Poliisi otti yhteen Pride-kulkuetta vastustaneiden mielen­osoittajien kanssa Belgradissa

Ryhmät yrittivät häiritä kulkueen etenemistä.

Kulkue oli osa EuroPride-viikkoa, joka järjestetään joka vuosi eri Euroopan kaupungissa.

18.9. 3:09

Serbiassa poliisi otti yhteen oikeistolaisten mielenosoittajien kanssa lauantaina, kun useat tuhannet ihmiset liittyivät seksuaalivähemmistöjen oikeuksia puolustavaan Pride-kulkueeseen Belgradissa. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Kulkue oli osa EuroPride-viikkoa, joka järjestetään joka vuosi eri Euroopan kaupungissa. Kulkuetta vastustaneet kristityt ja oikeistolais­aktivistit marssivat viime sunnuntaina Belgradissa ja vaativat viranomaisia kieltämään kulkueen, minkä maan hallitus myös teki.

Euroopan unionin virkamiesten ja useiden ihmisoikeusaktivistien kehotuksesta hallitus kuitenkin salli myöhemmin kulkueen, mutta suunniteltua lyhyemmällä marssireitillä.

Serbian pääministeri Ana Brnabić sanoi, että yhteenotot tapahtuivat kahden oikeistolaisen ryhmän kanssa. Ryhmät yrittivät häiritä kulkueen etenemistä.

Pääministeri lisäsi, että kymmenen poliisia loukkaantui lievästi, viisi poliisiautoa vaurioitui ja 64 mielenosoittajaa pidätettiin.

"Olen erittäin ylpeä siitä, että onnistuimme välttämään vakavammat välikohtaukset”, itsekin seksuaali­vähemmistöön kuuluva Brnabić sanoi toimittajille.

Serbian aiemmat hallitukset ovat kieltäneet Pride-kulkueet, mikä on herättänyt kritiikkiä esimerkiksi ihmisoikeusryhmien suunnalta. Jotkut 2000-luvun alussa järjestetyistä kulkueista kohtasivat Serbiassa rajua vastustusta ja suoranaista väkivaltaa.

Viimeaikaiset Pride-tapahtumat ovat kuitenkin sujuneet Serbiassa rauhallisesti. EuroPriden järjestäjät mainitsivat tämän muutoksen yhtenä syynä Belgradin valintaan tämän vuoden tapahtuman isännöijäksi. Viime vuonna tapahtuma järjestettiin Kööpenhaminassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat