Taiwanissa tapahtui sunnuntaina voimakas maan­järistys

Taiwanissa havaittiin sunnuntaina maanjäristys, jonka voimakkuudeksi mitattiin 6,8.

18.9. 10:44 | Päivitetty 19.9. 1:13

Taiwanissa tapahtui maanjäristys sen harvaan asutussa kaakkoisosassa sunnuntaina, kertoo Taiwanin ilmatieteen laitos. Järistyksen voimakkuus oli 6,8. Asiasta uutisoi uutistoimisto Reuters.

Järistys havaittiin kaikkialla Taiwanissa. Rakennukset tärisivät hetken myös pääkaupungissa Taipeissa, ja jälkijäristykset ovat jatkaneet saaren ravistelua.

Järistys oli viikonlopun aikana jo toinen, sillä samalla alueella mitattiin lauantai-iltana 6,4 magnitudin järistys, joka ei kuitenkaan aiheuttanut henkilövahinkoja.

Yli 600 ihmistä on jäänyt loukkuun tukkiintuneille vuoristoteille Chiken ja Liushishin vuoristoalueilla. Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut näillä alueilla, ja pelastusviranomaiset avaavat parhaillaan teitä.

Taiwanin rautatieviranomaisten mukaan yhteensä kuusi vaunua suistui raiteiltaan Donglin asemalla itärannikolla sen jälkeen, kun osa asemalaiturin katosta irtosi. Junasta pelastettiin 20 ihmistä. Uutistoimisto AFP:n mukaan kukaan heistä ei loukkaantunut, Reuters kertoo yhdestä loukkaantuneesta.

Raiteilta suistunut junanvaunu Donglin asemalla Itä-Taiwanissa.

Reutersin mukaan neljä ihmistä jäi jumiin lähikaupparakennuksen romahdettua Yulissa. Paikallisten pelastusviranomaisten mukaan kaikki saatiin kuitenkin pelastettua raunioista.

Lisäksi kolme ihmistä, joiden ajoneuvo putosi vaurioituneelta sillalta, saatiin pelastettua ja vietyä sairaalaan.

Yhdysvaltain tsunamivaroitus­keskus antoi Taiwaniin tsunamivaroituksen, joka peruttiin myöhemmin. Yhdysvaltain geologinen tutkimuskeskus mittasi järistyksen voimakkuudeksi alkujaan 7,2 ja sanoi sen tapahtuneen kymmenen kilometrin syvyydessä.

Taiwanin puolijohdetehtaiden toimintaan järistykset eivät ole vaikuttaneet. Puolijohdevalmistaja TSMC:n mukaan viikonlopun järistysten ei ole toistaiseksi ”havaittu vaikuttavan merkittävästi” sen toimintaan.

Romahtanut kaupparakennus Yulissa.

Taiwanissa maanjäristykset ovat yleisiä. Maa sijaitsee Tyyntämerta ympäröivällä järistysvyöhykkeellä, joka kiertää Etelä-Amerikan länsirannikolta Kaliforniaan, Alaskaan, Japaniin, Filippiineille ja Uuteen-Seelantiin.

Isot maanjäristykset johtuvat mannerlaattojen törmäyksestä. Siten laatat hankaavat toisiaan ja syntyy jännitteitä, joiden purkautuminen johtaa maanjäristykseen. Taiwan sijaitsee Filippiinien ja Euraasian mannerlaattojen kohtaamispisteessä.

Vuonna 2016 yli sata ihmistä kuoli Etelä-Taiwanissa tapahtuneessa maanjäristyksessä. 7,3 magnitudin järistys tappoi puolestaan yli 2 000 ihmistä vuonna 1999.

Artikkelia päivitetty 19.9.2022 kello 1.13: Lisätty uutta tietoa maanjäristyksen aiheuttamista tuhoista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat