Näin eteni kuningatar Elisabetin viimeinen matka West­minsteristä Windsoriin

Satojatuhansia ihmisiä kerääntyi Lontoon katujen varsille ja puistoihin seuraamaan kuningattaren viimeistä matkaa. Arkkipiispan mukaan kuningatar teki mitä lupasi 21-vuotiaana: Omisti elämänsä Britannian palvelemiselle.

Kuningattaren arkku ja hautajaissaattue kulkivat pitkin Lontoon The Mall -katua.

19.9. 20:31 | Päivitetty 20.9. 11:16

Lontoo / Helsinki

Britannia, Englanti, Lontoo ja suuri osa muutakin maailmaa hiljentyivät maanantaina seuraamaan kuningatar Elisabet II:n hautajaisia. Ne käynnistyivät suurena televisioituna massatapahtumana ja huipentuivat myöhemmin illalla yksityiseen perhejumalanpalvelukseen, jossa kuningatar haudattiin.

Syyskuun 8. päivänä 96 vuoden iässä kuolleen kuningattaren hautajaiset olivat hyvin poikkeuksellinen tapahtuma jo siksikin, että Britannian edellisistä valtiollisista hautajaisista – pääministeri-sotasankari Winston Churchillille – oli kulunut jo 57 vuotta.

Päivän mittaan kamerat taltioivat surevia kuninkaallisia ja kadunvarsille kerääntynyttä yleisöä: hillityn arvokasta hautajaispukuloistoa siunaustilaisuuksissa sekä Britannian lipun värejä hatuissa, myssyissä ja pipoissa siellä täällä pitkin Lontoon katuja ja puistoja.

Ulkomaisia arvovieraita saapui kaikista ilmansuunnista ja lähes jokaisesta maailman kolkasta: Japanin keisariparista aina Tanskan kuningattareen, Yhdysvaltain presidenttipariin ja Tongan kuninkaaseen.

Seuraavassa katsaus Britanniaa 70 vuotta hallinneen kuningatar Elisabetin hautajaispäivään.

Yleisö seurasi hautajaissaattuen kulkua kadun varrella Lontoossa.

Noin kello 12 Suomen aikaa

Lontoon kaduille oli kerääntynyt suuria ihmisjoukkoja seuraamaan muun muassa kuningattaren arkun siirtämistä parlamenttitalon Westminster Hallista kuninkaallisten kruunajaisten ja hautajaisten paikkana perinteisesti toimivaan Westminster Abbeyn kirkkoon.

BBC-kanava ennakoi, että jopa miljoona ihmistä aikoi kerääntyä katujen varsille ja julkisille paikoille jättämään jäähyväiset kuningattarelle. Suuria osia Lontoon keskustasta suljettiin liikenteeltä.

Hautajaisia saattoi Lontoossa seurata myös isoilta näytöiltä puistoissa, kuten Hyde Parkissa. Monet kirkot ja muut julkiset tilat ympäri maata näyttivät hautajaisjumalanpalveluksen suorana.

Kuningatar Elisabetin hautajaistilaisuus pidettiin Westminster Abbeyssa. Sieltä arkkua olivat saattamassa ulos kuningas Charles III ja prinssi William.

Noin kello 12.44 yhteensä 142 merisotilasta alkoi vetää Elisabetin arkkua kuninkaallisen laivaston lavetilla parlamenttitalolta Westminster Abbeylle. Hautajaissaattueessa kulkivat myös esimerkiksi kuningattaren lapset kuningas Charles III, prinsessa Anne, prinssi Andrew sekä prinssi Edward. Heidän perässään seurasivat muun muassa prinssit William ja Harry sekä Annen poika Peter Phillips.

Monet kotimaiset ja ulkomaiset arvovieraat kuljetettiin siunaustilaisuuteen busseilla. Yhdysvaltain presidenttipari Joe ja Jill Biden saapui paikalle kuitenkin omalla limusiinillaan.

Prinssit William ja Harry isoäitinsä hautajaisissa.

Walesin prinsessa Catherine.

Yhteensä viisitoista pääministeriä ehti palvella maataan kuningatar Elisabetin hallitsijakaudella, Winston Churchillistä aina nykyiseen konservatiivipääministeriin Liz Trussiin.

Maanantaina entisistä pääministereistä puolisoineen olivat hautajaisissa paikalla: John ja Norma Major, Tony ja Cherie Blair, Gordon ja Sarah Brown, David ja Samantha Cameron, Theresa ja Philip May sekä Boris ja Carrie Johnson.

Muiden arvovieraiden tultua kirkkoon paikalle saapuivat kuninkaallisen perheen jäsenet.

Hieman ennen siunaustilaisuuden alkua kirkkoon kannettiin kuningattaren arkku, joka oli valmistettu brittiläisestä tammesta jo kolmisenkymmentä vuotta aiemmin.

Arkun päälle oli aseteltu kuningattaren lippu, kukkaseppele ja brittiläisiin kruununjalokuviin kuuluva kruunu (The Imperial State Crown), maapalloa symboloiva kultaomena sekä valtikka. Kruunussa on muun muassa 2 868 timanttia ja 17 safiiria.

Lue lisää: Elisabetin arkkua koristavat symboliikkaa henkivät kukat ja ”Charles R:n” allekirjoittama viesti

Lue lisää: Kuningasperhe omistaa niin parlamenttitalon kuin Hyde Parkin sekä mittaamattoman arvokkaita jalokiviä – Tästä Britannian kuninkaallisen perheen omaisuus koostuu

Westminster Abbeyn kirkkoherra David Hoyle tervehti kuningatarpuoliso Camillaa.

Kello 13

Siunaustilaisuus alkoi pian kello 13 jälkeen. Kirkkokuoro lauloi ja parisen tuhatta vierasta seurasi, kun arkku kannettiin sisälle. Alkuun kuultiin myös säveltäjä William Croftin (1678–1727) hautajaismusiikkia, jota on tapana soittaa kaikissa valtiollisissa hautajaisissa Britanniassa.

Westminster Abbeyn kirkkoherra David Hoyle aloitti jumalanpalveluksen rukouksin. Kansainyhteisön pääsihteerin Patricia Scotlandin puheen ja kuoroesityksen jälkeen puhevuoroon tuli Britannian pääministeri Truss, joka luki tekstin Johanneksen evankeliumista.

Trussin tuoreutta maansa johtajana alleviivasi pieni sosiaalisen median nurkkauksia kuohuttanut episodi, kun australialaisen tv-kanavan juontajat eivät tunnistaneet Trussia ja arvelivat hänen olevan joku ”alempi kuninkaallinen”. Kuningatar Elisabet nimitti Trussin pääministeriksi vain kaksi päivää ennen kuolemaansa.

Pääministerin jälkeen kuultiin The Lord’s My Shepherd -virsi, joka laulettiin myös kuningattaren ja hänen puolisonsa prinssi Philipin (1921–2021) häissä vuonna 1947.

Kuningattaren arkku Westminster Abbeyssa.

Virren jälkeen ääneen pääsi Englannin kirkon johtaja eli Canterburyn arkkipiispa Justin Welby. Hän puhui muun muassa kuningattaren lujasta uskosta sekä siitä, kuinka tämä halusi omistaa elämänsä muiden palvelemiseen.

Arkkipiispa viittasi myös kuningattaren korona-ajan puheeseen, jossa tämä lainasi sota-ajan laulajaa Vera Lynnia, joka taas lauloi siitä, kuinka "tapaamme vielä".

Hän sanoi, että kuningatar lupasi 21-vuotissyntymäpäivänään omistavansa koko elämänsä Britannian ja kansainyhteisön palvelemiseen.

”Harvoin on mitään lupausta niin hyvin pidetty”, arkkipiispa sanoi.

Welbyn mukaan ne jotka omistavat elämänsä palvelukselle ”saavat osakseen rakkautta ja heidät muistetaan, kun ne, jotka takertuvat valtaan ja erioikeuksiin on kauan sitten unohdettu”.

Canterburyn arkkipiispa Justin Welby.

Eri kirkonmiesten ja -naisten rukousten sekä musiikkiesitysten jälkeen pidettiin kahden minuutin hiljaisuus. Hiljaisuutta seurasi yhteislaulu: hautajaisväki lauloi seisaaltaan Britannian kansallishymnin God Save the King. Kuningattaren vielä eläessä kansallishymni kuului muodossa God Save the Queen.

Hautajaisten lopuksi ennen arkun siirtämistä kuultiin vielä kuninkaallista säkkipillinsoittajaa: Sleep, dearie, sleep. Soittaja hävisi näkyvistä, mutta sävel kaikui vielä kaukaa.

Kello 14.08

Valtiollisten hautajaisten ensimmäinen osuus päättyi, kun kahdeksan arkunkantajaa vei arkun ulos Westminster Abbeysta odottamaan surusaattueen alkamista. Hautajaisvieraat painoivat päänsä arkkusaattueen kulkiessa ohi.

Arkun jäljessä kulkivat kuningas Charles sekä kuningatarpuoliso Camilla. Heitä seurasivat muut kuninkaallisen perheen jäsenet.

Kirkon ulkopuolella surusaattueen kärjessä kulkivat Kanadan kuninkaalliset ratsupoliisit. Mukana oli eri sotilaiden lisäksi myös muun muassa Britannian julkisen terveydenhuolto­järjestelmän NHS:n työntekijöitä. Heidän joukoissaan marssi hovin ennakkotietojen mukaan myös sairaanhoitaja May Parsons, joka antoi ensimmäisen koronarokotuksen Britanniassa joulukuussa 2020.

Yli kilometrin pituiseksi kasvanut surusaattue kulki ensin pitkin Whitehall-katua, jolla sijaitsevat monet Britannian ministeriöt. Parlamenttitalon Big Ben -kello löi joka minuutti niin pitkään kuin hautajaiskulkue oli liikkeellä.

Saattue riemukaarella Hyde Parkissa.

Sen jälkeen arkku saapui Buckinghamin palatsin edustalle, jonka luota se jatkoi edelleen kohti Wellington Archia eli riemukaarta. Hautajaisia kaduilla seuraavaa yleisöä oli neuvottu etukäteen ottamaan sadevarusteet mukaan. Päivä oli kuitenkin Lontoossa kuiva ja ajoittain jopa aurinkoinen.

Riemukaarella kahdeksan sotilasta nostivat arkun ruumisautoon. Kun soittokunta oli esittänyt Britannian kansallishymnin, auto lähti liikkeelle kohti Windsorin linnaa, joka oli kuningattaren pääasiallinen koti hänen elämänsä loppuvuosina. Ajoreitin varrelle oli kerääntynyt myös sankoin joukoin yleisöä, jonka jäsenistä monet heittivät kukkia ruumisauton päälle ja kulkureitille.

The Guardian -lehti kertoi Horse Guards Roadin varrelle saattuetta seuraamaan saapuneesta 59-vuotiaasta Marion Kingistä. Hän oli sisarensa kanssa telttaillut tien varressa lauantaista asti saadakseen eturivin paikan historialliseen tapahtumaan.

”Olen vuodattanut ämpäreittäin kyyneliä”, King kuvaili kuningattaren kuoleman herättämiä tuntemuksiaan.

Kuningas Charles ja muut kuningasperheen jäsenet saapuivat Windsorin linnaan ennen arkkua kuljettavaa ruumisautoa.

Windsorin linnan ylle vedettiin lippu salkoon merkkinä siitä, että kuningas on paikalla. Aiemmin muun muassa Walesin prinssinä tunnettu Charles peri kruunun äidiltään 73 vuoden iässä.

Windsorin linnan edustalla hautajaissaattuetta odottivat hoitajiensa kanssa myös kuningattaren rakkaat Muick- ja Sandy-corgit sekä musta Emma-poni.

Lue lisää: Kuningatar Elisabetin corgit ja Emma-poni osallistuivat hautajais­päivään Windsorissa

Saattue ja yleisöä Horse Guards Roadilla.

Kello 17.20

Arkkua kuljettanut auto saapui Windsorin linnalle. Windsorissa oli vuorossa vielä yksi hautajaissaatto, kun arkku siirrettiin Pyhän Yrjön kappelissa alkavaan jumalanpalvelukseen.

Samaa reittiä kuljetettiin myös prinssi Philipin arkku huhtikuussa 2021 pidetyissä hautajaisissa. Philip kuoli 99 vuoden iässä, ja pariskunta oli aviossa 73 vuotta.

Iltakuuden jälkeen alkaneeseen jumalanpalvelukseen osallistui perheenjäsenten ja rajatun arvovierasjoukon lisäksi muun muassa kuningattaren henkilökuntaa, hänen kummilapsiaan sekä muita läheisiä ihmisiä, yhteensä noin 800 ihmistä. Suurin osa osallistujista ei ollut mukana aiemmassa Westminster Abbeyn seremoniassa Lontoossa.

Jumalanpalvelusta johtanut piispa David Connor ylisti kuningatarta sanomalla: ”Usein levottomaksi äityvässä maailmassa hänen rauhallinen ja arvokas läsnäolonsa on antanut meille luottavaisuutta kohdata, hänen laillaan, tulevaisuus rohkeuden ja toivon vallassa.”

Rukousten sekä yhteisen Isä meidän -rukouksen jälkeen seurasi kuorolaulua, minkä jälkeen oli vuorossa symbolinen toimitus: kruununkalleudet eli kruunu, kultainen omena sekä valtikka otettiin pois kuningattaren arkun päältä.

Hieman ennen kello 19 Suomen aikaa kuningattaren arkku laskettiin väliaikaisesti alas holviin ja kuninkaallinen perhe poistui kappelista urkumusiikin soidessa.

Maanantai-iltana järjestettiin vielä pitkän hautajaispäivän viimeinen toimitus: yksityinen perhejumalanpalvelus kuninkaalliselle perheelle ja kuningattaren hautaaminen prinssi Philipin vierelle kuningas Yrjö VI:n muistokappeliin. Tätä seremoniaa ei enää näytetty yleisölle.

Oikaisu 20.9. klo 11.15: Artikkelissa sanottiin aiemmin virheellisesti, että Elisabet olisi luvannut 21-vuotiaana kruunajaisissaan omistaa elämänsä Britannian palvelemiselle. Tosiasiassa hän sanoi näin 21-vuotispäivänään. Hänestä tuli kuningatar 25-vuotiaana ja hänet kruunattiin 27-vuotiaana.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat