Viisi ihmistä kuollut kurdinaisen kuoleman käynnistämissä mielen­osoituksissa Iranissa

Iranin Kurdistanin maakunnasta kotoisin oleva 22-vuotias Mahsa Amini vaipui koomaan ja kuoli sen jälkeen, kun moraalipoliisi pidätti hänet Teheranissa viime viikolla.

Aminin kuolema on järkyttänyt ja herättänyt raivoa Lähi-idän alueella.

20.9. 2:29

Viisi ihmistä on kuollut Iranin kurdialueella maanantaina maan turvallisuusjoukkojen avattua tulen useissa paikoissa poliisivankilassa kuolleen naisen tapauksen käynnistämien mielenosoitusten aikana, uutistoimisto Reuters kertoo.

Iranin Kurdistanin maakunnasta kotoisin oleva 22-vuotias Mahsa Amini vaipui koomaan ja kuoli sen jälkeen, kun moraalipoliisi pidätti hänet Teheranissa viime viikolla maan tiukkojen hijab-sääntöjen rikkomisesta. Useat tahot ovat arvelleet, että Amini kuoli pahoinpitelyn seurauksena.

Tapaus käynnisti mielenosoituksia monilla alueilla, mukaan lukien pääkaupungissa.

Mielenosoituksissa kuolleista ihmisistä kaksi kuoli turvallisuusjoukkojen avattua tulen Saqezissa, Aminin kotikaupungissa, Hengaw-ihmisoikeusjärjestö sanoi Twitterissä. Kaksi muuta kuolivat Divandarrehissa ja viides Dehgolanissa, myös kurdialueella. Reuters ei ole pystynyt vahvistamaan Hengawin tietoja.

Mielenosoituksissa tapahtuneista kuolemista ei ole ollut virallista vahvistusta. Iranin valtiollinen uutistoimisto IRNA raportoi Reutersin mukaan, että useissa kaupungeissa mielenosoituksia oli ”rajoitettu” ja hajotettu poliisin toimesta.

Valtiollinen televisiokanava sanoi, että useita mielenosoittajia oli pidätetty, mutta kuolemantapauksia ei ollut sattunut.

22-vuotias Mahsa Amini haudattiin lauantaina kotikaupungissaan Saqezissa Länsi-Iranissa.

Aminin kuolema on järkyttänyt ja herättänyt raivoa Lähi-idän alueella. Hänen nimeään kantavaa persiankielistä hashtagia on käytetty Twitterissä lähes kaksi miljoonaa kertaa.

Iranin poliisi on kiistänyt väitteet pahoinpitelystä, ja kertoi hänen sairastuneen ollessaan muiden pidätettyjen naisten kanssa moraalipoliisiasemalla ”koulutettavana”.

Aiemmin poliisi kertoi, että Amini olisi saanut sydänkohtauksen. Hänen omaisensa ovat kiistäneet, että hänellä olisi ollut sydänsairaus tai muita terveysongelmia. Aminin isän mukaan hänellä oli jaloissaan mustelmia.

Mielenosoitukset ovat olleet voimakkaimpia kurdialueilla. Hengawin mukaan maanantain mielenosoituksissa loukkaantui 75 ihmistä.

Aminin kuolema on tuomittu kansainvälisesti. Valkoisen talon tiedottaja luonnehti tapausta ”kauhistuttavaksi ja törkeäksi ihmisoikeusloukkaukseksi”. Ranska tuomitsi Aminin pidätyksen ja ”hänen kuolemansa aiheuttaneen väkivallan”.

Iranissa otettiin vuoden 1979 vallankumouksen jälkeen käyttöön islamilainen šaria-laki, jonka mukaan naisten on peitettävä hiuksensa ja käytettävä pitkiä, väljiä vaatteita piilottaakseen vartalonsa. Rikkomukset voivat johtaa julkisiin moitteisiin, sakkoihin tai pidätykseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat