Brittitutkija The Guardianissa: Venäjä on sotilaallinen alisuoriutuja – Syinä heikko koulutus ja pelolla johtaminen

Maasodankäyntiin erikoistunut tutkimuslaitos RUSI:n tutkija Jack Watlingin tarkastelee Venäjän asevoimia sotilasteknisen DOTMLPF-lyhenteen kautta.

Tuhottuja venäläisiä panssarivaunuja Kiovan liepeillä huhtikuussa. Venäjä joutui vetäytymään Kiovan seudulta.

19.9. 11:15

VenäjäLLÄ on sodankäynnissä ilmeisiä vahvuuksia, mutta sen asevoimat tärvelevät suorituskykynsä itse. Seurauksena on peruuttamattomalta tuntuva luisu kohti sotilaallista tappiota Ukrainassa, vaikka Venäjän nujertaminen tuleekin vaatimaan paljon aikaa ja ankaria taisteluja.

Näin voisi kiteyttää brittilehti The Guardianissa julkaistun Jack Watlingin tilannearvion. Watling on maasodankäyntiin erikoistunut tutkija brittiläisessä tutkimuslaitos RUSI:ssa eli Royal United Services Institutessa.

Watling lähestyy Venäjän alisuoriutumista Yhdysvaltain asevoimien käyttämällä DOTMLPF-lyhenteellä. Watling kirjoittaa, että lyhenne on käyttökelpoinen, vaikka se on myös kelpo esimerkki sotilaskielen absurdiudesta.

DOTMLPF-lyhenteen voi suomentaa sanoilla doktriini, organisaatio, koulutus, kalusto, johtaminen, henkilöstö ja infrastruktuuri.

”Venäjän asevoimien tarkastelu tämän luokittelun kautta paljastaa, miksi se alisuoriutuu potentiaaliinsa nähden eikä kykene uusiutumaan”, Watling kirjoittaa.

Venäjän sotilasoppi on sinänsä erinomainen, Watling toteaa.

”Venäjän doktriini – teoria siitä, miten armeijan tulee taistella – on kirkas, täsmällinen, hyvin perusteltu ja käsitteellisesti elegantti”, Watling kirjoittaa.

Vahvuuksiin kuuluu myös kalusto, joka ”yleensä on poikkeuksellisen hyvin suunniteltua ja asianmukaisesti valmistettua”. Watling nostaa esimerkiksi venäläisen Orlan 10 -tiedustelulennokin, jonka valtteja ovat yksinkertaisuus ja helppokäyttöisyys.

Infrastruktuuri kuuluu niin ikään vahvuuksiin. Watling mainitsee Venäjän rautatieverkoston ja aseteollisuuden.

Venäjä kuitenkin vie itse pohjan omalta suorituskyvyltään, Watling kirjoittaa. Asevoimat on organisoitu lyhyttä sotaa silmällä pitäen, minkä takia rajat alkavat nyt tulla Ukrainassa vastaan.

Watling jatkaa: ”Venäjän asevoimien suurimpia heikkouksia ovat johtaminen ja koulutus. Johtamiskulttuuri on diktatorinen ja sitä vahvistetaan pelolla.”

Korruptio nakertaa logistiikkaa pahanpäiväisesti. Henkilöstö on usein epäpätevää tai kärsii vähintäänkin motivaation puutteesta. Tai sitten vaativiin tehtäviin koulutettuja sotilaita on liian vähän.

Kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan, sillä oli Watlingin mukaan käytettävissään 317 taistelulentokonetta ja -helikopteria. Koulutettuja pilotteja oli alle sata.

Tutkija Jack Watlingin johtopäätökset ovat Venäjän kannalta ikävät:

”Vaikka sillä oli konfliktin alussa kalustoylivoima Ukrainaan nähden, Venäjä on alisuoriutunut merkittävästi suhteessa potentiaaliinsa”, Watling kirjoittaa. ”Kremlin näkymät ovat nopeasti heikkenemässä.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat