Tässä ovat Venäjän hyökkäys­sodan keskeisimmät uudet käänteet

Venäjä järjestyttää miehittämillään Ukrainan alueilla ”kansanäänestykset” Venäjään liittymisestä. Kyseessä on merkittävä käänne, joka vie Venäjän hyökkäyssodan uudelle tasolle.

Ukrainan armeijan mekaanikot olivat Venäjän joukkojen hylkäämän panssarivaunun äärellä Harkovan alueella maanantaina.

21.9. 9:11 | Päivitetty 21.9. 9:29

Syyskuu on tuonut mukanaan useita merkittäviä muutoksia hyökkäyssodassa, jota Venäjä käy Ukrainassa. Tässä kirjoituksessa tiivistetään olennaiset seikat sodan tämänhetkisestä tilanteesta.

1. Ukrainan häikäisevä sotilaallinen menestys.

Syyskuun alussa Ukraina onnistui vapauttamaan laajoja alueita maan itäosissa. Venäjän joukot vetäytyivät sekasortoisesti, ja Ukrainan vastahyökkäyksen myötä Venäjä joutui muutenkin ahtaalle.

2. Nöyryytetty Putin.

Ukrainan menestys on nöyryytys Venäjän presidentille Vladimir Putinille, jonka valta perustuu voimaan. ”Sotilaallisen erikoisoperaation” ilmeiset epäonnistumiset ovat saaneet Venäjän kiihkonationalistit vaatimaan muun muassa täysimittaista liikekannallepanoa.

3. Uhkaavat siirrot Itä- ja Etelä-Ukrainan alueilla.

Kuluvan viikon alussa Putin korotti sodan panoksia. Neljä Venäjän miehittämää aluetta tai Venäjän nukkehallintoa ilmoitti järjestävänsä ”kansanäänestykset” Venäjään liittymisestä.

Kyseiset Ukrainan alueet eli oblastit ovat Donetsk, Luhansk, Herson ja Zaporižžja. Niiden pinta-ala on yhteensä noin 110 000 neliökilometriä, mikä vastaa noin kolmasosaa Suomen pinta-alasta.

Jo aiemmin Venäjä on anastanut Ukrainalta ja liittänyt itseensä Krimin niemimaa.

4. Venäjä ei hallitse alueita, jotka se aikoo liittää itseensä

”Kansanäänestykset” järjestetään jo tällä viikolla. Venäjä ei kuitenkaan hallitse läheskään kokonaan niitä alueita, jotka se nyt väittää liittävänsä itseensä. On myös mahdollista, että Ukrainan sotamenestys jatkuu ja se pystyy vapauttamaan lisää omia alueitaan.

5. Panokset kovenevat

Kun Venäjä on ”liittänyt” neljä Ukrainan aluetta itseensä, Putin todennäköisesti syyttää Ukrainaa sotimisesta Venäjän maaperällä. Tämä tarjoaa Putinille mahdollisuuden todeta ”erikoisoperaatio” päättyneeksi ja julistaa Venäjän olevan sodassa.

6. Venäjään ”liitettävien” alueiden puolustaminen oikeuttaa liikekannallepanon

Kiristyneessä tilanteessa ja Venäjän hamuamien aluevaltausten nimissä Putin päätti osittaisesta liikekannallepanosta. Putin julisti sen televisiopuheessa, jonka hän piti keskiviikkoaamuna.

Niin ikään Venäjä tullee nyt uhkailemaan aiempaa järeämpien aseiden käytöllä ”omien alueidensa” puolustamiseksi.

HS seuraa Ukrainan sodan uusimpia käänteitä hetki hetkeltä päivittyvässä jutussa. Juttuun pääset tästä linkistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat