Elisabetin hautajaisten kutsu­vieras­lista on kuin globaali ”kuka kukin on”

Westminster Abbey -kirkkoon mahtuu noin 2000 ihmistä. Siunaustilaisuuteen kutsutuista arviolta 500 on ulkomaisia arvovieraita.

19.9. 12:56 | Päivitetty 20.9. 11:55

Kuka on kutsuttu ja kuka ei?

Kysymystä on esitetty brittimediassa jo monta päivää ennen kuningatar Elisabetin hautajaisia. Westminster Abbeyyn mahtuu noin 2 000 vierasta, joten maanantain siunaustilaisuudessa on koolla harvinaisen suuri joukko Britannian ja koko maailman silmäätekeviä.

Perheenjäsenten lisäksi paikalla on Elisabetin ystäviä ja hänen läheisiä työntekijöitään.

Kutsuttuna on muassa Elisabetin ikätoveri, luontodokumenteistaan tunnettu 96-vuotias Sir David Attenborough sekä 83-vuotias entinen Formula 1-tähti Sir Jackie Stewart.

Työntekijöiden joukkoon kuuluu kuningatarta 30 vuotta palvellut henkilökohtainen assistentti Angela Kelly. Brittikanava BBC mainitsee, että Davis on Liverpoolissa syntynyt satamatyöläisen tytär.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja hänen puolisonsa Jill Biden saapuivat kuningatar Elisabetin siunaustilaisuuteen Lontoossa maanantaina.

BBC:n ja The Guardian -lehden mukaan vieraista noin 500 on valtiojohtajia ja muita valtiollisia merkkihenkilöitä.

Maailman kuningashuoneet ja keisariperheet ovat itsestään selvästi edustettuina.

Lontooseen ovat saapuneet muun muassa Japanin keisari Naruhito ja keisarinna Masako. Pohjoismaiden monarkit ovat myös paikalla: Ruotsin Kaarle XVI Kustaa, Norjan kuningas Harald V ja Tanskan kuningatar Margareeta II.

Yhden pisimmistä hautajaismatkoista on taittanut Tyynenmeren saarivaltion Tongan hallitsija, kuningas Tupou VI. Hänen valtakunnastaan on Lontooseen yli 16 000 kilometrin matka linnuntietä.

Tasavallat ovat yhtä lailla läsnä. Suomalaisten puolesta kuningatar Elisabetia ovat saattelemassa presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukio.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja hänen puolisonsa Jill Biden osallistuvat, samoin muun muassa Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Etelä-Afrikan presidentti Cyril Ramaphosa.

Olennaista on myös se, keitä hautajaisiin ei ole kutsuttu.

Tässä joukossa on ennen kaikkea itäisiä itsevaltiaita.

Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia ei ole kutsuttu, ei myöskään Valko-Venäjän presidenttiä Aljaksandr Lukašenkaa.

Putin ja Lukašenka kuuluvat näin ollen samaan viiteryhmään kuin Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un.

Vaille kutsua ovat brittimedian mukaan jääneet myös ainakin Afganistanin, Myanmarin, Syyrian ja Venezuelan johtajat.

Oikaisu 20.9. klo 10.40: Artikkelista on poistettu virheellinen tieto, että Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan olisi ollut läsnä hautajaisissa.

Oikaisu 20.9. klo 11.50: Artikkelista on korjattu Angela Kellyn nimi. Se oli alun perin virheellisesti Angela Davis.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat