”Kaikki tämä sisälleni kertynyt viha purkautuu nyt” – HS seurasi pidätetyn kurdi­naisen kuolemasta käynnistynyttä mielen­osoitus­aaltoa Teheranissa

Siveyspoliisin mielivallasta kipinän saanut mielenosoitusaalto on synnyttänyt Iraniin ”George Floyd -hetken”.

Mielenosoittajat pakenivat poliisin ampumaa kyynelkaasua Pohjois-Teheranissa tällä viikolla. Laaja mielenosoitusaalto puhkesi Iranissa sen jälkeen kun 22-vuotias Mahsa Amini oli kuollut poliisin pidätettyä hänet huivipakon noudattamatta jättämisen vuoksi.

23.9. 15:23

Teheran

Kutsu mielenosoituksiin levisi alkuviikosta laajasti Iranin sosiaalisessa mediassa. Siinä kehotettiin ihmisiä saapumaan maan pääkaupungissa sijaitsevan Laleh-puiston viereiselle kadulle maanantaina kello 18.

Väkijoukon suunnitelmissa oli vastustaa naisten huivipakkoa ja Iranin niin sanotun siveyspoliisin mielivaltaa.

Pampuin ja lasikuitukilvin varustautuneet mellakkapoliisit olivat sulkeneet puistoon johtavat reitit jo kello 18.15. Provosoivasti käyttäytyneet poliisit hyökkäsivät mielenosoittajien kimppuun. Puiston vieressä kulkevalla Keshavarzin kadulla puhkesi sekasorto.

Mieltään osoittava väkijoukko huusi iskulausetta ”kuolema diktaattorille”. Pian kadut täytti silmiä polttava kyynelkaasu.

Iltakahdeksalta internetyhteydet olivat poikki. Vasta puolenyön jälkeen sosiaaliseen mediaan alkoi ilmestyä videoita poliisin käyttämästä väkivallasta.

Kolme päivää aiemmin, perjantaina 16. syyskuuta, 22-vuotias kurdinainen Mahsa Amini oli julistettu Iranissa kuolleeksi.

Hän oli joutunut sairaalaan sen jälkeen kun Teheranin siveyspoliisi oli pidättänyt hänet. Amini oli poliisin mukaan rikkonut huivipakkoa.

Hänen kuolinsyynsä on edelleen epäselvä. Poliisin mukaan Amini oli saanut pidätettynä ollessaan äkillisen aivo- ja sydänhalvauksen. Poliisi ei ole esittänyt asiasta muita todisteita kuin pätkän valvontavideosta. Videolla näkyy, kuinka poliisiasemalle viety Mahsa Amini tuupertuu maahan.

Aminista julkaistut sairaalakuvat viittaavat kuitenkin siihen, että hänellä olisi ollut kallovamma.

Mahsa Amini. Kuva on otettu sosiaalisesta mediasta.

Vaikka kuolinsyyhyn liittyy vahvoja epäilyksiä, Amini haudattiin kolme päivää myöhemmin kotikaupunkiinsa Saqeziin, joka sijaitsee 600 kilometriä Teheranista länteen.

Turvallisuusjoukot olivat yrittäneet viedä hänen ruumiinsa paikalliselle hautausmaalle jo aamuviideltä ja haudata hänet kaikessa hiljaisuudessa. Sukulaiset ja monet paikalliset olivat kuitenkin saapuneet paikalle ennen auringonnousua, joten hautaaminen piilossa mielenosoittajilta epäonnistui.

Hautajaisten jälkeen Saqezissa leimahtivat mielenosoitukset. Hallituksen joukot yrittivät tukahduttaa ne käyttämällä aseistamattomia mielenosoittajia vastaan ilma-aseita ja kyynelkaasua.

Videot ankarista vastatoimista synnyttivät ketjureaktion eri puolilla Irania. Monet liikeyritykset kurdienemmistöisessä Länsi-Iranissa ryhtyivät spontaanisti lakkoon.

Tämän jälkeen mielenosoituksissa ei ollut enää kyse pelkästään huivipakosta ja poliisin toiminnasta tai Masha Aminin kuolemasta. Ihmiset olivat raivoissaan viranomaisten mielivallasta ja Aminin kuolemaan liittyvien seikkojen pimittämisestä.

Tapaus laukaisi kollektiivisen trauman: välttyvätkö viranomaiset jälleen asian selvittämiseltä, ja jäävätkö mahdolliset syylliset jälleen rankaisematta?

Kuluneella viikolla Iranin suurimmissa kaupungeissa ja maakuntien pääkaupungeissa on nähty päivittäin mielenosoituksia, joita poliisi on tukahduttanut kovakouraisesti.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan ainakin kahdeksan ihmistä on kuollut poliisin luoteihin. Kuolleiden joukossa on yksi lapsi.

Siviilipukuiset poliisit ja puolisotilaalliset joukot ovat käyttäneet kyynelkaasua ja ilma-aseita mutta myös värikuula-aseita mielenosoittajien merkitsemiseen sekä pamppuja ja etälamauttimia ihmisten pelottelemiseen ja pidättämiseen.

Vastarinta on ollut niin kovaa, että islamilaisen tasavallan johtajat eivät voi olla huomioimatta sitä.

Internet on toistuvasti katkaistu mielenosoitusten läheisyydessä siten, että vain iranilaiset ip-osoitteet ovat toimineet. Pääsyä sosiaaliseen mediaan, sähköpostiin ja kansainvälisille uutissivustoille on rajoitettu.

Vastarinta on kuitenkin ollut niin kovaa, että islamilaisen tasavallan johtajat eivät voi olla huomioimatta sitä.

Fundamentalistiset tahot selittävät levottomuuksia ulkomaiden sekaantumisella. Valtiontelevisiossa järjestettiin parhaaseen katseluaikaan harvinainen keskustelutilaisuus, jossa asiantuntijat keskustelivat Iranin huivipakosta. Kaikki keskustelijat olivat miehiä.

Tv-debatissa Gholamhossein Karbaschi, Teheranin entinen pormestari ja yksi maan johtavista reformisteista, kutsui naisten huivipakkoa vanhentuneeksi, koska suurin osa naisista ei enää noudata sitä.

Fundamentalisteja edustava Abdollah Ganji, pääkaupungissa ilmestyvän Hamshahri-lehden kustantaja, väitti vastaan.

”Islamilaisen tasavallan on noudatettava uskonnon sääntöjä, muuten se joutuu pakkaamaan tavaransa ja lähtemään. Hijabiin [huiviin] kohdistuu kulttuurista kolonisaatiota”, Ganji sanoi.

Tähän Karbaschi vastasi: ”Vaikka noudatamme shariaa, sen on tapahduttava lain puitteissa. Emmehän ole Taleban – Jumalan tähden!”

Mahsa Aminin kuolema ja siitä käynnistynyt mielenosoitusaalto ovat puhuttaneet Iranissa koko viikon.

”Huivikysymyksen ratkaiseminen on vähimmäisvaatimuksemme”, sanoo Vida, yksi mielenosoittajista.

32-vuotias Vida on iranilainen taiteilija. Torstaiaamuna hän istuu Teheranissa olohuoneessaan, jonka seinät on koristeltu hänen taideteoksillaan.

Vida esiintyy turvallisuussyistä vain etunimellään. Hän on osallistunut mielenosoituksiin maanantaista alkaen joka ilta.

”Naisena minut pakotetaan jatkuvasti käyttäytymään tahtoni vastaisesti. Minua on nöyryytetty ja minua rajoitetaan.”

Vidan jaloissa ja selkäpuolella on mustelmia pampuniskuista.

”Joudun kärsimään, koska valtarakenne yrittää hallita kehoani. Kaikki tämä sisälleni kertynyt viha purkautuu nyt.”

Vida itkee hetken ja jatkaa: ”Suurin suruni on se, että vuosien varrella rakkaani ovat joutuneet poistumaan maasta. Käyn sisäistä taistelua, ja rakkaani joutuvat pakenemaan tätä väkivaltaa. Haluaisin silti asua täällä, mutta tämä on väsyttävää.”

Vida sanoo, että jos vapautensa puolesta ei taistele tänään, huomenna voi olla edessä lähtö kotimaasta.

”Patukaniskujen, kyynelkaasun, pidätysten ja kaiken muun nöyryytyksen aiheuttama tuska on pienempi kuin se kipu, jota olen kaiken kaikkiaan joutunut kestämään.”

Mahsa Aminin kuolemasta leimahtaneet mielenosoitukset jatkuivat Teheranissa keskiviikkona.

Keskiviikkona mielenosoittajat vaihtoivat päätapahtumapaikkaa ja siirtyivät Teheranin varakkaampiin pohjoisosiin. Hallituksen joukot yllättyivät suuresta ihmismäärästä ja vetäytyivät joksikin aikaa.

Suojellakseen itseään mellakkapoliisin hyökkäyksiltä mielenosoittajat rikkoivat katukylttejä ja penkkejä mutta myös repivät ja polttivat mainoksia – sekä sytyttivät huivejaan tuleen.

Iranissa hallinto reagoi kovakouraisesti jopa rauhanomaisiin mielenosoituksiin.

Jossain vaiheessa eräs nuori nainen huusi: ”Meitä on paljon, mutta emme ole yhtenäisiä!”

Se kiteytti mielenosoitusten hajanaisen luonteen. Niihin osallistuvat eivät ole yhtenäinen joukko, vaan vaatimukset vaihtelevat.

Iranissa hallinto reagoi kovakouraisesti jopa rauhanomaisiin mielenosoituksiin. Niinpä ne ryöpsähtävät helposti väkivaltaisiksi ja mahdollisuus vuoropuheluun katoaa.

Hallinto menettäisi kasvonsa, jos se perääntyisi ja peruisi yli 40 vuotta kestäneen naisten huivipakon.

Mahsa Aminin kuolema on kuitenkin jo synnyttänyt tilanteen, jota on kutsuttu eräänlaiseksi Iranin ”George Floyd -hetkeksi”. Tällä viitataan vuonna 2020 Yhdysvalloissa poliisin tappamaan mustaan George Floydiin. Tapaus käynnisti laajan mielen­osoitus­aallon poliisiväkivaltaa vastaan.

Nuorten näkökulman sivuuttaminen, yleinen tyytymättömyys, korruptio, demokratian puute sekä kasvava kuilu rikkaiden ja köyhien välillä voivat johtaa Iranissa yhä uusiin mielenosoituksiin. Toistaiseksi maan hallinto ei näytä ymmärtävän tätä.

Kirjoittaja on Teheranissa asuva toimittaja. Turvallisuussyistä HS ei julkaise hänen nimeään.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat