Neljän ukrainalais­alueen nukke­hallinnot suunnittelevat ”kansan­äänestyksiä” – Ukrainan joukot edenneet Luhanskin alueella

Hätäisen oloisia liittymisvaateita ovat luultavasti jouduttaneet Ukrainan armeijan viimeaikaiset saavutukset. Jos kapinallisjohtajien toiveet toteutuisivat, syntyisi tilanne, jossa Venäjän mielestä osa Ukrainasta kuuluu Venäjään.

Sodan tuhoja Luhanskin alueella Kadiivkassa maanantaina. Ukrainan armeijalla on alueella käynnissä vastahyökkäys venäläismiehittäjää vastaan.

20.9. 10:35 | Päivitetty 21.9. 9:25

Venäjän asettamat nukkehallinnot suunnittelevat ”kansanäänestyksiä” Venäjään liittymisestä neljällä ukrainalaisalueella.

Äänestyksistä on ilmoitettu Donetskin ja Luhanskin ”kansantasavalloissa” sekä Venäjän valtaamilla Hersonin ja Zaporižžjan alueilla.

Äänestyksistä kertoivat tiistaina muun muassa venäläiset valtiolliset uutistoimistot Tass ja Ria Novosti sekä riippumaton venäjänkielinen uutissivusto Meduza.

Ainakin Luhanskissa, Donetskissa ja Hersonissa äänestys Venäjään liittymisestä on määrä järjestää 23.–27. syyskuuta. Zaporižžjassa äänestystä kaavaillaan ”lähipäiville”.

Meduzan lähteiden mukaan kaikilla neljällä alueella äänestykset järjestetään samaan aikaan.

Donetskin osalta lakiesitys asiasta on Meduzan mukaan jo hyväksytty yksimielisesti poliittisella tasolla.

Liittymishalujen arvellaan kielivän paniikista, jonka on aiheuttanut Ukrainan asevoimien viime aikojen eteneminen.

”Kansanäänestykset” ja Venäjään liittämiset saattaisivat olla Venäjälle veruke hyökkäyssodan kiihdyttämiselle.

”Tunkeutuminen Venäjän maaperälle olisi rikos, joka mahdollistaa kaikkien itsepuolustuksen keinojen käyttämisen”, Venäjän entinen presidentti Dmitri Medvedev sanoi tiistaina Reutersin mukaan.

Liittämispyrkimykset sisältävät toisin sanoen verhotun uhkauksen sodan laajentamisesta määrittelemättömällä tavalla.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi Reutersin mukaan, että äänestysten valmisteleminen on ”päätös, jonka alueilla asuvat ihmiset tekevät itse”.

Tilanteen taustalla on Ukrainan joukkojen viimeaikainen menestys.

Syyskuun alussa Ukrainan vapautti tuhansia neliökilometrejä Venäjän valtaamia alueita Harkovan alueella.

Viime päivinä Ukraina on edennyt Luhanskin alueen puolelle, kertoo uutistoimisto Reuters. Myös uutiskanava CNN vahvisti tiistaiyönä, että Ukraina oli vapauttanut Luhanskin alueella sijaitsevan Bilohorivkan kylän.

Bilohorivka on Lysitšanskin kaupungin porteilla. Venäjä miehitti alueen heinäkuussa viikkoja kestäneiden ankarien taistelujen päätteeksi.

”Miehittäjät ovat selvästikin paniikissa”, sanoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi myöhään maanantai-iltana televisiopuheessaan.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Kun Venäjän presidentti Vladimir Putin käynnisti hyökkäyssodan helmikuussa, hän julisti Venäjän tunnustavan Donetskin ja Luhanskin alueet itsenäisiksi.

Venäläiset ja Venäjän-mieliset joukot eivät missään vaiheessa ole miehittäneet kuin osaa Donetskin alueesta. Nyt miehittäjien ote on kirvonnut myös osassa Luhanskin aluetta. Etelässä Hersonin suunnalla Ukrainalla on myös meneillään vastahyökkäys.

Jos kapinallisjohtajien toiveet Venäjään liittymisestä toteutuisivat, syntyisi tilanne, jossa Ukraina hallitsisi omaan maahansa kuuluvia alueita, jotka kuitenkin Venäjän mielestä ovat osa Venäjää.

Tämä loisi Putinille paineita kiihdyttää sotaa entisestään. Ajatus miellyttää Venäjän sotahaukkoja.

”Tänään kansanäänestys, huomenna tunnustaminen osaksi Venäjän federaatiota”, sanoi RT-kanavan päätoimittaja Margarita Simonjan maanantaina yhdysvaltalaislehti The Washington Postin mukaan.

Simonjan tunnetaan kiihkonationalistisena hyökkäyssodan kannattajana. Hän jatkoi:

”Ylihuomenna – Venäjän maaperälle [Luhanskiin tai Donetskiin] tehdyt iskut aiheuttavat täysimittaisen sodan Ukrainan ja Naton sekä Venäjän välillä, jolloin Venäjällä olisi kaikissa suhteissa vapaat kädet.”

Juttua muokattu 21.9. kello 9.25: Poistettu jutun jälkimmäinen kartta, sillä sen aluemuutokset eivät olleet ajantasaisia.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat