Lontoon keskusta täyttynyt Elisabetin hautajaisväestä

”Kuningatar on ollut pomoni ja hän on merkinnyt minulle kaikkea. Hän oli kuin lahja taivaasta”.

Kuningatar Elisabet II:n hautajaisia seuraavia ihmisiä alkoi kerääntyä Lontooseen katujen varsille varhain maanantaiaamuna.

19.9. 11:03

Lontoo on täyttynyt kymmenistätuhansista ihmisistä, jotka haluavat osallistua kuningatar Elisabetin hautajaisiin. Vuolaat väkivirrat toivat paikalle ihmisiä varhaisesta aamusta lähtien, ja osa oli tullut alueelle jo sunnuntaina. Yön hautajaisväki nukkui makuupusseissa.

Väkijoukot seurasivat kaduilla hautajaisten kulkua suurilta näytöiltä tai radiosta, jonka selostusta kuunnellaan kaiuttimista. Katselupaikat julistettiin täysiksi jo aamulla.

Kaikenikäistä väkeä oli saapunut hautajaisiin kaikkialta Britanniasta. Osa surijoista oli pukeutunut mustiin ja pysyi hiljaa, kun taas esimerkiksi Britannian lippuun pukeutunut seurue lauloi Jumala suojahas (God Save the Queen) -kansallislaulua.

”Tämä on palanen historiaa. Toista kuningatarta ei elinaikanani tule”, sanoi 26-vuotias Bethany Beardmore uutistoimisto AFP:lle.

Beardmore tuli paikalle sunnuntai-iltana, mutta ei kyennyt liiallisen kahvinjuonnin ja kylmyyden vuoksi nukkumaan.

”Kaikki vain jutustelivat”, Beardmore kertoi yön kulusta.

Entinen sotilas Jamie Page, 41, tuli Lontooseen junalla kotipaikkakunnaltaan aamuviideltä.

”Vannoin kuningattarelle uskollisuuttani 16-vuotiaana. Kuningatar on ollut pomoni ja hän on merkinnyt minulle kaikkea. Hän oli kuin lahja taivaasta”, Page sanoi.

Lontoon Hyde Parkissa hautajaiset näytetään jättinäytöillä, joiden eteen ihmiset olivat kerääntyneet jo aamusta.

Poliisi ohjasi ihmisjoukkoja Horse Guards Avenuen katselupaikoilla.

Kadunvarsien parhailla paikoilla kuningattaren hautajaisreitillä oli ihmisiä varaamassa paikkoja jo hyvissä ajoin sunnuntaina, vuorokausi ennen hautajaistilaisuutta.

Paikalle oli tullut myös Anna Kathryn Richmondista. Hän ei koskaan edes nähnyt kuningatarta, mutta sanoi Elisabetilla olleen häneen merkittävä yhteys.

”On kuin joku perheenjäsenistämme olisi kuollut, emme voineet jättää tätä väliin. Kuningatar oli ilonpilkku meidän jokaisen elämässä ja nyt tuntuu siltä kuin tuo valo olisi sammunut”, Kathryn sanoi uutistoimisto Reutersille.

64-vuotias Alistair Campbell Binnings puolestaan arveli, että tilaisuudessa oli jotain hyvin perusbrittiläistä.

”Vain Britannia järjestää jotain tällaisessa mittakaavassa. En tavallisesti tule kuninkaallisiin tapahtumiin, mutta nyt todistamme historiaa. Tänään tämä on oikea paikka olla”, Binnings sanoi Reutersille.

Kansalaiset ovat voineet käydä jättämässä jäähyväisensä kuningattarelle tämän arkun luona Westminster Hallissa keskiviikosta lähtien. Paikalla on käynyt satojatuhansia surijoita. Paikka suljettiin vierailijoilta maanantaina kello 6.30.

Viimeinen arkulle päässyt oli ilmavoimissa työskentelevä Chrissy Heerey.

”Tuntuu uskomattomalta. Kun minulle kerrottiin, että olen viimeinen joka arkulle pääsee, kysyin vain että todellako”, Heerey kertoi.

Hautajaisten tarkan aikataulun voit lukea tästä jutusta: Kuningatar Elisabetin valtiolliset hautajaiset ovat tuntikausien spektaakkeli – näin kello 13 alkava pääseremonia etenee

Viimeiset vierailijat Elisabet II:n arkulla pääsivät käymään Westminster Hallissa varhain maanantaiaamuna.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat