat 12 ihmistä moskeijaan tehdyssä lennokki-iskussa, kuusi ihmistä kouluun tehdyssä hyökkäyksessä ja seitsemän ihmistä ambulanssin joutuessa tulituksen kohteeksi. AFP ei ole kuitenkaan pystynyt vahvistamaan väitteitä.

Keski-Aasiassa sijaitsevat Neuvostoliiton romahdettua itsenäistyneet valtiot ovat syyttäneet toisiaan taisteluiden käynnistämisestä uudelleen.

Alueen rajaongelmat juontavat juurensa pitkälti Neuvostoliiton aikaan, jolloin Moskova yritti jakaa alueen siellä asuvien ryhmien kesken. Huonosti rajattu ja kiistelty raja-alue on tunnettu erilaisten poliittisten ja etnisten ryhmien ”sulatusuunina”, jossa yhteenotot ovat yleisiä, vaikkakin yleensä lyhytkestoisia.

Tilanne on kuitenkin pahentunut lähivuosina. Viime vuonna rajaselkkaukset kärjistyivät jo miltei sodaksi asti.

Kirgisian rajavartiosto sanoi lausunnossaan, että sen joukot jatkavat Tadžikistanin hyökkäysten torjuntaa.

"Tadžikistan jatkaa Kirgisian etulinjojen pommittamista, ja joillakin alueilla käydään intensiivisiä taisteluita”, rajavartiosto sanoi.

Reutersin mukaan Kirgisia on ilmoittanut, että konfliktialueelta on evakuoitu noin 137 000 siviiliä. Tadžikistan sen sijaan ei ole kertonut evakuoinneista.

Kirgisia on kertonut, että tadžikistanilaiset joukot hyökkäsivät panssarivaunuin ja kranaatinheittimin ainakin yhteen kirgisialaiskylään ja pommittivat Batkenin kaupungin lentokenttää ja sen lähialueita.

Tadžikistan puolestaan syytti Kirgisian joukkoja etuvartioaseman ja seitsemän kylän pommituksesta ”raskailla aseilla”.

Molemmissa maissa sijaitsee Venäjän sotilastukikohtia, ja Venäjä vaatikin aiemmin perjantaina maita lopettamaan väkivaltaisuudet.

Venäjän presidentti Vladimir Putin puhui sunnuntaina puhelimessa Kirgisian presidentin Sadyr Žaparovin ja Tadžikistanin presidentin Emomalii Rahmonin kehottaen osapuolia välttämään tilanteen eskaloitumista entisestään, uutistoimistot AFP ja Reuters kertovat.

”Vladimir Putin kehotti osapuolia estämään tilanteen kärjistymisen ja ryhtymään toimiin tilanteen ratkaisemiseksi mahdollisimman pian yksinomaan rauhanomaisin, poliittisin ja diplomaattisin keinoin”, Kreml sanoi lausunnossaan uutistoimisto AFP:n mukaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat