Nuoren naisen kuolemasta käynnistyneet mielenosoitukset ovat jatkuneet jo viitenä iltana Iranissa – ainakin kahdeksan kuollut

Mielenosoitukset saivat alkunsa 22-vuotiaan Mahsa Aminin kuolemasta. Amini kuoli sen jälkeen, kun siveyspoliisi pidätti hänet hijab-sääntöjen rikkomisesta.

Ihmiset osoittivat mieltään Teheranissa maanantaina.

21.9. 5:23 | Päivitetty 21.9. 16:46

Mielenosoitukset ovat raivonneet ympäri Irania jo viitenä iltana sen jälkeen, kun pukeutumisensa vuoksi pidätetty nuori nainen kuoli perjantaina sairaalassa. Mielenosoitusten yhteydessä on kuollut ainakin kahdeksan ihmistä. Luku koostuu sekä viranomaisten että ihmisoikeusjärjestöjen kertomista luvuista.

Norjassa päämajaansa pitävän kurdilaisen Hengaw-ihmisoikeusjärjestön mukaan noin 450 ihmistä on lisäksi haavoittunut ja noin 500 pidätetty. Näitä lukuja ei ole voitu vielä varmistaa riippumattomista lähteistä.

Asiasta kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP, brittilehti The Guardian ja Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Britannian ulkoministeri James Cleverly kertoi AFP:lle, että Iranin hallinnon pitäisi noteerata kansalaisten tyytymättömyys. Hänen mukaansa hallinnon pitäisi etsiä toista, kansalaisia tyydyttävää polkua kohti tulevaisuutta.

Iranin siveyspoliisi pidätti viime viikolla Teheranissa Kurdistanin maakunnasta kotoisin olevan 22-vuotiaan Mahsa Aminin maan tiukkojen hijab-sääntöjen rikkomisesta. BBC kertoo, että silminnäkijähavaintojen mukaan poliisi oli pahoinpidellyt Aminia pidätyksen yhteydessä lyömällä häntä pampulla ja hakkaamalla hänen päätään poliisiajoneuvoa vasten.

Aminin tila romahti joitakin tunteja pidätyksen jälkeen. Hänet kiidätettiin sairaalaan, jossa hän oli kolme päivää koomassa ennen kuolemaansa.

Iranin poliisi on kiistänyt väitteet pahoinpitelystä. Poliisin mukaan Amini sairastui ollessaan muiden pidätettyjen naisten kanssa siveyspoliisiasemalla ”uudelleenkoulutettavana”.

Aiemmin poliisi sanoi, että Amini oli saanut sydänkohtauksen. Omaisten mukaan Aminilla ei ollut sydänsairautta tai muita terveysongelmia. Aminin isän mukaan hänellä oli jaloissaan mustelmia.

Aminin kuolema on herättänyt iranilaisissa raivoa ja nostanut esiin useita maan ongelmia, kuten ihmisoikeustilanteen, turvallisuuskysymykset ja kansainvälisten talouspakotteiden aiheuttamat vaikeudet.

Iranin korkeimman hengellisen johtajan ajatollah Ali Khamenein avustaja on ilmaissut suruvalittelunsa Aminin perheelle.

Iranissa on ollut vuoden 1979 vallankumouksesta asti voimassa laki, jonka mukaan naisten on peitettävä hiuksensa ja käytettävä pitkiä, väljiä vaatteita piilottaakseen vartalonsa. Vuosikymmenten aikana moni nainen on kuitenkin alkanut tulkita sääntöjä vapaammin.

Elokuussa maan äärikonservatiivinen presidentti Ebrahim Raisi allekirjoitti määräyksen, joka tiukensi naisia koskevia pukeutumissäädöksiä. Tämän jälkeen rangaistukset hijabin puutteellisesta käytöstä ovat koventuneet.

Hijab-sääntöjä rikkoneita naisia on muun muassa pidätetty, pahoinpidelty ja pakotettu julkiseen anteeksipyyntöön televisiossa. Sosiaalisessa mediassa julkaistu kuva ilman hijabia saattaa rajoittaa naisen perusoikeuksia jopa vuoden ajan.

Sosiaalisessa mediassa leviävissä videoissa näkyy, että osa viime päivien mielenosoituksiin osallistuneista naisista on riisunut ja jopa polttanut hijabinsa protestina. Osa on myös leikannut hiuksensa.

Levottomuudet ovat Iranissa pahimpia sitten viime vuoden vesipulaan liittyvien yhteenottojen. Reutersin mukaan Iranin hallitus syyttää ulkomaisia vaikuttajia ja määrittelemättömiä terroristeja väkivaltaan yllyttämisestä.

Mielenosoitukset alkoivat Iranin Kurdistanissa ja levisivät maanantain ja tiistain aikana useisiin muihin Luoteis-Iranin maakuntiin. Myöhään tiistaina valtion tiedotusvälineet raportoivat ”rajoitetuista mielenosoituksista” useissa kaupungeissa.

Keskiviikkona Iranin valtiolliset tiedotusvälineet kertoivat mielenosoitusten levinneen 15 kaupunkiin. Niistä suurimpiin on valtion tietojen mukaan osallistunut noin tuhat ihmistä. Poliisin kerrottiin käyttäneen kyynelkaasua ja pidättäneen useita mielenosoittajia.

Valtiollisen median mukaan mielenosoittajat ovat huutaneet hallituksen vastaisia iskulauseita, heitelleet kiviä poliisiajoneuvoja kohti ja vahingoittaneet julkista omaisuutta.

Tarkkaa pidätysten tai väkivallan määrää on vaikea arvioida, koska riippumattomia lähteitä on vähän.

Maailmalla Aminin kuolema ja Iranin viranomaisten toiminta on tuomittu laajalti.

Useissa maissa on järjestetty tukimielenosoituksia. Esimerkiksi Berliinissä mielenosoittajat leikkasivat hiuksiaan osoittaakseen tukensa Iranin naisille.

Turkin Istanbulissa mielenosoittajat marssivat kädessään Aminin kuvia ja vaativat hänelle oikeutta. Myös Kanadan Torontossa järjestettiin tukimielenosoitus.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat