Nanmadol-taifuunin pelätään tappaneen ainakin neljä ihmistä Japanissa, yli sata on loukkaantunut

Kyseessä on yksi pahimmista Japania koetelleista myrskyistä vuosikausiin. Miyazakin prefektuurissa satoi yhdessä vuorokaudessa kuukauden edestä.

20.9. 10:21 | Päivitetty 20.9. 10:50

Ainakin neljän ihmisen pelätään kuolleen Nanmadol-taifuunin aiheuttamissa tuhoissa Japanissa, kertoo uutistoimisto AFP. Lisäksi ainakin noin 115 ihmistä on loukkaantunut, 14 heistä vakavasti.

Japanin hallituksen tiedottajan mukaan kahden ihmisen on vahvistettu kuolleen ja kaksi ihmistä on ”löytynyt ilman elonmerkkejä”. Viranomaiset myös etsivät yhtä kadonneeksi ilmoitettua henkilöä, tiedottaja kertoi AFP:n mukaan.

Kyseessä on yksi pahimmista Japania koetelleista myrskyistä vuosikausiin, kertovat uutistoimisto Reuters ja The Japan Times -sanomalehti. Kova tuuli ja voimakkaat sateet aiheuttivat esimerkiksi liikennehäiriöitä vielä maanantaina. Heikentynyt myrsky siirtyi tiistaiaamuna maan koillisrannikolle ja suuntasi Tyynellemerelle.

Myrsky kaatoi puita, hajotti ikkunoita ja toi kuukauden sateet vain vuorokaudessa osissa Miyazakin prefektuuria, jossa vahvistettiin kaksi kuolonuhria. Lisäksi prefektuurissa raportoitiin mutavyöryistä ja romahtaneesta sillasta.

Yli 100 000 kotitaloutta oli yhä ilman sähköä tiistaina, paikallinen energiayhtiö Kyūshū Electric Power kertoi The Japan Timesin mukaan. Sähköt pyritään palauttamaan viimeistään keskiviikon aikana.

Nanmadol-taifuuni rantautui lähelle Kagoshiman kaupunkia Kyūshūn saarella Etelä-Japanissa sunnuntaina. Maanantaina myrsky siirtyi Honshūn saarelle. Yli neljää miljoonaa ihmistä kehotettiin hakeutumaan suojaan taifuunin tieltä.

Reuters kertoi maanantaina, että Japanin pääministeri Fumio Kishida lykkäsi myrskyn vuoksi lähtöään YK:n yleiskokoukseen, joka järjestetään New Yorkissa.

”Siirsin aikataulun mukaisen lähtöäni tältä päivältä arvioidakseni taifuunin aiheuttamia tuhoja ja toteuttaakseni kaikki toimenpiteet tilanteen korjaamiseksi”, Kishida sanoi maanantai-iltana uutistoimisto Reutersin mukaan.

The Japan Times kertoi tiistaiaamuna, että pääministeri oli lähtenyt New Yorkiin.

Avaruudesta sunnuntaina otetussa kuvassa näkyy Nanmadol-taifuunin aiheuttama pilvimuodostelma.

JAPANISSA on käynnissä taifuunikausi, ja maassa esiintyy noin 20 taifuunia vuodessa. Ne aiheuttavat säännöllisesti rankkasateita, jotka puolestaan synnyttävät maanvyörymiä ja äkillisiä tulvia.

Tutkijoiden mukaan ilmastonmuutos lisää myrskyjen vakavuutta ja sään ääriolo­suhteiden esiintyvyyttä ja voimakkuutta. Tällaisia ääriolosuhteita ovat esimerkiksi helleaallot, kuivuus ja äkilliset tulvat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat