Erdoğan vältteli puhetta Venäjästä YK:n yleis­kokouksen avajaisissa: ”Sodassa ei ole voittajia eikä häviäjiä”

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan puhui maan halusta tehdä yhteistyötä muiden maiden kanssa globaalien kriisien voittamiseksi, mutta Venäjästä hän ei puhunut suoraan.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan puhui YK:n yleiskokouksen avajaisissa New Yorkissa tiistaina. Maailman johtajat kokoontuvat fyysisesti yhteen ensimmäistä kertaa pandemian alkamisen jälkeen.

20.9. 19:39

New Yorkissa alkoi maanantaina Yhdistyneiden kansakuntien 77. yleiskokouksen korkean tason viikko.

Tiistaina yleiskokouksen avajaisissa kuultiin maailman valtiojohtajien ja ministerien avauspuheita, joissa käsiteltiin muun muassa Venäjän Ukrainassa käymää hyökkäyssotaa, naisten asemaa, nälänhätää, pakolaiskriisiä ja ilmastonmuutosta.

Kuudentena YK-maiden johtajista puhui Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan. Hän aloitti avauspuheensa noin kello 18.20 Suomen aikaa.

Vaikka jäsenmaiden puhujia suositeltiin pitämään puheensa noin vartin pituisina, Erdoğan puhui yli puolen tunnin ajan.

Huippukokouksen avajaispuheessaan Erdoğan sivusi Ukrainan sotaa, mutta Venäjää hän mainitsi tuskin sanallakaan. Hän sanoi, että molempien osapuolten pitäisi löytää ”kunniakas tie ulos” sodasta.

”Sodassa ei koskaan ole voittajia eikä häviäjiä”, hän totesi.

Erdoğan sanoi Turkin olevan valmis tekemään yhteistyötä muiden maiden kanssa, jotta Zaporižžjan ydinvoimalan tilanne saataisiin rauhoitettua.

”Zaporižžjassa on valtavan ydinonnettomuuden riski, ja se voi pahimmillaan uhata koko maailman turvallisuutta.”

Erdoğan puhui useaan otteeseen globaalista pakolais- ja ruokakriisistä. Hän kehuskeli, että Turkki on ollut tärkeässä roolissa globaalin nälänhädän torjumiseksi.

”Olemme olleet mukana avaamassa Ukrainan Mustanmeren satamia uudelleen, jotta viljan kuljetus on mahdollista.”

Erdoğan toi puheessaan esiin myös yhden viime aikoina ahkerasti ajamansa teeman, terrorismin torjunnan.

”Turkki sijaitsee maantieteellisesti paikassa, joka kirjaimellisesti monenlaisten konfliktien ja kriisien ympäröimä”, hän sanoi.

Hän mainitsi jälleen vakavimmaksi terrorismin riskiksi Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n. PKK on luokiteltu EU:ssa terroristijärjestöksi. Turkki on käynyt sotaa järjestöä vastaan.

”Pyydän teitä lopettamaan näiden terroristijärjestöjen aseellisen tukemisen”, Erdoğan vetosi.

Erdoğan on asettanut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien hyväksymisen ehdoksi muun muassa sen, että maat luovuttavat Turkille ihmisiä, joita Turkki pitää terroristeina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat