Mies sytytti itsensä tuleen protestoidakseen Japanin surmatun pääministerin Shinzō Aben valtiollisia hautajaisia

Selvä enemmistö japanilaisista vastustaa Aben valtiollisia hautajaisia. Kytkökset ”moonilaisten” Yhdistymiskirkkoon syövät myös istuvan hallituksen kannatusta.

Poliiseja ja pelastajia Japanin ääministerin Fumio Kishidan virka-asunnon tuntumassa Tokiossa keskiviikkona.

21.9. 10:47

Mies sytytti itsensä tuleen lähellä Japanin pääministerin Fumio Kishidan virka-asuntoa Tokiossa keskiviikkoaamuna, japanilaisviestimet ja uutistoimisto AFP kertovat.

Asahi Shimbun -lehden mukaan mies oli noin 70-vuotias ja hänen kerrotaan protestoineen heinäkuussa surmatun entisen pääministerin Shinzō Aben tulevia valtiollisia hautajaisia.

AFP:n mukaan poliisi ei kommentoinut tapausta, mutta hallituslähteet vahvistivat, että hallituksen rakennuksen läheisyydessä oli tavoitettu mies, jolla oli palovammoja. Hänen kerrotaan olevan tajuissaan ja vakaassa tilassa, Asahi Shimbun kertoi.

Yhden poliisin kerrottiin saaneen käteensä vammoja, kun hän meni sammuttamaan palavaa miestä.

Miehen kerrotaan jättäneen lähelle tapahtumapaikkaa käsin kirjoitetun lapun, jossa hän ilmoitti ”vastustavansa kiivaasti” Aben valtiollisten hautajaisten järjestämistä. Poliisille mies oli kertonut valelleensa itsensä kokonaan polttoaineella ennen kuin hän sytytti itsensä palamaan.

Japanin historian pitkäaikaisimman pääministerin Aben valtiolliset hautajaiset järjestetään 27. syyskuuta. Seremonia on herättänyt vastarintaa, sillä monien japanilaisten mielestä verorahoja ei pitäisi tuhlata poliitikkoon, jonka poliittiset päätökset jakoivat kansaa.

Aben hautajaismenojen on arvioitu maksavan ainakin 12 miljoonaa euroa, brittilehti The Guardian kertoo. Uutistoimisto Kyodon teettämän kyselyn mukaan noin 61 prosenttia japanilaisista vastustaa valtiollisten hautajaisten järjestämistä, kun taas noin 39 prosenttia pitää ajatusta hyvänä.

Hautajaisiin on kutsuttu noin 6 000 vierasta, muun muassa Yhdysvaltain varapresidentti Kamala Harris ja Australian pääministeri Anthony Albanese.

Japanilaiset osoittivat mieltään entisen pääministerin Shinzō Aben valtiollisia hautajaisia vastaan Tokiossa maanantaina.

41-vuotias mies ampui Aben kuoliaaksi 8. heinäkuuta kotitekoisella aseella, kun Abe oli kampanjoimassa liberaalidemokraattisen puolueensa LDP:n puolesta silloisten vaalien alla. Ampujaa syytetään murhasta.

Ampuja kertoi kohdistaneensa iskunsa korealaislähtöistä Yhdistymiskirkkoa eli ”moonilaisia” vastaan. Hän syytti kirkkoa perheensä vararikosta ja Aben sukua kirkon tukemisesta.

LDP-puolueen kytkökset Yhdistymiskirkkoon ovat laskeneet myös istuvan pääministerin Kishidan ja hänen hallituksensa suosiota. Sunnuntaina julkaistussa kyselyssä vain 40 prosenttia japanilaisista ilmaisi tukevansa hallitusta, mikä oli Japan Times -lehden mukaan alin mittaustulos alle vuoden istuneelle hallitukselle.

Vuonna 2014 kaksi miestä sytytti eri yhteyksissä itsensä tuleen protestoidakseen Aben pääministerikaudella säädettyä turvallisuuslakia. Toinen miehistä kuoli vammoihinsa, The Guardian kertoo.

Abe erosi pääministerin tehtävästä 2020 viitaten terveysongelmiinsa. Samana vuonna julkaistussa kyselyssä vain noin neljännes japanilaisista tuki Aben toimia maansa johtajana.

Abe oli pääministerinä vuosina 2006–2007 ja 2012–2020.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat