”Erittäin vaaralliseksi” kuvailtu Nanmadol-taifuuni saavutti Japanin

Japanissa yli neljää miljoonaa ihmistä on kehotettu hakeutumaan suojaan sunnuntaina rantautuneen Nanmadol-taifuunin tieltä.

18.9. 2:10 | Päivitetty 18.9. 22:09

Nanmadol-taifuuni rantautui Japaniin lähelle Kagoshimaa sunnuntaina iltapäivällä Suomen aikaa. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP. Kyse voi olla voimakkaimmasta Japaniin iskeneestä myrskystä vuosikymmeniin.

Yli neljää miljoonaa ihmistä on AFP:n mukaan kehotettu hakeutumaan suojaan taifuunin tieltä.

Sähköt ovat poikki jo lähes sadaltatuhannelta kotitaloudelta Japanin lounaisosassa. Lisäksi kymmenettuhannet asukkaat ovat paenneet myrskysuojiin.

Lauantaina Nanmadol nostatti merellä tuulen nopeuden puuskissa jopa 75 metriin sekunnissa lähellä Minami Daiton saarta, joka sijaitsee Japanin eteläpuolella.

Japanin säävirasto on antanut lähestyvästä myrskystä korkeimman varoituksen, harvinaisen ”erityisvaroituksen”, Kagoshiman alueelle. Kyse on ensimmäisestä taifuuniin liittyvästä erityisvaroituksesta Okinawan alueen ulkopuolella sen jälkeen, kun nykyinen järjestelmä otettiin käyttöön vuonna 2013.

Eteläisen Kyushun alueen sademääräksi on ennustettu sunnuntaille jopa 500 millimetriä ja Tokain alueelle noin 300 millimetriä.

Aallot iskeytyivät rantaan Nanmadolin lähestyessä Izumissa 18. syyskuuta.

Nanmadolin on uskottu jatkavan eteläisestä Kagoshimasta maanantaina pohjoiseen ennen siirtymistään kohti Japanin pääsaarta.

”On olemassa riski ennennäkemättömille myrskyille, korkeille aalloille, myrskytulville ja ennätyssateille”, sanoi Japanin ilmatieteen laitoksen ennusteyksikön johtaja Ryuta Kurora.

Kuroran mukaan tilanne vaatii ”äärimmäistä varovaisuutta”. Hän kehotti ihmisiä evakuoitumaan ajoissa.

”Se on erittäin vaarallinen taifuuni.”

”Tuuli tulee olemaan niin voimakas, että jotkut talot saattavat romahtaa”, Kurora lisäsi ja varoitti, että myös tulvia ja maanvyörymiä saattaa esiintyä.

Taifuuni aiheutti tuulia ja sadetta Miyazakin kaupungissa 18. syyskuuta.

Japanissa on meneillään taifuunikausi. Maassa esiintyy noin 20 taifuunia vuodessa, ja ne aiheuttavat säännöllisesti rankkasateita, jotka puolestaan aiheuttavat maanvyörymiä ja äkillisiä tulvia.

Tutkijoiden mukaan ilmastonmuutos lisää myrskyjen vakavuutta ja lisää sään ääriolo­suhteiden, kuten helleaaltojen, kuivuuden ja äkillisten tulvien, esiintyvyyttä ja voimakkuutta.

Japanin yleisradioyhtiö NHK, joka kokoaa paikallisten viranomaisten antamia varoituksia, sanoi, että tason neljä evakuointiohjeet olivat voimassa Kagoshiman lisäksi Kumamotossa ja Miyazakissa eteläisellä Kyushun alueella. Neljäs taso on varoitus­järjestelmän toisiksi korkein.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Yhdysvaltain laivaston taifuuni­varoituskeskus on luokitellut Nanmadolin supertaifuuniksi.

Junalinjoja on pysäytetty ja satoja viikonloppulentoja maan eteläosiin peruttiin. Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan myös kauppoja suljettiin Kyushun ja Chugokun alueilla lauantai-illasta alkaen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat