Mitä Venäjän osittainen liike­kannalle­pano käytännössä tarkoittaa? Pekka Toveri ei usko, että Venäjä saa joukkoja kasaan

Venäjän puolustusministerin mukaan opiskelijoita, varusmiehiä sekä suurinta osaa reservijoukoista ei oteta mukaan liikekannallepanoon.

Ukrainalaisia sotilaita Venäjän armeijan hylkäämän panssarivaunun luona Harkovan alueella tiistaina.

21.9. 12:29

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti keskiviikkoaamuna puheen, jossa hän julisti Venäjän aloittavansa osittaisen liikekannallepanon. Liikekannallepano koskee Venäjän puolustusministerin Sergei Šoigun mukaan 300 000:ta henkilöä.

Putinin mukaan kyse on alueiden ja Venäjän puolustamisesta.

Kenraalimajuri evp. Pekka Toverin mielestä Venäjä hakee liikekannallepanolla nopeaa henkilöstötäydennystä Ukrainaan tappioita kärsineiden joukkojen tukemiseksi. Venäjän tavoite on pysäyttää Ukrainan eteneminen Donbasista Luhanskiin ja pitää kiinni vallatuista alueista epätoivoisesti.

”En usko, että Venäjä saa 300 000 sotilaan joukon kasaan. Siellä varmaan pyritään piiloutumaan ja lahjomaan viranomaisia, ettei tarvitsisi lähteä.”

Toverin mukaan alkuvaiheessa rintamalle pyritään varustamaan yksittäisiä reserviläisiä, jotka voidaan saada Ukrainaan muutamassa päivässä. He ovat Toverin mukaan kuitenkin huonosti motivoituneita ja koulutettuja.

Toveri jatkoi arvioitaan vielä Twitterissä. Hänen mukaansa yleinen liikekannallepano ei maassa onnistuisi, koska järjestelmää siihen ei ole, huonokuntoinen kalusto on peräisin 70–80-luvuilta ja suojavarusteista sekä kouluttajista on pulaa.

Sotateollisuus ei myöskään hänen mukaansa kykene merkittävään tuotannon lisäämiseen.

Taistelukykyisten sotatoimiyhtymän kouluttaminen vaatisi Toverin mukaan kuitenkin puoli vuotta. Toveri epäilee, että Venäjällä olisi malttia kouluttaa joukkoja niin pitkään. Ongelmallista on hänen mukaansa kouluttajien ja varusteiden puute.

”En usko, että liikekannallepano tulee muuttamaan voimasuhteita tai vaikuttamaan sodan kulkuun merkittävästi.”

Twitterissä hän lisäksi arvioi, että nopeasti kerättyjen joukkojen taisteluarvo on alhainen.

Putinin mukaan länsi ei ole halunnut rauhaa Ukrainan ja Venäjän välille, vaan on ylittänyt kaikki vihamielisyyden rajat.

Putinin mukaan länsi haluaa tuhota Venäjän. Putinin mukaan Venäjä on yrittänyt vapauttaa Donbasin Itä-Ukrainassa ja että suurin osa alueen ihmisistä ei ole halunnut palata Ukrainan ”ikeeseen”.

Venäjän asettamat nukkehallinnot noilla alueilla ovat suunnitelleet järjestävänsä ”kansanäänestyksiä” Venäjään liittymisestä. Länsimaiden johtajat ovat tuominneet kansanäänestykset ja pitäneet niitä perusteettomina.

Lisäksi Putin syytti länttä ”ydinkiristyksellä. Putin väitti, että Nato-maat ovat sanoneet käyttävänsä mahdollisesti ydinasetta Venäjää vastaan. Putin syytti Ukrainaa ydinkatastrofin toteutumisriskin kasvamisesta viitaten Zaporižžjan ydinvoimalan pommituksiin. Ukraina on kiistänyt olleensa osallisena pommituksiin.

”Jos maamme alueellista koskemattomuutta uhataan, käytämme varmasti kaikkia käytettävissä olevia keinoja suojellaksemme Venäjää ja kansaamme. Tämä ei ole bluffia”, Putin sanoi puheessaan.

Putin määräsi puheessaan lisärahoituksen asetuotantoa varten.

”En huijaa kun sanon, että Venäjällä on valehtelematta paljon aseita vastauksena länsimaisiin uhkiin.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat