Selvitys: Al-Jazeeran toimittajan toukokuinen kuolema oli tahallinen teko, ei Israelin armeijan vahinko­laukaus

Toimittaja Shireen Abu Akleh kuoli israelilaissotilaan luoteihin toukokuussa Jeninin Länsirannalla. Asiaa selvittänyt ryhmä on löytänyt todisteita siitä, että kyseessä oli tahallinen teko, ei vahinko.

Al-Jazeera -toimittajaa Shireen Abu Aklehia kuvaava seinämaalaus Länsirannan muurin kyljessä Betlehemissä.

20.9. 19:53

Toimittaja Shireen Abu Akleh ammuttiin kuoliaaksi 11. toukokuuta Jeninin pakolaisleirissä Länsirannalla. ”Palestiinan äänenä” tunnettu Abu Akleh ehti työskennellä Al-Jazeeralle 25 vuotta.

Lue myös: Israelin ratsioista raportoinut toimittaja ammuttu Länsi­rannalla, EU ja Yhdysvallat vaativat tapauksen tutkimista

Abu Akleh oli toukokuussa raportoimassa Israelin joukkojen ratsiasta. Hänellä oli yllään toimittajien käyttämä lehdistön huomioliivi, luotiliivi ja kypärä.

Abu Akleh kuoli päähän ammuttuihin luoteihin.

TapauSTA on tutkinut Lontoossa toimiva kansainvälisen Forensic Architecture -ryhmä yhdessä ihmisoikeusrikkomuksia raportoivan Al-Haq-järjestön kanssa.

Tutkinnassa on tullut esiin todisteita siitä, että israelilainen tarkka-ampuja ampui Abu Aklehia useita kertoja, Al-Jazeera kertoo.

Todisteet kumoavat Israelin esittämän kannan, jonka mukaan Abu Aklehin kuolema oli vahinko.

Israelin armeija myönsi syyskuun alussa, että Abu Akleh kuoli todennäköisesti israelilaisen sotilaan ampumaan luotiin. Aiemmin Israelin armeija väitti pitkään, että toimittajan tappaneen laukaisun lähdettä oli mahdoton määrittää. Israel on väittänyt luulleensa toimittajaa palestiinalaissotilaaksi ja sen vuoksi ampuneensa tätä kohti.

Tutkimuksessa selvitettiin, mistä kulmasta luodit oli ammuttu. Siitä voitiin päätellä, että ampuja oli tiennyt, että alueella oli toimittajia. Tutkinnassa ilmeni, että israelilaissotilas ampui Abu Aklehin suuntaan kahden minuutin ajan. Lisäksi ampuja tähtäsi tarkoituksella niihin, jotka yrittivät auttaa Abu Akleihia.

Tarkka-ampuja ampui ensin kuusi luotia ja kahdeksan sekunnin kuluttua seitsemän lisää. Yksi ammutuista luodeista tappoi Abu Akleihin osumalla häntä kypärän alle.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat