Putin väläytti puheessaan ydinaseen uhkaa – ”Tuuliruusu voi kääntyä myös heidän suuntaansa”

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi nauhoitetussa puheessaan, että osittaiseen liikekannallepanoon liittyvät toimet alkavat saman tien keskiviikkona.

Venäjällä televisionkatselijoiden keskiviikkoaamu alkoi presidentti Vladimir Putinin nauhoitetulla puheella ja julistuksella osittaisesta liikekannallepanosta.

21.9. 10:54

Moskova

Venäjän presidentti Vladimir Putin julisti keskiviikkoaamuna maahan osittaisen liikekannallepanon, joka alkoi saman tien.

Putin ilmoitti asiasta etukäteen nauhoitetussa puheessaan, joka näytettiin kansalaisille keskiviikkoaamuna kello 9 alkaen Pervyi kanal -televisiokanavalla.

Putinin mukaan osittainen liikekannallepano koskee vain niitä kansalaisia, jotka kuuluvat reserviin ja ennen kaikkea niitä reserviläisiä, jotka ovat palvelleet asevoimissa ja joilla on tiettyjä sotilaallisia erikoistaitoja ja kokemusta.

Ennen yksikköön lähettämistä heille annetaan lisäkoulutus, jossa on Putinin mukaan huomioitu ”erikoisoperaatiosta” saatu kokemus. Puheessaan Putin ei tarkemmin määritellyt, mitä vaaditut erikoistaidot olisivat.

Putin lupasi, että liikekannallepanon kautta palvelukseen kutsuttavat kansalaiset saavat sopimussotilaan statuksen ja palkan.

Liikekannallepanoon liittyvät tapahtumat alkavat jo keskiviikkona. Putin sanoi puheessaan, että asetus liikekannallepanosta on jo allekirjoitettu.

Putin perusteli päätöstä osittaisesta liikekannallepanosta ”kollektiivisen lännen” Venäjälle aiheuttamilla uhkilla.

”Kotimaamme suvereniteetin ja alueellisen koskemattomuuden suojelemiseksi sekä kansamme ja vapautettujen alueiden ihmisten turvallisuuden takaamiseksi pidän välttämättömänä kannattaa puolustusministeriön ja pääesikunnan ehdotusta osittaisesta liikekannallepanosta Venäjällä.”

Putinin mukaan asetus liikekannallepanosta sisältää myös lisätoimenpiteitä valtion puolustusmääräyksen täyttämiseksi. Se tarkoittaa aseiden ja puolustustarvikkeiden tuotannon lisäämistä, mistä Putin sanoi puolustusteollisuusyritysten johtajien olevan suoraan vastuussa.

Venäjällä liikekannallepanoa oli jo osattu odottaa tiistain moninaisten tapahtumien jälkeen. Venäjän duuma hyväksyi tiistaina lakiesityksen, joka kiristää rangaistuksia erilaisista rikoksista liikekannallepanon ja sotatilan aikana.

Itä-Ukrainan ”kansantasavallat” Donetsk ja Luhansk sekä Venäjän valtaamien Hersonin ja Zaporižžjan alueet ilmoittivat puolestaan järjestävänsä viikonvaihteessa ”kansanäänestykset” Venäjään liittymisestä.

Lisäksi Putin kehotti jo tiistaina maansa sotateollisuutta varmistamaan, että Venäjän joukoille on aseita ja varusteita toimitettavaksi kiireellisesti.

Putin vakuutti Venäjän kansalle osoittamassaan puheessa, että ”erikoisoperaatio” erilaisine toimineen Donbasin alueen vapauttamiseksi ”uusnatsihallinnosta” on välttämätön ja sillä taataan Venäjän turvallisuutta.

Putin väläytti puheensa lopussa myös ydinaseen uhkaa.

”Jos maamme alueellista koskemattomuutta uhataan, käytämme varmasti kaikkia käytettävissä olevia keinoja suojellaksemme Venäjää ja kansaamme. Tämä ei ole bluffia.”

”Niiden, jotka yrittävät kiristää meitä ydinaseella pitäisi tietää, että tuuliruusu voi kääntyä myös heidän suuntaansa.”

Lue lisää: Putin rakentaa tilannetta, jossa hän pääsee uhkailemaan maailmaa täystuholla

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat