Nuoren naisen kuolema moraalipoliisin käsissä käynnisti mielenosoituksia Iranissa

22-vuotias nainen menehtyi kolme päivää pidätyksensä jälkeen sairaalassa vajottuaan koomaan raportoidusti pahoinpitelyn seurauksena.

Amini haudattiin lauantaina kotikaupungissaan Saqezissa Länsi-Iranissa.

18.9. 5:07

Iranissa on puhjennut mielenosoituksia sen jälkeen, kun 22-vuotias Mahsa Amini kuoli moraalipoliisin käsissä jouduttuaan näiden pidättämäksi maan tiukkojen hijab-sääntöjen rikkomisesta, uutistoimisto Reuters kertoo.

Amini menehtyi kolme päivää pidätyksensä jälkeen sairaalassa vajottuaan koomaan raportoidusti pahoinpitelyn seurauksena. Hänet haudattiin lauantaina kotikaupungissaan Saqezissa Länsi-Iranissa.

Sosiaaliseen mediaan julkaistuilla videoilla näkyi, kuinka kaupunkiin kokoontuneet mielenosoittajat huusivat hallituksen vastaisia iskulauseita.

"Kuolema diktaattorille”, huusi väkijoukko viitaten maan hengelliseen johtajaan, ajatollah Ali Khameneihin.

Mielenosoitukset levisivät maakunnan pääkaupunkiin Sanandajiin ja jatkuivat myöhään yöhön.

Viime kuukausina ihmisoikeusaktivistit ovat kehottaneet iranilaisia naisia poistamaan huntunsa julkisesti. Ele asettaa heidät kuitenkin pidättämisen vaaraan islamilaisen pukeutumis­käytännön uhmaamisesta.

Huntunsa poistaneet naiset ovat lisäksi joutuneet useissa tapauksissa moraalipoliisin väkivaltaisten toimien kohteeksi, kuten ilmeisesti Amininkin kohdalla.

Viranomaiset ovat käynnistäneet tutkinnan Aminin kuolemasta. Sisäministeri Abdolreza Rahmani Fazli kertoi valtion televisiolla, ettei Aminia oltu hakattu.

Myös poliisi kiisti väitteet Aminin pahoinpitelystä, ja kertoi hänen sairastuneen ollessaan muiden pidätettyjen naisten kanssa moraalipoliisiasemalla ”koulutettavana”.

Aiemmin poliisi kertoi, että Amini olisi saanut sydänkohtauksen. Hänen omaisensa ovat kiistäneet, että hänellä olisi ollut sydänsairaus.

Poliisi julkaisi tapaukseen liittyen videokuvaa, joka ilmeisesti tukee heidän versiotaan tapahtumista. Reuters ei voinut todentaa videon aitoutta, mutta kertoi sen näyttävän editoidulta.

Kuten aiempienkin mielenosoitusten aikana, näyttivät viranomaiset rajoittaneen langattoman internetin käyttöä Saqezissa ja sen lähialueilla, sosiaalisessa mediassa kerrottiin Reutersin mukaan.

Urheilu- ja taidepiireissä tunnetut henkilöt julkaisivat sosiaalisessa mediassa kriittisiä kommentteja Aminin kuolemasta, ja mielenosoituksia järjestettiin perjantaina myös Teheranissa mellakkapoliisin ollessa läsnä.

Iranissa otettiin vuoden 1979 vallankumouksen jälkeen käyttöön islamilainen šaria-laki. Vuodesta 1981 alkaen naisten täytynyt peittää hiuksensa ja käytettävä pitkiä, väljiä vaatteita piilottaakseen vartalonsa. Rikkomukset voivat johtaa julkisiin moitteisiin, sakkoihin tai pidätykseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat