Länsimaat tuomitsivat tiukasti Venäjän masinoimat niin sanotut kansan­äänestykset: ”Petos”, ”huijaus”, ”parodia”

Moni maa ja yhteisö ehti tiistaina ottaa kantaa lähiaikoina järjestettäviin ”kansanäänestyksiin”, joilla Venäjä aikoo liittää hallinnoimiaan alueita itseensä.

YK:n yleiskokouksessa tiistaina puhunut Ranskan presidentti Emmanuel Macron kertoi pitävänsä Venäjän suunnittelemia kansanäänestyksiä ”silkkana parodiana” ja ”kyynisyyden huipentumana”.

20.9. 21:24

Neljä ukrainalaisalueilla toimivaa Venäjän nukkehallintoa ilmoitti tiistaina järjestävänsä ”kansanäänestykset” alueiden liittymisestä Venäjään.

Äänestyksistä on ilmoitettu Donetskin ja Luhanskin ”kansantasavalloissa” sekä Venäjän valtaamilla Hersonin ja Zaporižžjan alueilla.

Lue myös: Neljän ukrainalais­alueen nukke­hallinnot suunnittelevat ”kansan­äänestyksiä” – Ukrainan joukot edenneet Luhanskin alueella

Lue myös: Mistä Venäjän halu liittää separatisti­alueet itseensä kertoo? Sanalla sanoen epätoivosta, toteaa tutkija

Moni maa on jo ehtinyt ottaa asiaan kantaa. Äänestyksiä pidetään laajalti valheellisina, ja niiden arvioidaan kielivän Venäjän paniikista, sillä Ukrainan vastahyökkäys on edennyt nopeasti.

Saksa on yksi asiaan nopeasti reagoineista maista. Saksan liittokansleri Olaf Scholz tuomitsi tiistaina jyrkästi ilmoitukset Ukrainan valloitetuilla alueilla pidettävistä kansanäänestyksistä.

YK:n yleiskokouksessa toimittajille puhunut Scholz sanoi, että kyseessä on petos.

”On erittäin, erittäin selvää, ettei tällaisia valekansanäänestyksiä voida hyväksyä, eivätkä ne kuulu kansainvälisen oikeuden piiriin”, Scholz sanoi.

Liittokanslerin mukaan kansanäänestykset ovat osa Venäjän ”imperialistista aggressiota”.

”Venäjän on vedettävä joukkonsa pois”, Scholz sanoi.

Viron pääministeri Kaja Kallas kirjoitti Twitterissä ”kansanäänestysten” olevan silkkaa valhetta.

”Kun Venäjä näyttää etenevän kohti valheellisten kansanäänestysten järjestämistä Ukrainalta miehittämillään alueilla, sanon selvästi ja ääneen: Emme koskaan hyväksy tätä. Ukrainalla on täysi oikeus ottaa alueensa takaisin.”

Kallaksen mukaan Donbasin, Krimin ja Hersonin alueet kuuluvat kaikki Ukrainalle, eivät Venäjälle.

YhdysvalLAT taas tuomitsi tiistaina Venäjän kaavailemia kansanäänestyksiä ”huijauksiksi” ja ilmoitti, ettei se tunnustaisi äänestysten tuloksia.

Yhdysvaltain turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Jake Sullivan kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan, että tiistaina ilmoitetut ”kansanäänestykset” loukkaavat kansainvälisen järjestelmän peruspilareina olevia suvereniteetin ja alueellisen koskemattomuuden periaatteita.

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin mukaan Venäjän suunnittelemat kansanäänestykset olisivat oikeudellisesti täysin merkityksettömiä, kertoo AFP.

”Se, mitä Venäjä nyt ilmoitti, on mielestäni sulaa hulluutta”, hän sanoi toimittajille YK:n yleiskokouksessa, ja kuvaili Venäjän toimintaa ”uudeksi provokaatioyritykseksi”.

”Ajatus järjestää kansanäänestyksiä alueilla, joilla käydään sotaa ja joita pommitetaan, on todella kyynisyyden huipentuma”, Macron sanoi.

Macron kuvaili Reutersille Venäjän toiminnan olevan ”täyttä parodiaa.”

Puolustusliitto Naton mukaan Venäjän suunnittelemat äänestykset Ukrainassa ovat omiaan laajentamaan käynnissä olevia sotatoimia.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kirjoitti tiistaina Twitterissä, että kyseessä on räikeä yritys rikkoa kansainvälistä oikeutta, ja kansainvälisen yhteisön on tuomittava Venäjän suunnitelmat sekä lisätä tukea Ukrainalle.

”Valeäänestyksillä ei ole legitimiteettiä, eivätkä ne muuta Venäjän Ukrainaa vastaan käymän hyökkäyssodan luonnetta. Tämä johtaisi Putinin sodan on Putinin sodan edelleen eskaloitumiseen”, Stoltenberg kirjoitti.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat