Yhdysvaltain oikeus­ministeriö pyytää vetoomus­tuomio­istuimelta lupaa Trump-tutkinnan asiakirjojen tarkasteluun

Oikeusministeriön on nyt saatava Atlantassa toimiva konservatiivi­enemmistöinen vetoomustuomioistuin puolelleen.

FBI:n 8. elokuuta suorittamassa kotietsinnässä Trumpin Mar-a-Lagon kartanolle löydettiin yhteensä noin 11 000 asiakirjaa. Niistä noin sata on luokiteltu salaisiksi.

17.9. 5:26

Yhdysvaltain oikeusministeriö pyysi perjantaina liittovaltion 11. tuomiopiirin vetoomus­tuomioistuimelta lupaa jatkaa entisen presidentin Donald Trumpin Floridan kartanon kotietsinnässä takavarikoitujen salaisiksi luokiteltujen asiakirjojen tutkintaa, uutistoimisto Reuters kertoo.

Hakemuksessaan oikeusministeriö sanoi, että vetoomus­tuomioistuimen tulisi pyörtää osa alemman oikeusistuimen antamasta päätöksestä, joka estää syyttäjiä hyödyntämästä salaisiksi luokiteltuja asiakirjoja rikostutkinnassaan.

Ministeriö pyysi myös, että Trumpilta takavarikoituja asiakirjoja tutkimaan nimitetty ulkopuolinen selvitysmies, liittovaltion tuomari Raymond J. Dearie, ei saisi tarkastella salaiseksi luokiteltua materiaalia.

Oikeusministeriö haki lupaa sen jälkeen, kun tuomari Aileen Cannon hylkäsi torstaina samat oikeusministeriön pyynnöt.

Asiantuntijat ovat arvioineet, että mikäli Cannonin antama tuomio pysyisi voimassa, pysäyttäisi se todennäköisesti Trumpin kotietsinnässä löytyneiden hallituksen asiakirjojen tutkinnan oikeusministeriön osalta.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n 8. elokuuta suorittamassa kotietsinnässä Trumpin Mar-a-Lagon kartanolle löydettiin yhteensä noin 11 000 asiakirjaa. Niistä noin sata on luokiteltu salaisiksi.

Cannon, jonka Trump nimitti virkaansa vuonna 2020, on sanonut käskevänsä selvitysmies Dearieta priorisoimaan tutkinnassaan salaiseksi luokitellut asiakirjat. Deariella on Cannonin määräyksestä 30. marraskuuta asti aikaa käydä asiakirjat läpi.

Reutersin mukaan oikeusministeriö tutkii myös mahdollisuutta estää tutkinnan löydettyään todisteita siitä, että asiakirjoja on saatettu poistaa tai piiloteltu FBI:ltä kotietsinnän aikana.

Oikeusministeriön on nyt saatava Atlantassa toimiva konservatiivi­enemmistöinen vetoomustuomioistuin puolelleen. Kyseisen tuomioistuimen 11:sta tuomarista kuusi on Trumpin nimittämiä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat