Kuningattaren arkulle yhä liki 10 tunnin odotus, BBC kertoo jo toista kertaa jonossa olevasta naisesta

Välillä kuningatar Elisabetin arkulle vievä jono on jouduttu sulkemaan, kun tulijoita on ollut liikaa. Kaikki halukkaat tuskin ehtivät Westminster Halliin arkun luo ennen maanantain hautajaisia.

Kuningattaren lapsenlapset pitivät yhteisen hiljaisen hetken isoäitinsä arkun luona lauantaina. Etualalla prinssi Harry.

17.9. 14:20 | Päivitetty 18.9. 17:34

Lontoo

Brittien into heittää henkilökohtaiset hyvästit kuningatar Elisabetille ei ole osoittanut laantumisen merkkejä.

Viikonlopun alkaessa arkulle kiemurteli yhä kilometrejä pitkä jono. Viranomaiset kehottavatkin nyt olemaan menemättä jonoon, koska jonon häntäpää ei enää ehdi arkun luo ennen vierailumahdollisuuden päättymistä, kertoo yleisradioyhtiö BBC.

Tilaisuus päättyy maanantaina kello 6.30 paikallista aikaa.

Jonotiedotuksesta vastaava ministeriö ilmoitti lauantaiaamuna, että jonotusaika jonon hänniltä arkun luo parlamenttitalon Westminster Halliin kestää vähintään vuorokauden. Sunnuntaina iltapäivällä jonotusaika oli lyhentynyt vajaaseen kymmeneen tuntiin.

Joillekin jonottajille yksi vierailu arkun luona ei ole riittänyt. Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoi sunnuntaina naisesta, joka oli tullut jonottamaan kuningattaren arkulle jo toista kertaa. Lucyksi esittäytynyt nainen kertoi BBC:lle käyneensä arkulla ensin vanhempiensa kanssa ja palanneensa jonottamaan toisen kerran miehensä kanssa.

Molemmilla kerroilla hän on jonottanut yli 12 tuntia.

”Tuntuu oudolta jonottaa näin paljon alle viiden minuutin hetken takia, mutta nuo viisi minuuttia olivat niin erityiset eikä aikaa ollut riittävästi kaiken omaksumiseen, että ajattelin tehdä tämän uudelleen”, Lucy kertoi BBC:lle kokemuksestaan kuningattaren arkun äärellä.

Kuningattaren lapsenlapset pitivät lauantaina isoäitinsä arkun luona illalla yhteisen, noin viidentoista minuutin hiljaisen hetken.

Paikalla olivat kuningas Charlesin pojat prinssi William ja prinssi Harry, prinssi Andrew’n tyttäret prinsessa Beatrice ja prinsessa Eugenie, prinsessa Annen lapset Peter Phillips ja Zara Tindall sekä prinssi Edwardin lapset Louise ja James Windsor.

Kahdeksan kuningattaren lapsenlasta piti lauantaina hiljaisen hetken Westminster Hallissa isoäitinsä muistoksi.

Aiemmin lauantaina kuningas Charles ja prinssi William tapasivat ihmisiä, jotka olivat jonottaneet yön yli. Kuninkaalliset kättelivät ihmisiä ja juttelivat heidän kanssaan Lambethin sillalla.

Pääsy Thamesin etelärannalla kiemurtelevaan arkkujonoon on jouduttu aina välillä keskeyttämään, jotta jono ei paisuisi liikaa. Onkin mahdollista, että kaikki halukkaat hyvästelijät eivät pääse ajoissa jonoon saati sitten arkulle.

Westminster Hall suljetaan yleisöltä maanantaina kello 8.30 Suomen aikaa. Kuningattaren valtiolliset hautajaiset alkavat maanantaina kello 13 Suomen aikaa.

ArkkUjonosTa on bongattu muun muassa entinen jalkapallotähti David Beckham.

Tavallisen kansan joukossa yli 12 tuntia perjantaina jonottaneesta Beckhamista tuli samalla Britannian jonottajasankari. Beckham sai kehuja siitä, että hän ei yrittänyt käyttää asemaansa julkkiksena päästäkseen jonon ohi.

Britit pitävät itseään hyvinä jonottajina. Jonossa kiilaamista pidetään puolestaan isona etikettivirheenä.

Beckham kertoi brittimedialle kasvaneensa rojalistisessa perheessä ja edustavansa jonossa edesmenneitä isovanhempiaan.

”Tiedän, että he olisivat halunneet olla täällä. Olen täällä heidän ja perheeni puolesta”, Beckham sanoi ITV:lle.

Beckham kertoi myös haluavansa kunnioittaa kuningattaren jättämää ”uskomatonta perintöä”. Hän piti itseään onnekkaana, että oli myös saanut tavata kuningattaren jokusen kerran.

Entinen jalkapallotähti David Beckham poistumassa kuningattaren arkulta jonotettuaan Westminster Halliin yli 12 tuntia. Poliisi auttaa Beckhamia ihmismassan läpi.

Virallisia lukuja kuningattaren arkulla jo vierailleiden määrästä ei ole julkistettu. The Times -lehden tietojen mukaan tavoitteena on ollut, että Westminster Hallin läpi kävelee 3 000 ihmistä tunnissa.

Pääsy arkulle avautui yleisölle keskiviikkona kello 17 paikallista aikaa.

Silloin kun jono kulkee, kulkee se ulkonakin nopeasti. HS:n torstaina haastattelemat jonottajat kertoivat hämmästyksestään, kuinka rivakkaa vauhtia jonossa pitää kävellä.

Lue lisää: Kilometrejä pitkä jono kuningattaren arkulle eteni pikavauhtia: ”Yllätyimme, sillä odotimme jonosta paljon hitaampaa”

Kaikki jonoon päässeet saavat rannekkeen. Näin estetään se, että joku kiilaisi matkan varrella jonoon mukaan.

Ranneke kädessä jonosta voi poistua hetkeksi myös esimerkiksi vessaan tai hakemaan ruokaa tai juomista. Jonon varrelle oli tuotu siirrettäviä wc-koppeja.

Monilla oli mukana myös omat eväät.

Ensimmäiset jonottajat varasivat paikkansa jo alkuviikosta.

Lue lisää: Pitkät jonot kiemurtelevat Buckinghamin palatsille, ensimmäiset ovat jo arkku­jonossa: ”Aion nukkua yön retki­tuolissa”

Mediatietojen mukaan jonottaminen on käynyt myös ihmisten voimille, ja pyörtymisiäkin on nähty.

Lontoon ambulanssikeskus kertoi lauantaina The Guardianin mukaan, että jonosta on viety Westminster Hallin avautumisen jälkeen 81 ihmistä sairaalaan. 710 ihmistä on saanut hoitoa jonotusreitin varrella.

Pyörätuolilla kulkeville ja muille liikuntarajoitteisille on oma jono, joka kulkee Thamesjoen pohjoispuolelta. Lauantaina sekin jouduttiin sulkemaan muutamaksi tunniksi, kun jonottajia kertyi liikaa.

Liikuntarajoitteiset saavat ottaa mukaan korkeintaan yhden saattajan.

Pääjonon tilannetta voi seurata tästä brittiministeriön välittämästä Youtube-linkistä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat